Страви японської кухні з кожним роком набувають все більшої популярності на столах європейців, американців і жителів інших куточків світу. Найпопулярніші з них - суші і холодні супи з водоростями - відомі всім. У нашій статті ми зупинимося на менш відомих стравах, продуктах і культурі японської кухні.
Японська кухня дійсно дуже особлива. Вона відрізняється навіть від своїх азіатських сестер: китайської і корейської. У чому ж її відмінності?
● Використання переважно свіжих або минулих мінімальної термічної обробки продуктів.
● Відсутність великої кількості приправ, солі, спецій.
● Мініатюрні порції.
● Особливе ставлення до оформлення столу, краси і подачі страв, етикету прийому їжі.
Головні продукти японської кухні - рис (гохан), риба, морепродукти, водорості, соєві і її похідні (молоко, тофу, паста місо, соус), боби, квасоля, локшина, рослини, в тому числі незвичні для нас бамбук, батат і навіть лотос. М'ясо в традиційній кухні японців практично відсутнє - вживають його набагато рідше, ніж рибу. Воно є інгредієнтом запозичених страв, наприклад, китайських.
Найпопулярнішим блюдом в Японії є рис. Його вживають як в чистому вигляді без добавок, так і в різних варіаціях: рис з сирим яйцем і соєвим соусом, рис в зеленому чаї з додаванням шматочків омлету або риби. Для європейців ці екзотичні рисові страви, м'яко кажучи, незвичні. Але є на кухні японців місце і більш традиційного меню, наприклад, страви Тяхан. Це подібність нашого плову, тільки, крім м'яса, в рис можуть додаватися й інші інгредієнти, наприклад, креветки, овочі, яйця. Люблять японці і традиційний американський фастфуд: картоплю фрі, гамбургери, чізбургери і піцу.
Також до основних на японській кухні можна зарахувати страви з сирої риби і морепродуктів - суші, роли, сашимі. Останні являють собою дари моря, порізані на шматочки. Подаються вони з овочами, васабі та маринованим імбиром (гару).
Японські супи - екзотика для смакових рецепторів іноземців. У них часто кладуть водорості, незвичайні рослини і коріння (бобова культура адзуки, гриби шиітаке, корінь лотоса, дайкон). Найзвичніший для європейців - рамен. Це м'ясний бульйон з пшеничною локшиною і вареним яйцем.
Рис, суші, локшину, салати і супи японці їдять паличками. При цьому в супі вони спочатку з'їдають гущу, а потім вже їдять бульйон: ложкою або п'ють його з тарілки. Чашу з їжею з етикету потрібно тримати в руці, а не нахилятися до неї. Суші дозволено їсти руками тільки чоловікам, але в різностатевих компаніях з поваги до жінок вони також використовують палички.