Укр
Рус

Азербайджанські хінкалі - покроковий рецепт, фото 1 Азербайджанські хінкалі 65 5 4 з 5 - детальніше -
Ачма - покроковий рецепт, фото 1 Ачма 90 4 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов 45 2 2 з 5 - детальніше -
Бефстроганов з курячого філе - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов з курячого філе 45 6 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов з телятини - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов з телятини 95 6 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов класичний - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов класичний 85 6 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов з грибами 30 6 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс 30 1 2 з 5 - детальніше -
Яловичина в соусі - покроковий рецепт, фото 1 Яловичина в соусі 55 2 3 з 5 - детальніше -
Гранатовий сік - покроковий рецепт, фото 1 Гранатовий сік 40 1 3 з 5 - детальніше -
Грузинські хінкалі - покроковий рецепт, фото 1 Грузинські хінкалі 60 6 3 з 5 - детальніше -
Грузинський хаш - покроковий рецепт, фото 1 Грузинський хаш 360 5 3 з 5 - детальніше -
Долма класична - покроковий рецепт, фото 1 Долма класична 130 5 3 з 5 - детальніше -
Домашні хінкалі по-грузинськи - покроковий рецепт, фото 1 Домашні хінкалі по-грузинськи 100 5 4 з 5 - детальніше -
Карась у тархуновом соусі - покроковий рецепт, фото 1 Карась у тархуновом соусі 120 6 3 з 5 - детальніше -
Карпаччо з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з яловичини 40 2 2 з 5 - детальніше -
Карпаччо з телятини - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з телятини 65 6 3 з 5 - детальніше -
Картопляна запіканка з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна запіканка з овочами 80 6 3 з 5 - детальніше -
Картопля тушкована зі свининою - покроковий рецепт, фото 1 Картопля тушкована зі свининою 60 6 3 з 5 - детальніше -
Кекс з родзинками - покроковий рецепт, фото 1 Кекс з родзинками 80 3 3 з 5 - детальніше -
Кетчуп - покроковий рецепт, фото 1 Кетчуп 140 1 2 з 5 - детальніше -
Лосось у маринаді - покроковий рецепт, фото 1 Лосось у маринаді 40 1 2 з 5 - детальніше -
Люля кебаб з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Люля кебаб з баранини 60 5 3 з 5 - детальніше -
Люля кебаб з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Люля кебаб з яловичини 35 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
×Грузинська кухня
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей

Самобутня, пряна і багата на рецепти - грузинська кухня

Грузинська кухня - одна з небагатьох національних кухонь, завдяки самобутності якої туристи вважають її чи не головною визначною пам'яткою Грузії. Адже кожна людина, яка приїхала в цю країну, мріє відчути на собі легендарне грузинське застілля з гостями, вином, довгими тостами, тамадою і, звичайно ж, традиційними стравами грузинської кухні, про які ми і розповімо вам в нашій статті.

Основні страви грузинської кухні

Основу національної кухні Грузії складають другі страви - м'ясні та м'ясо-овочеві. Для їх приготування використовують баранину, курятину, яловичину, свинину, субпродукти. Найпопулярніші страви, без яких не обходиться святкове застілля:

● хінкалі - рубаний м'ясний фарш зі спеціями і бульйоном, зварений в тісті;

● сациві - шматочки курки під однойменним з самою стравою соусом з волоських горіхів, прянощів і зелені;

● долма - м'ясний фарш, загорнутий у виноградне листя;

● курча табака - смажене під гнітом в спеціальній сковороді натертий часником і спеціями курча;

● купати - свинячо-яловичі ковбаски в натуральній оболонці, смажені на вугіллі або на сковороді;

● мцваді - традиційний грузинський шашлик, готується в основному зі свіжого не маринованого м'яса.

Холодні і гарячі закуски

Закуски в грузинській кухні дуже поширені. Однією з найвідоміших є любіо - страва з тушкованої квасолі з помідорами, спеціями, зеленню і гранатом. Подається як гарячим, так і холодним. Також в Грузії часто готують страви з баклажанів, помідорів та інших овочів і трав. Серед таких закусок варто виділити пхали - суміш листя буряка, кропиви, шпинату з заправкою, в яку входять волоські горіхи, цибулю, часник, кінза, хмелі-сунелі і інші спеції. Салатам грузинська кухня воліє свіжі овочі і трави.

Традиційні страви з тіста

Хліб на грузинській кухні часто замінюють всілякі види лаваша з начинкою і без, а також відоме у всьому світі хачапурі, яке печуть за різними рецептами. Найбільш популярне - аджарське хачапурі, яке готується у формі човника з курячим яйцем по центру і начинкою з імеретинського сиру.

Сири в грузинській кухні

У грузинській кухні одне з центральних місць займають домашні сири і страви з ними. Найбільш затребувані - імеретинський і сулугуні. Їх не тільки їдять в чистому вигляді, але і варять в молоці, отримуючи національну грузинську страву гадазелілі (крем-суп), смажать в сковороді або на рожні, коптять, витримують в меді.

Соуси, спеції, прянощі

Без соусів і приправ неможливо уявити грузинську кухню. Найулюбленіші спеції і трави - аджика, барбарис, гострий перець, хмелі-сунелі, м'ята, кінза, шафран, соуси - сацебелі, ткемалі, сациві, горіховий, кизиловий.

;