Укр
Рус

Бастурма - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма 180 4 3 з 5 - детальніше -
Бастурма в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма в домашніх умовах 55 4 3 з 5 - детальніше -
Бастурма із яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма із яловичини 140 6 4 з 5 - детальніше -
Бастурма із конини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма із конини 120 6 4 з 5 - детальніше -
Бастурма зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма зі свинини 50 6 3 з 5 - детальніше -
Бастурма по вірменськи - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма по вірменськи 35 5 3 з 5 - детальніше -
Бил меслен кус кус по Туніськи - покроковий рецепт, фото 1 Бил меслен кус кус по Туніськи 120 6 4 з 5 - детальніше -
Картопляна запіканка з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна запіканка з овочами 80 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо 60 2 2 з 5 - детальніше -
Лобіо з червоної квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з червоної квасолі 85 6 3 з 5 - детальніше -
Овочевий суп на кефірі без солі - покроковий рецепт, фото 1 Овочевий суп на кефірі без солі 15 1 1 з 5 - детальніше -
Тарталетки з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з куркою 50 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
×Туніська кухня
Національні кухні
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі

Туніська кухня - унікальний мікс східного і західного

Національна кухня Тунісу сформувалася в результаті гармонійного злиття арабських, французьких та інших середземноморських кулінарних традицій. Різноманітності продуктів, страв і смаків вона зобов'язана вдалому географічному положенню на перетині торгових шляхів біля щедрого Середземного моря і родючості північноафриканської землі. Місцеві жителі приділяють трапезі величезне значення і ніколи не їдять на ходу, а ресторани вражають туристів розмірами порцій, кількістю страв, гострими і пряними стравами національної туніської кухні.

Основні продукти і страви туніської кухні

Кус-кус

У Тунісі головне місце серед зернових займає кус-кус. Рецептів його приготування відомо сотні, і в кожній родині на цей рахунок є свої традиції. Готують кус-кус в спеціальному посуді - чані, що складається з двох камер: в нижній тушкуються овочі, риба, морепродукти, м'ясо, одним словом, заправка, а у верхній - сама крупа. По готовності на тарілку викладається каша, а зверху те, що тушкувалось в нижній частині каструлі, і вся страва поливається соусом. Також в туніській кухні є рецепти приготування солодкого кус-куса - страва під назвою масфуф включає в себе фініки і інші сухофрукти, горіхи, мед або цукровий сироп.

М'ясо, риба, морепродукти і спеції

У національній кухні Тунісу багато риби, овочів, м'яса. Характерно те, що готуються ці продукти з додаванням великої кількості різноманітних приправ і спецій, найулюбленіша з яких харісса на основі червоного перцю. Також рясно використовуються імбир, зіра, кмин, гірчиця, чорний перець, часник, шафран, шипшина, оливкова олія.

З риби в національній туніській кухні представлені страви з місцевих дарів моря, саме тому вони завжди свіжі: дорадо, тунець, сібас, скумбрія, окуні. Їх запікають цілими зі спеціями і лимоном або смажать на грилі. З восьминогів, омарів, кальмарів, креветок, устриць, ікри готують чудові холодні і гарячі закуски.

З м'яса представлені страви з баранини, курятини та козлятини, в які часто додають солодощі: мед, фрукти, горіхи, сухофрукти. Готують тунісці різні види кебаба, м'ясо на грилі, баранячі реберця, а одне з найулюбленіших страв - мергез (гостра домашня ковбаска).

Десерти та напої

Ці ж рослинні дари використовуються і для приготування десертів: мигдаль, фундук, волоські і кедрові горіхи, фініки, родзинки, інжир, апельсини, абрикоси і гранат, персики. У випічку часто додають фініки, мед і рожеву воду. Також готують молочні та рисові пудинги, пахлаву, пиріжки, круасани, лукум, тістечка.

У туніській кухні у великій пошані кава. Її варять по-турецьки, часто додаючи рожеву воду і флердоранж, п'ють також традиційні європейські капучіно, еспресо. Крім того, тунісці люблять м'ятний і інші види чаїв, наприклад, незвичний для нас - з кедровими або мигдальними горішками. Незважаючи на мусульманські заборони спиртного, в цій країні алкоголь п'ють: легкі ароматні вина, пиво, анісові настоянки, фініковий лікер і інші.