Укр
Рус

Грибний суп пюре з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Грибний суп пюре з картоплею 50 6 3 з 5 - детальніше -
Террін з баклажанів - покроковий рецепт, фото 1 Террін з баклажанів 55 4 75 з 5 - детальніше -
Абрикосове варення половинками - покроковий рецепт, фото 1 Абрикосове варення половинками 60 8 3 з 5 - детальніше -
Айвовий компот - покроковий рецепт, фото 1 Айвовий компот 60 1 2 з 5 - детальніше -
Айвовий мармелад - покроковий рецепт, фото 1 Айвовий мармелад 50 1 2 з 5 - детальніше -
Айран - покроковий рецепт, фото 1 Айран 40 2 2 з 5 - детальніше -
Апельсиновий маршмеллоу - покроковий рецепт, фото 1 Апельсиновий маршмеллоу 45 3 3 з 5 - детальніше -
Вірменський шашлик зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Вірменський шашлик зі свинини 60 4 3 з 5 - детальніше -
Багет - покроковий рецепт, фото 1 Багет 150 1 3 з 5 - детальніше -
 Баклажанна ікра в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Баклажанна ікра в духовці 45 6 3 з 5 - детальніше -
Баклажанові рулетики - покроковий рецепт, фото 1 Баклажанові рулетики 35 2 2 з 5 - детальніше -
Банош - покроковий рецепт, фото 1 Банош 45 4 2 з 5 - детальніше -
Бастурма - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма 180 4 3 з 5 - детальніше -
Бастурма із яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма із яловичини 140 6 4 з 5 - детальніше -
Бастурма із конини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма із конини 120 6 4 з 5 - детальніше -
Бездріжджеве тісто - покроковий рецепт, фото 1 Бездріжджеве тісто 15 1 1 з 5 - детальніше -
Безе на паличці - покроковий рецепт, фото 1 Безе на паличці 55 3 3 з 5 - детальніше -
Білий бульйон - покроковий рецепт, фото 1 Білий бульйон 75 4 3 з 5 - детальніше -
Біляші в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Біляші в духовці 120 3 3 з 5 - детальніше -
Біляші на дріжджах - покроковий рецепт, фото 1 Біляші на дріжджах 70 4 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов 45 2 2 з 5 - детальніше -
Бефстроганов з курячого філе - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов з курячого філе 45 6 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов з телятини - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов з телятини 95 6 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов класичний - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов класичний 85 6 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов з грибами 30 6 3 з 5 - детальніше -
Бешбармак з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Бешбармак з баранини 180 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
×Українська кухня
Вид
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Найулюбленіша і знайома з дитинства українська кухня

Українська кухня формувалася в тісному зв'язку з розвитком культури і історії нашої країни. Зараз наші страви, особливо борщ і вареники, відомі по всьому світу. Слов'янські народи готують їх вдома, а туристи з різних країн приїжджають в Україну, щоб спробувати ці чудові національні українські страви. У кількох словах нашу кухню можна охарактеризувати так: смачно, ситно, різноманітно. Давайте дізнаємося, як наша кухня стала саме такою, якою ми її знаємо.

Історія розвитку української національної кухні

У нашій кулінарній традиції їжа переважно вариться, тушкується і запікається. Це пов'язано з конструкцією домашньої печі, якою в давні часи користувалися українці. На такому закритому багатті зручно було готувати їжу в глиняних горщиках і каструлях з кришками.

Географічне розташування і клімат сприяли різноманітності рослинних і тваринницьких продуктів, а відповідно, і страв української кухні. Особливе місце в нашій культурі займав хліб - темний житній на кожен день і білий пшеничний (паляниця) для виняткових випадків і багатих панів. З Азії в Київську Русь була завезена гречка, яка стала улюбленою кашею українців.

Завдяки періоду активних географічних відкриттів на території нашої країни з'явилися картопля, соняшник, помідори, цукровий буряк - культури, які зараз є основою страв української кухні. До основних продуктів нашої національної кухні також варто віднести пшеничне борошно, цукор, яйця, свиняче сало.

З напоїв наші предки майстерно готували солодкі наливки, медовуху, пиво, квас, узвар. Горілка з'явилася в XIV столітті, на її основі відразу почали готувати різні наливки, настоянки, самогон.

У традиційну українську кухню входить безліч страв на основі борошна, круп, овочів, фруктів, м'яса, сиру та інших смачних, корисних і ситних продуктів.

Різноманітність страв української кухні

На нашому сайті ви знайдете безліч рецептів національних українських страв. Залежно від інгредієнтів і способу приготування всі вони поділяються на такі види:

● Перші страви: борщ, зелений борщ, гороховий і гречаний супи, капусняк.

● Другі страви, гарніри: вареники з різними начинками, галушки (кльоцки), печеня (жарке), голубці, деруни, зрази, картопляники, холодець, банош, котлети по-київськи, домашня ковбаса.

● Оладки, сирники, налисники, млинці (млинці).

● Соління і варення.

Знайомтеся з національною кухнею українського народу разом з Recept.ua! У нас багато традиційних і авторських рецептів, серед яких є як перевірені часом, так і нові оригінальні від шеф-кухарів.