Традиційна узбецька кухня відома великою кількістю калорійних та жирних страв. Але різноманітність оригінальних рецептів з багатовіковою історією, які згадувалися ще в роботах Авіценни, і неперевершений смак її страв з легкістю згладжують цей недолік. До того ж є безліч дієтичних аналогів кулінарних шедеврів Узбекистану.
На формування цієї східної кухні вплинули історичні та географічні особливості території. Тісні зв'язки з сусідніми народами, а також поєднання осілого і кочового способів життя позначилися на різноманітності і багатстві рецептів.
Узбецька кухня цікава тим, що, незважаючи на схожість з іншими азіатськими, має свої оригінальні рецепти і способи приготування їжі. Серед основних особливостей виділимо наступні.
● Велике різноманіття основних страв з м'яса: баранини, конини, яловичини, які часто готують спільно з крупами (рисом, машем, сорго, кукурудзою).
● У страви, зокрема, в фарш додають багато цибулі - в кілька разів більше, ніж м'яса.
● Для приготування страв традиційної узбецької кухні використовують курдючне (бараняче) сало або бавовняне масло, яке перед застосуванням проколюють. Через це їжа виходить жирною і калорійною.
● Багато традиційих страв з тіста, наприклад, манти і узбецькі пельмені чучвара ліплять виключно вручну.
● Кухня Узбекистану не гостра, але пряна. Популярні спеції - кумін, коріандр, чорний і червоний перець, лавровий лист, барбарис, райхон (базилік), а також зелень: петрушка, кріп, кінза, м'ята.
● Для приготування національних страв часто використовують чавунні котли (казани) і глиняну піч (тандир).
Деякі страви національної узбецької кухні завоювали любов гурманів по всьому світу. До таких шедеврів належать, звичайно ж, плов, манти, шурпа, самса. Окремо відзначимо і розповімо докладніше про такі унікальні і відомі рецепти, як сумаляк, ханум, лагман.
● Узбецький плов - відома у всьому світі страва, символ узбецької кухні. Залежно від регіону його готують по-різному. Головні умови - чавунний казан, рис нового врожаю, баранина (яловичина), морква, цибуля, ароматне рослинне масло.
● Сумаляк - святкова ритуальна страва, подібність української куті. Пророщені і перемелені зерна пшениці протягом 20 годин варяться на повільному вогні.
● Манти - рубаний баранячий фарш в тонко розкатаному тісті, готується в спеціальному паровому приладі - мантишниці.
● Ханум - картопляний або м'ясний фарш з гарбузом і цибулею в тісті у формі круглого, як бублик, рулету, готують його також на пару або в мантишниці.
● Лагман - густий жирний суп з домашньої локшини, баранини і овочів.
Обов'язково спробуйте приготувати ці та інші ситні, смачні і неповторні страви узбецької кухні вдома за рецептами нашого сайту. Приємного вам апетиту!