Укр
Рус

Баклажанові рулетики - покроковий рецепт, фото 1 Баклажанові рулетики 35 2 2 з 5 - детальніше -
Варений омлет в пакеті - покроковий рецепт, фото 1 Варений омлет в пакеті 40 2 2 з 5 - детальніше -
Смажені рулетики з лаваша - покроковий рецепт, фото 1 Смажені рулетики з лаваша 135 8 3 з 5 - детальніше -
Картопляна запіканка з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна запіканка з овочами 80 6 3 з 5 - детальніше -
Класичний омлет - покроковий рецепт, фото 1 Класичний омлет 25 2 2 з 5 - детальніше -
Лагман в казані - покроковий рецепт, фото 1 Лагман в казані 100 6 4 з 5 - детальніше -
Лагман з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Лагман з картоплею 80 5 3 з 5 - детальніше -
Лагман з редькою - покроковий рецепт, фото 1 Лагман з редькою 75 4 3 з 5 - детальніше -
Лагман з фаршем - покроковий рецепт, фото 1 Лагман з фаршем 120 6 3 з 5 - детальніше -
Лагман узбецький - покроковий рецепт, фото 1 Лагман узбецький 75 4 3 з 5 - детальніше -
Перепічки - покроковий рецепт, фото 1 Перепічки 40 4 3 з 5 - детальніше -
Овочевий суп на кефірі без солі - покроковий рецепт, фото 1 Овочевий суп на кефірі без солі 15 1 1 з 5 - детальніше -
Горіховий соус - покроковий рецепт, фото 1 Горіховий соус 30 2 2 з 5 - детальніше -
Осетинський пиріг з помідором - покроковий рецепт, фото 1 Осетинський пиріг з помідором 180 4 4 з 5 - детальніше -
Плов з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Плов з куркою 60 6 3 з 5 - детальніше -
Плов зі свининою - покроковий рецепт, фото 1 Плов зі свининою 60 5 3 з 5 - детальніше -
Пишний омлет в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Пишний омлет в духовці 40 6 3 з 5 - детальніше -
Пюре на молоці - покроковий рецепт, фото 1 Пюре на молоці 40 6 2 з 5 - детальніше -
Рулет із кабачків з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Рулет із кабачків з сиром 55 6 3 з 5 - детальніше -
Рулетики з баклажанів з горіхами - покроковий рецепт, фото 1 Рулетики з баклажанів з горіхами 150 8 3 з 5 - детальніше -
Рулетики з баклажанів з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Рулетики з баклажанів з сиром 80 4 3 з 5 - детальніше -
Рулетики із бекона з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Рулетики із бекона з куркою 75 4 3 з 5 - детальніше -
Рулетики із бекону з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Рулетики із бекону з сиром 60 5 3 з 5 - детальніше -
Рулетики із шинки з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Рулетики із шинки з сиром 60 5 3 з 5 - детальніше -
Рулетики із кабачків з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Рулетики із кабачків з куркою 55 6 3 з 5 - детальніше -
Солоне тісто - покроковий рецепт, фото 1 Солоне тісто 60 1 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
×Узбецька кухня
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей

Національна узбецька кухня - пройшла через століття і завоювала світ

Традиційна узбецька кухня відома великою кількістю калорійних та жирних страв. Але різноманітність оригінальних рецептів з багатовіковою історією, які згадувалися ще в роботах Авіценни, і неперевершений смак її страв з легкістю згладжують цей недолік. До того ж є безліч дієтичних аналогів кулінарних шедеврів Узбекистану.

Особливості узбецької кухні

На формування цієї східної кухні вплинули історичні та географічні особливості території. Тісні зв'язки з сусідніми народами, а також поєднання осілого і кочового способів життя позначилися на різноманітності і багатстві рецептів.

Узбецька кухня цікава тим, що, незважаючи на схожість з іншими азіатськими, має свої оригінальні рецепти і способи приготування їжі. Серед основних особливостей виділимо наступні.

● Велике різноманіття основних страв з м'яса: баранини, конини, яловичини, які часто готують спільно з крупами (рисом, машем, сорго, кукурудзою).

● У страви, зокрема, в фарш додають багато цибулі - в кілька разів більше, ніж м'яса.

● Для приготування страв традиційної узбецької кухні використовують курдючне (бараняче) сало або бавовняне масло, яке перед застосуванням проколюють. Через це їжа виходить жирною і калорійною.

● Багато традиційих страв з тіста, наприклад, манти і узбецькі пельмені чучвара ліплять виключно вручну.

● Кухня Узбекистану не гостра, але пряна. Популярні спеції - кумін, коріандр, чорний і червоний перець, лавровий лист, барбарис, райхон (базилік), а також зелень: петрушка, кріп, кінза, м'ята.

● Для приготування національних страв часто використовують чавунні котли (казани) і глиняну піч (тандир).

Популярні страви узбецької кухні

Деякі страви національної узбецької кухні завоювали любов гурманів по всьому світу. До таких шедеврів належать, звичайно ж, плов, манти, шурпа, самса. Окремо відзначимо і розповімо докладніше про такі унікальні і відомі рецепти, як сумаляк, ханум, лагман.

● Узбецький плов - відома у всьому світі страва, символ узбецької кухні. Залежно від регіону його готують по-різному. Головні умови - чавунний казан, рис нового врожаю, баранина (яловичина), морква, цибуля, ароматне рослинне масло.

● Сумаляк - святкова ритуальна страва, подібність української куті. Пророщені і перемелені зерна пшениці протягом 20 годин варяться на повільному вогні.

● Манти - рубаний баранячий фарш в тонко розкатаному тісті, готується в спеціальному паровому приладі - мантишниці.

● Ханум - картопляний або м'ясний фарш з гарбузом і цибулею в тісті у формі круглого, як бублик, рулету, готують його також на пару або в мантишниці.

● Лагман - густий жирний суп з домашньої локшини, баранини і овочів.

Обов'язково спробуйте приготувати ці та інші ситні, смачні і неповторні страви узбецької кухні вдома за рецептами нашого сайту. Приємного вам апетиту!