Українська кухня формувалася в тісному зв'язку з розвитком культури і історії нашої країни. Зараз наші страви, особливо борщ і вареники, відомі по всьому світу. Слов'янські народи готують їх вдома, а туристи з різних країн приїжджають в Україну, щоб спробувати ці чудові національні українські страви. У кількох словах нашу кухню можна охарактеризувати так: смачно, ситно, різноманітно. Давайте дізнаємося, як наша кухня стала саме такою, якою ми її знаємо.
У нашій кулінарній традиції їжа переважно вариться, тушкується і запікається. Це пов'язано з конструкцією домашньої печі, якою в давні часи користувалися українці. На такому закритому багатті зручно було готувати їжу в глиняних горщиках і каструлях з кришками.
Географічне розташування і клімат сприяли різноманітності рослинних і тваринницьких продуктів, а відповідно, і страв української кухні. Особливе місце в нашій культурі займав хліб - темний житній на кожен день і білий пшеничний (паляниця) для виняткових випадків і багатих панів. З Азії в Київську Русь була завезена гречка, яка стала улюбленою кашею українців.
Завдяки періоду активних географічних відкриттів на території нашої країни з'явилися картопля, соняшник, помідори, цукровий буряк - культури, які зараз є основою страв української кухні. До основних продуктів нашої національної кухні також варто віднести пшеничне борошно, цукор, яйця, свиняче сало.
З напоїв наші предки майстерно готували солодкі наливки, медовуху, пиво, квас, узвар. Горілка з'явилася в XIV столітті, на її основі відразу почали готувати різні наливки, настоянки, самогон.
У традиційну українську кухню входить безліч страв на основі борошна, круп, овочів, фруктів, м'яса, сиру та інших смачних, корисних і ситних продуктів.
На нашому сайті ви знайдете безліч рецептів національних українських страв. Залежно від інгредієнтів і способу приготування всі вони поділяються на такі види:
● Перші страви: борщ, зелений борщ, гороховий і гречаний супи, капусняк.
● Другі страви, гарніри: вареники з різними начинками, галушки (кльоцки), печеня (жарке), голубці, деруни, зрази, картопляники, холодець, банош, котлети по-київськи, домашня ковбаса.
● Оладки, сирники, налисники, млинці (млинці).
● Соління і варення.
Знайомтеся з національною кухнею українського народу разом з Recept.ua! У нас багато традиційних і авторських рецептів, серед яких є як перевірені часом, так і нові оригінальні від шеф-кухарів.