Коли мова заходить про німецьку кухню, багато хто в першу чергу згадує калорійні м'ясні ковбаски, сосиски і пиво. Ці страви дійсно є візитною карткою кухні Німеччини, але звичайно, не є єдиним її досягненням. Ми розповімо вам, що готують і люблять їсти жителі цієї прекрасної країни, де кожна з 16 земель має свої особливі кулінарні традиції і страви.
Кухня Німеччини, незважаючи на регіональну специфіку та схожість з деякими європейськими, має свої неповторні фірмові особливості.
● Ситність і калорійність - більшість страв м'ясні і готуються вони за допомогою смаження, запікання і тушкування.
● Простота приготування - страви німецької кухні не мають складних технологій приготування, відрізняються невеликою кількістю інгредієнтів і досить доступними продуктами: свинина, яловичина, риба, картопля, капуста, шпинат, ріпа, морква, горох, боби, борошно, яйця.
● Порядок і структурованість - ці риси національної кухні Німеччини не дивні, адже всім відомо, що німці люблять, щоб все було за правилами. Тому за стіл середньостатистична сім'я сідає п'ять разів на день. Звичний сніданок складається з бутербродів з хлібців або хліба, шинки, ковбаси (наприклад, білої вайсвурст), варених яєць. Обід включає повноцінне меню: закуску, суп, основну страву, пиво і десерт. А вечеря складається з холодних страв. При цьому майже кожен прийом їжі супроводжується бутербродами.
● Любов до м'яса (особливо свинини), хлібобулочних та кондитерських виробів. Цей факт підтверджують цифри. Один житель Німеччини в середньому з'їдає 84 кг м'яса на рік, хліба в цій країні більше 300 видів, а з сосисками і ковбасками готують практично все: супи, салати, основні страви, борошняні вироби.
У Німеччині дуже багато різних регіональних ласощів. Серед них відомий шварцвальдський торт, галушки по-швабськи, вестфальська шинка, цибулевий веймарский суп, зауербратен - печеня з маринованого м'яса родом з Центральної Німеччини та інші.
Серед найпопулярніших страв національної німецької кухні безперечно варто спробувати наступні:
● айсбан - свинячу рульку (смажену або тушковану) з квашеною капустою або картоплею;
● баварські сосиски з тушкованою капустою;
● айнтопф - наваристий м'ясний суп;
● швайнебратен - добре прожарені шматочки свинини, гарніром до яких служать галушки;
● смажене курча - одна з найпопулярніших закусок до пива, яку продають в Німеччині на кожному кроці, особливо на певних фестивалях;
● штекерльфіш - риба, нанизана на шампур і приготована на грилі.
● десерти німецької кухні - пряники, пироги, кренделі, рогалики, масляне печиво, штруделя, торти.
Звичайно, краще всього всі ці кулінарні шедеври національної кухні Німеччини спробувати саме в цій країні. Але якщо такої можливості поки немає, то їх легко можна приготувати вдома. Адже одна з головних особливостей німецької кухні - простота і доступність.