Укр
Рус

Перець фарширований куркою - покроковий рецепт, фото 1 Перець фарширований куркою 75 4 3 з 5 - детальніше -
Борщ з кропивою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з кропивою 40 5 2 з 5 - детальніше -
Варений омлет в пакеті - покроковий рецепт, фото 1 Варений омлет в пакеті 35 2 2 з 5 - детальніше -
Варення з черешні - покроковий рецепт, фото 1 Варення з черешні 85 1 2 з 5 - детальніше -
Груші мочені з брусницею - покроковий рецепт, фото 1 Груші мочені з брусницею 45 1 2 з 5 - детальніше -
Деруни в духовці картопляні - покроковий рецепт, фото 1 Деруни в духовці картопляні 50 5 3 з 5 - детальніше -
Желейний торт бите скло - покроковий рецепт, фото 1 Желейний торт бите скло 75 6 3 з 5 - детальніше -
Картопляна бабка в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна бабка в духовці 120 5 3 з 5 - детальніше -
Картопляна запіканка з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна запіканка з овочами 80 6 3 з 5 - детальніше -
Квас - покроковий рецепт, фото 1 Квас 120 1 2 з 5 - детальніше -
Класичний омлет - покроковий рецепт, фото 1 Класичний омлет 25 2 2 з 5 - детальніше -
Курник - покроковий рецепт, фото 1 Курник 110 6 4 з 5 - детальніше -
Лечо - покроковий рецепт, фото 1 Лечо 40 5 3 з 5 - детальніше -
Мариновані баклажани - покроковий рецепт, фото 1 Мариновані баклажани 50 5 2 з 5 - детальніше -
Овочеве рагу без картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Овочеве рагу без картоплі 135 6 3 з 5 - детальніше -
Овочеве рагу в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Овочеве рагу в мультиварці 90 5 3 з 5 - детальніше -
Овочевий суп на кефірі без солі - покроковий рецепт, фото 1 Овочевий суп на кефірі без солі 15 1 1 з 5 - детальніше -
Омлет з молоком - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з молоком 30 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з молоком та сметаною - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з молоком та сметаною 20 3 2 з 5 - детальніше -
Паштет із печінки кролика - покроковий рецепт, фото 1 Паштет із печінки кролика 60 5 3 з 5 - детальніше -
Перець фарширований без рису - покроковий рецепт, фото 1 Перець фарширований без рису 85 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
×Білоруська кухня
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей

Проста і інтернаціональна - білоруська кухня

На формування сучасної національної білоруської кухні дуже вплинули традиції сусідніх країн (Литви, Польщі, Росії, України) і землеробство як основний рід занять. У результаті більшість традиційних страв в цій країні готується з картоплі, яка тут активно вирощується. Статистика стверджує, що середній житель Білорусі з'їдає півкілограма картоплі щодня. Крім картопляних, в білоруській кухні також багато м'ясних, грибних, борошняних і перших страв.

Основні продукти

З давніх часів в білоруській кухні активно використовувалися продукти місцевого землеробства:

● овочі (капуста, буряк, бруква, ріпа, морква, цибуля, гарбуз, огірки, часник, пастернак, а з XVIII століття ще картопля) і зелень (щавель, лобода, кропива);

● фрукти (яблука, сливи, абрикоси, груші) і ягоди (вишня, смородина, малина, чорниця);

● бобові, злаки і гриби;

● спеції і приправи (хрін, гірчиця, тмин, ялівець, коріандр).

М'ясо в старовину вживалося в дуже обмежених кількостях, але з часом воно стало основою багатьох національних страв. Найчастіше білоруси їдять свинину, птицю, сало, домашні ковбаси. Також до складу національної білоруської кухні входять страви з річкової риби: щуки, форелі, коропа, ляща, осетра, судака. З молочних продуктів часто використовуються молоко, сметана, масло, сирний сир.

Особливості кухні Білорусі

До основних відмінних рис білоруської кухні варто віднести такі:

● Тривала обробка продуктів, іноді включає одночасно кілька етапів: тушкування, бланшування, варіння, запікання, смаження, томління.

● Використання в одній страві борошна кількох видів - не тільки традиційного пшеничного, а й гречаного, горохового, вівсяного, житнього.

● Традиційно тісто замішують без додавання дріжджів - на такому тісті виходить, наприклад, неймовірно смачний житній хліб на живій заквасці - щільний, з кислинкою, зі спеціями і насінням.

● Безліч унікальних, які не зустрічаються в інших кухнях овочевих страв - з картоплі, брукви, моркви, гарбуза.

Популярні страви білоруської кухні

● Деруни - картопляні оладки з білоруської бульби з високим вмістом крохмалю, через що вони виходять особливо смачними. Найчастіше їх їдять зі сметаною, але іноді запікають в горщиках з овочами, м'ясом або домашніми ковбасками.

● Верашчака - м'ясний соус-суп, підлива, яку в межах білоруської кухні можна класифікувати як мачанку. Готується зі свинячих реберець, домашньої ковбаси, цибулі з додаванням квасу чи пива в залежності від рецепту.

● Жур - суп на основі вівсяного борошна, яке піддалося бродінню. Решта інгредієнтів можуть додаватися на смак: овочі, гриби, м'ясо, яйця, спеції.

● Кулага - найбільш відомий десерт білоруської кухні з варених лісових ягід, житнього борошна, меду і цукру.

Радимо вам приготувати ці та інші страви національної кухні білоруського народу. Адже це прекрасний спосіб урізноманітнити список своїх кулінарних досягнень!

;