Укр
Рус

Бешамель з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Бешамель з сиром 50 1 2 з 5 - детальніше -
Варений омлет в пакеті - покроковий рецепт, фото 1 Варений омлет в пакеті 35 2 2 з 5 - детальніше -
Картопляна запіканка з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна запіканка з овочами 80 6 3 з 5 - детальніше -
Класичний омлет - покроковий рецепт, фото 1 Класичний омлет 25 2 2 з 5 - детальніше -
Крем білковий - покроковий рецепт, фото 1 Крем білковий 20 1 2 з 5 - детальніше -
Овочевий суп на кефірі без солі - покроковий рецепт, фото 1 Овочевий суп на кефірі без солі 15 1 1 з 5 - детальніше -
Печиво з шоколадною крихтою - покроковий рецепт, фото 1 Печиво з шоколадною крихтою 45 3 2 з 5 - детальніше -
Пишний омлет в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Пишний омлет в духовці 40 6 3 з 5 - детальніше -
Свинячі відбивні з ананасом - покроковий рецепт, фото 1 Свинячі відбивні з ананасом 45 4 3 з 5 - детальніше -
Тефтелі у вершковому соусі - покроковий рецепт, фото 1 Тефтелі у вершковому соусі 65 6 3 з 5 - детальніше -
Тефтелі в томатному соусі - покроковий рецепт, фото 1 Тефтелі в томатному соусі 90 4 3 з 5 - детальніше -
Тефтелі ніжні - покроковий рецепт, фото 1 Тефтелі ніжні 90 4 3 з 5 - детальніше -
Тефтелі з підливою - покроковий рецепт, фото 1 Тефтелі з підливою 35 5 3 з 5 - детальніше -
Качка в казані - покроковий рецепт, фото 1 Качка в казані 120 6 4 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
×Кухня Швеції
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей
Температура подачі

Національна кухня Швеції - свято смаку і різноманітності

Якщо ви справжній гурман, вам обов'язково варто познайомитися зі шведською кухнею. Саме в цій країні з'явився спосіб подачі страв, іменований зараз, як шведський стіл, що відрізняється достатком і різноманітністю. До того ж по набору продуктів і характером страв для слов'ян кухня Швеції дуже близька і зрозуміла.

М'ясо і риба - основа скандинавського раціону

Так як Швеція - холодна скандинавська країна з довгою зимою, то й її меню більше орієнтоване на суворий субарктичний клімат. Це жирні, ситні м'ясні та рибні страви. У цьому зіграли свою роль і такі географічні фактори, як вихід до Північного і Балтійського морів, а також лісиста місцевість, з якої від мисливців на шведську кухню потрапляє дичина - в основному лосятина і оленина.

З м'ясних страв на свинячому смальці готують домашні м'ясні і кров'яні ковбаси, тефтелі, котлети, які часто їдять з брусничним джемом. З давніх часів прийшли страви, які готувалися в котлі, - баранина з капустою, горох зі свининою, солона свинина з ріпою, яловичина з квасолею.

Рибний стіл ще більш різноманітний. Шведська кухня зберігає безліч рецептів приготування оселедця, лосося і морепродуктів. Оселедець маринують, солять і навіть готують з нього біфштекс з соусом з сушеного чорного дрібного винограду - коринки. Їдять оселедець з картоплею, темним хлібом або хрусткими хлібцями, які користуються надзвичайною популярністю в кухні Швеції. Практично будь-яке застілля в цій країні починається з холодних рибних закусок і бутербродів, найвідоміший з яких - тост Скаген з креветками. Навесні, коли водойми повні скумбрією, шведи готують рибу по-весняному - це холодна закуска з скумбрії під соусом з майонезу, вершків і зелені. А влітку влаштовують «ракові вечірки» - варять раків і їдять їх на свіжому повітрі: на балконах, у садах або на природі.

Ну а самим екзотичним національним шведським делікатесом вважається сюрстремінг - консервована квашена у власному соку малосольна салака. Цю страву з дуже характерним малоприємним запахом оцінять не всі.

Солодкий шведський стіл

Карлсон не дарма був таким ласуном - майже всі шведи дуже люблять солодке. Для його поїдання вони навіть виділили окремий день тижня - суботу. Найулюбленішими десертами шведської кухні є: булочки з корицею, булочки з кремом і мигдальною пастою, вафлі з джемом, пироги, суфле з агрусу, млинці та оладки з брусничним джемом, яблучний торт, «Торт принцес».

А самим примітним зігріваючим напоєм національної кухні Швеції є глегг - підігріте вино з горілкою і спеціями: гвоздикою, корицею, кардамоном, мигдалем.

;