Національна китайська кухня почала формуватися ще в стародавній період неоліту. А за часів правління великих династій Шан і Чжоу хороші кухарі займали статусне положення в суспільстві - нарівні з державними діячами. На даний момент традиційна кухня Китаю - це страви різних регіонів країни і представників китайської діаспори в різних куточках світу.
Серед головних харчових продуктів китайців - рис, локшина, соя, овочі, м'ясо і приправи. Рис варять і смажать, роблять з нього локшину і коржі. Із сої готують тофу, пасту, молоко, масло. Рослинні продукти на китайській кухні активно використовуються, але відрізняються від звичних нам - це пекінка, листя гірчиці, пророслі боби, селера, броколі. З м'ясного тут воліють свинину, качку, курку, голубів, яловичину і рибні продукти. Не гидують собачатиной, черепашачим і зміїним м'ясом. Важливе значення в китайській кулінарній традиції мають спеції (імбир, гвоздика, часник, коріандр, білий перець, бадьян, цедра мандарина), і соуси (з сої, риби, устриць, рисовий оцет, кунжутне масло).
Перші страви в Китаї за консистенцією і складом схожі на бульйони, їх можна і потрібно пити. Найпопулярніші супи - з китайськими пельменями під назвою вонтони на прозорому шинки-курячому бульйоні, з плавниками акули, а також курячий, свинячий, рибний і білий бульйони. Останній готують з виварених особливим чином свинячих кісток, а рибний - з попередньо обсмаженої риби.
Десерти в Китаї також дуже нестандартні. Тут, наприклад, можна спробувати гуйліндао - солодкий черепаховий суп, трав'яне і фікусове желе, рисову випічку. І звичайно, особливе місце займають чаї, які подаються з національними закусками дімсамамі, сухофруктами, горішками, ягодами.
Найпопулярніші в Китаї регіональні кухні - кантональна, сичуанська, цзянсуська.
Легка закуска Дімс (або дяньсінь) - надбання кантонской кухні. Традиційний кантонскій сніданок включає чаювання з різноманітними дімсамамі: дайконові пиріжки (закуска з дайкона - китайської редьки), цзяодзи (смажені вареники з різними начинками), каші, листові овочі і багато іншого.
Сичуаньська кухня рясніє гострими і пряними смаками, тому як страви щедро присмачують червоним і сичуаньсьим перцями, часником, женьшенем, кунжутною пастою. З нею часто порівнюють також популярну в Китаї хунаньску кухню, страви якої теж відрізняються гостротою і пряністю, проте мають більш яскраві кольори та свіжі запахи.