На формування російської національної кухні вплинули багато факторів, серед яких особливе місце займають природа, клімат і церковні звичаї. Ми розглянемо її особливості і розповімо вам про основні блюдах росіян.
Через довгу зиму і багаті лісові угіддя на столах росіян дуже багато солінь, грибів, квашень, каш, гарячих і м'ясних страв. З перемелених каш навіть готували киселі: гороховий, вівсяний, житній. Серед популярних перших страв російської кухні можна виділити такі:
● Щи - суп зі свіжої або квашеної капусти, м'яса, коріння і прянощів з додаванням капустяного розсолу, яблук або сметани.
● Калья - суп на рибному, м'ясному бульйоні, приготований на солоному огірковому розсолі.
● Юшка - суп, приготований зі свіжої риби.
● Солянка - м'ясний, рибний або грибний суп. Найбільш поширена м'ясна солянка, яка готується на бульйоні з додаванням ковбаси, копченостей, солоних огірків, маслин, лимона.
На формування національної російської кухні великий вплив справила вимога християнської церкви дотримуватися постів. Вся їжа в результаті розділилася на пісну (рослинну) і скоромну (тваринного походження). Саме тому в російській кухні так багато страв зі печених, тушкованих, варених, маринованих, солоних овочів. До слова, основним овочем до появи в XIX столітті картоплі була ріпа. Селяни заготовляли її про запас так само, як інші овочі і жито.
Хліб був в основному житній з домішкою ячмінного борошна. З пшеничного борошна пекли калачі та коровай. У поєднанні із житнім з нього готували пироги з різними начинками (ягодами, сиром, капустою, м'ясом, рибою), додаючи в них яйця, каші, гриби.
До національних російських напоїв відносяться квас, морс, суботні та різні види медовухи.
Крім тих, які ми вже описали: пиріжків, супів, солінь, - до споконвічно російських відносяться такі відомі в усьому світі страви.
● Пельмені - традиційна страва російської кухні, яка з'явилася ще в XIV столітті на Уралі. Тісто готується з води, яєць і борошна, а начинка може бути практично з будь-якого виду м'яса: свинини, яловичини, курятини, баранини. Готові пельмені заправляють вершковим маслом, посипають меленим чорним перцем і їдять зі сметаною, майонезом або оцтом.
● Млинці - страва російської кухні, яку почали готувати ще в IX столітті. Рідке тісто для млинців готують з молока, яєць, цукру, солі і борошна. Чим тонше млинець, тим вища майстерність господині. Готові млинці змазують олією і подають з варенням, медом, згущеним молоком або загортають у них начинку: м'ясо, сир, гриби, червону ікру.
● Холодець - святкова холодна закуска з застиглого м'ясного бульйону з шматочками одного або різного видів м'яса.