Укр
Рус

Азу з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Азу з баранини 65 6 4 з 5 - детальніше -
Азу з яловичини по татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Азу з яловичини по татарськи 75 6 3 з 5 - детальніше -
Азу з свинини - покроковий рецепт, фото 1 Азу з свинини 75 6 3 з 5 - детальніше -
Азу по-татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Азу по-татарськи 50 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс 30 1 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з яловичини 35 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з телятини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з телятини 45 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з фаршу 70 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс класичний - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс класичний 40 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс на грилі - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс на грилі 40 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс по флорентійськи - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс по флорентійськи 35 1 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс по-татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс по-татарськи 40 1 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з кров’ю - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з кров’ю 50 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з яйцем 35 2 2 з 5 - детальніше -
Варений омлет в пакеті - покроковий рецепт, фото 1 Варений омлет в пакеті 40 2 2 з 5 - детальніше -
Вермішель з оливками - покроковий рецепт, фото 1 Вермішель з оливками 20 3 1 з 5 - детальніше -
Смачні хачапурі - покроковий рецепт, фото 1 Смачні хачапурі 50 4 3 з 5 - детальніше -
Голубці - покроковий рецепт, фото 1 Голубці 110 6 4 з 5 - детальніше -
Голубці з курячого фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з курячого фаршу 85 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці м’ясні - покроковий рецепт, фото 1 Голубці м’ясні 80 5 4 з 5 - детальніше -
Гірчиця рецепт по дсту - покроковий рецепт, фото 1 Гірчиця рецепт по дсту 40 1 2 з 5 - детальніше -
Гранатовий сік - покроковий рецепт, фото 1 Гранатовий сік 40 1 3 з 5 - детальніше -
Долма класична - покроковий рецепт, фото 1 Долма класична 110 5 3 з 5 - детальніше -
Домашня пастила - покроковий рецепт, фото 1 Домашня пастила 65 3 3 з 5 - детальніше -
Як ліпити манти красиво - покроковий рецепт, фото 1 Як ліпити манти красиво 65 4 3 з 5 - детальніше -
Канапе - покроковий рецепт, фото 1 Канапе 20 2 2 з 5 - детальніше -
Картопляна запіканка з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна запіканка з овочами 80 6 3 з 5 - детальніше -
Кекс з родзинками - покроковий рецепт, фото 1 Кекс з родзинками 80 3 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
×Східна кухня
Регіон кухні
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей
Температура подачі

Екзотична різноманітність: ситна і пряна східна кухня

Східна кухня об'єднує меню народів Сходу - всієї Азії, Кавказу, а також інших мусульманських країн. Величезна географічна палітра культур, епох і жаркий клімат зробили її страви барвистими, ароматними, ситними і пряними. Ми відкриємо вам особливості і секрети східної кухні і розповімо про найсмачніші її страви.

Продукти харчування й особливості кухні Сходу

На формування багатьох сучасних страв східної кухні вплинула історія. Тюрки - народ, що жив на території багатьох середньовічних азіатських країн, - вели кочовий спосіб життя. А основним їх заняттям було скотарство, зокрема розведення овець. Цим пояснюється провідна роль баранини в стравах народів Сходу. З неї готують густий суп шурпу, а в поєднанні з рисом - всім відомий плов.

Другим фактором, що впливає на продукти східної кухні є релігія. Так як багато країн сповідують іслам і слідують Корану, а він забороняє їсти м'ясо свиней, то свинина в традиційних стравах кухні Сходу відсутня.

Жаркий клімат, під впливом якого приготовлена їжа швидко псується, привів до необхідності рясного використання спецій і приправ. Наприклад, у всіма улюблену шаурму входить близько 30 різних спецій. Популярністю в східній кухні користуються шафран, кумін, куркума, паприка, чорний і білий перець, коріандр, кардамон, імбир, кориця та інші прянощі і трави.

Основними продуктами, з яких готуються більшість страв кухні народів Сходу є вже названа нами баранина, рис, а також всілякі овочі, фрукти, кисломолочний айран, лаваш.

Найпопулярніші страви східної кухні

● Кебаб - цим перським словом в східних країнах називають страви з смаженого або тушкованого м'яса. Так, наприклад, люля-кебаб - рубаний баранячий фарш з цибулею, нанизаний на шампур в формі довгих тонких ковбасок. Шиш-кебаб називають шашлик, а шаурму - денер-кебаб.

● Шаурма - арабський фастфуд: рубане м'ясо (баранину, курятину або телятину), приготоване на рожні, і нарізані овочі з соусом і спеціями загортають в лаваш або піту.;

● Плов - одна з найпоширеніших страв східної кухні, рецепти якого різняться в залежності від країни, де його готують.

● Долма - з тюркської мови назва страви перекладається, як «заповнювати». Заповнені м'ясним фаршем виноградне листя - найбільш традиційний варіант, іноді замість листя використовують інші овочі. Готують долму в Грузії, Азербайджані, Вірменії, країнах Азії та навіть в Північній Африці.

● Східні солодощі - відрізняються від десертів інших країн великою кількістю натуральних інгредієнтів в складі: мед, сухофрукти, цукати, горіхи, кунжут, насіння, фруктовий сік. Найпопулярніші солодощі - пахлава, рахат-лукум, нуга, грильяж, халва, щербет.