Східна кухня об'єднує меню народів Сходу - всієї Азії, Кавказу, а також інших мусульманських країн. Величезна географічна палітра культур, епох і жаркий клімат зробили її страви барвистими, ароматними, ситними і пряними. Ми відкриємо вам особливості і секрети східної кухні і розповімо про найсмачніші її страви.
На формування багатьох сучасних страв східної кухні вплинула історія. Тюрки - народ, що жив на території багатьох середньовічних азіатських країн, - вели кочовий спосіб життя. А основним їх заняттям було скотарство, зокрема розведення овець. Цим пояснюється провідна роль баранини в стравах народів Сходу. З неї готують густий суп шурпу, а в поєднанні з рисом - всім відомий плов.
Другим фактором, що впливає на продукти східної кухні є релігія. Так як багато країн сповідують іслам і слідують Корану, а він забороняє їсти м'ясо свиней, то свинина в традиційних стравах кухні Сходу відсутня.
Жаркий клімат, під впливом якого приготовлена їжа швидко псується, привів до необхідності рясного використання спецій і приправ. Наприклад, у всіма улюблену шаурму входить близько 30 різних спецій. Популярністю в східній кухні користуються шафран, кумін, куркума, паприка, чорний і білий перець, коріандр, кардамон, імбир, кориця та інші прянощі і трави.
Основними продуктами, з яких готуються більшість страв кухні народів Сходу є вже названа нами баранина, рис, а також всілякі овочі, фрукти, кисломолочний айран, лаваш.
● Кебаб - цим перським словом в східних країнах називають страви з смаженого або тушкованого м'яса. Так, наприклад, люля-кебаб - рубаний баранячий фарш з цибулею, нанизаний на шампур в формі довгих тонких ковбасок. Шиш-кебаб називають шашлик, а шаурму - денер-кебаб.
● Шаурма - арабський фастфуд: рубане м'ясо (баранину, курятину або телятину), приготоване на рожні, і нарізані овочі з соусом і спеціями загортають в лаваш або піту.;
● Плов - одна з найпоширеніших страв східної кухні, рецепти якого різняться в залежності від країни, де його готують.
● Долма - з тюркської мови назва страви перекладається, як «заповнювати». Заповнені м'ясним фаршем виноградне листя - найбільш традиційний варіант, іноді замість листя використовують інші овочі. Готують долму в Грузії, Азербайджані, Вірменії, країнах Азії та навіть в Північній Африці.
● Східні солодощі - відрізняються від десертів інших країн великою кількістю натуральних інгредієнтів в складі: мед, сухофрукти, цукати, горіхи, кунжут, насіння, фруктовий сік. Найпопулярніші солодощі - пахлава, рахат-лукум, нуга, грильяж, халва, щербет.