Грузинська кухня - одна з небагатьох національних кухонь, завдяки самобутності якої туристи вважають її чи не головною визначною пам'яткою Грузії. Адже кожна людина, яка приїхала в цю країну, мріє відчути на собі легендарне грузинське застілля з гостями, вином, довгими тостами, тамадою і, звичайно ж, традиційними стравами грузинської кухні, про які ми і розповімо вам в нашій статті.
Основу національної кухні Грузії складають другі страви - м'ясні та м'ясо-овочеві. Для їх приготування використовують баранину, курятину, яловичину, свинину, субпродукти. Найпопулярніші страви, без яких не обходиться святкове застілля:
● хінкалі - рубаний м'ясний фарш зі спеціями і бульйоном, зварений в тісті;
● сациві - шматочки курки під однойменним з самою стравою соусом з волоських горіхів, прянощів і зелені;
● долма - м'ясний фарш, загорнутий у виноградне листя;
● курча табака - смажене під гнітом в спеціальній сковороді натертий часником і спеціями курча;
● купати - свинячо-яловичі ковбаски в натуральній оболонці, смажені на вугіллі або на сковороді;
● мцваді - традиційний грузинський шашлик, готується в основному зі свіжого не маринованого м'яса.
Закуски в грузинській кухні дуже поширені. Однією з найвідоміших є любіо - страва з тушкованої квасолі з помідорами, спеціями, зеленню і гранатом. Подається як гарячим, так і холодним. Також в Грузії часто готують страви з баклажанів, помідорів та інших овочів і трав. Серед таких закусок варто виділити пхали - суміш листя буряка, кропиви, шпинату з заправкою, в яку входять волоські горіхи, цибулю, часник, кінза, хмелі-сунелі і інші спеції. Салатам грузинська кухня воліє свіжі овочі і трави.
Хліб на грузинській кухні часто замінюють всілякі види лаваша з начинкою і без, а також відоме у всьому світі хачапурі, яке печуть за різними рецептами. Найбільш популярне - аджарське хачапурі, яке готується у формі човника з курячим яйцем по центру і начинкою з імеретинського сиру.
У грузинській кухні одне з центральних місць займають домашні сири і страви з ними. Найбільш затребувані - імеретинський і сулугуні. Їх не тільки їдять в чистому вигляді, але і варять в молоці, отримуючи національну грузинську страву гадазелілі (крем-суп), смажать в сковороді або на рожні, коптять, витримують в меді.
Без соусів і приправ неможливо уявити грузинську кухню. Найулюбленіші спеції і трави - аджика, барбарис, гострий перець, хмелі-сунелі, м'ята, кінза, шафран, соуси - сацебелі, ткемалі, сациві, горіховий, кизиловий.