Національна кухня Азербайджану відрізняється різноманітністю рецептів. Це пов'язано зі сприятливим географічним положенням країни серед гір, морів і рівнин, що позитивно позначилося на розвитку тваринництва та рибальства. Гірський та субтропічний клімат зробили цю місцевість щедрою на овочі, фрукти, пряні трави і зелень. Саме з цих корисних, ситних і ароматних продуктів готуються страви національної азербайджанської кухні.
● Велика кількість страв з баранини, птиці і риби. Свинина не використовується відповідно до вимог ісламу. З цієї ж причини рецепти традиційної азербайджанської кухні не передбачають присутності алкоголю.
● Рясне використання зелені і спецій, завдяки яким страви виходять ароматними, гострими і пряними. Особливою популярністю в Азербайджані користуються шафран, сумах, різні види перцю, зелений і чорний базилік, петрушка, кінза, кріп, гвоздика, м'ята, кориця, кмин.
● Щедра різноманітність овочів і фруктів, які входять до складу страв національної азербайджанської кухні, а також ставляться на стіл в якості закусок, десертів і прикраси.
● Наявність спеціального посуду для певних страв: казани для плову, сковорідки під назвою саджа з міні-жаровнею під ними для однойменної м'ясної страви, пітішніца для супу піті. Серед матеріалів для посуду азербайджанці віддають перевагу міді.
Найвідомішою і варіативною стравою національної кухні Азербайджану є, звичайно ж плов. Тут представлено безліч різноманітних рецептів з бараниною: з додаванням кислих фруктів, каштанів, гарбуза, а також з куркою і збитими яйцями. Відмінність плову азербайджанської кухні в тому, що м'ясо готують окремо від рису, поєднуючи їх тільки перед подачею, а також у використанні для смаження вершкового масла, яке не виділяє шкідливих канцерогенів.
Популярні в азербайджанській кухні рідкі страви, особливо які готуються на основі баранини, як, наприклад, піті, бозбаш, довга. До складу традиційного піті, крім баранини входить нут, каштани, алича, овочі, спеції. Але в сучасній азербайджанській кухні їх часто замінюють горохом і картоплею. А ось довга - це кисломолочний суп, який готується на мацоні.
М'ясні, рибні та овочеві страви складають основу національної азербайджанської кухні. З м'ясних найбільш поширені різні види долми, кебаба, чихиртми, кюфта (фаршировані тефтелі).
У національній кухні Азербайджану багато солодощів. Найвідоміші - пахлава, щербет, печиво «Курабье», шекербура і інші. До їх складу входять натуральні продукти: горіхи, мед, мак, фрукти, прянощі.