Страва з ніжним вершковим смаком і апетитною сирною скоринкою вже давно стала частим гостем на святкових і фуршетних столах, а також в меню домашніх кухонь. Готувати її нескладно, а результат перевершує навіть найсміливіші очікування. При цьому всупереч розхожій думці, батьківщиною жульєну є зовсім не Франція. Як і звідки тоді з'явився він на наших столах, а також про те, як правильно його готувати, розповідаємо в нашій статті.
Хоч закуска і не має коренів у французькій кухні, дещо спільне у них є. В першу чергу назва: цим словом кулінар Франсуа Массіало в 1722 році назвав певний спосіб нарізки свіжих овочів тонкою соломкою (6-7 см завдовжки і 2 мм завтовшки) або кільцями, щоб вони швидко готувалися і краще зберігали вітаміни. Для овочів, нарізаних способом «жульєн», все ті ж винахідливі французи придумали каструльку з дуже щільними дном і стінками - кокотницю. Тепер у нас в них прийнято готувати і подавати цю гарячу закуску.
Походження ж самого рецепта жульєну давньоруське. Класичний варіант був смажені гриби в сметані - традиційне російське частування. На це вказують і звичні продукти (гриби і сметана), і кулінарні прийоми (обсмажування з борошном для загустіння), а також запікання в глиняному посуді. Спочатку страва не мала такої назви, і швидше за все, закріпилася вона за ним в дореволюційні часи на хвилі моди на все французьке. Ймовірно, в одному з ресторанів з метою привернути увагу відвідувачів традиційній російській страві дали незвичайне найменування.
Зараз представлена величезна різноманітність рецептів приготування жульєну: з куркою і грибами, з морепродуктами, з печінкою, з овочами (обов'язково використовувати соуси і зверху посипати сиром). В якості посуду підійдуть не тільки порційні кокотниці, але і будь-яка інша жароміцна ємність, а іноді готують навіть в хлібі.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Жульєн з куркою і грибами і картоплею | 14.79 | 22.48 | 1.55 | 276.53 |
Жульєн | 12.14 | 10.24 | 3.25 | 160.93 |
Жульєн в горщику з куркою і грибами | 5.00 | 12.85 | 1.24 | 144.97 |
Жульєн з куркою і грибами в горщиках | 9.33 | 7.88 | 4.83 | 138.67 |
Жульєн зі сметаною | 12.80 | 10.39 | 2.34 | 160.54 |
Варіантів цієї смачної закуски безліч. Але можна виділити загальний принцип приготування на прикладі самого популярного жульєну з куркою і грибами.
1. Для початку займіться підготовкою інгредієнтів: наріжте гриби, цибулю, натріть сир. Куряче філе можна відварити і нарізати кубиками, а можна пропустити етап варіння, і нарізане м'ясо відразу відправити на сковороду до овочів.
2. Викладіть підготовлені продукти в сковороду з рослинним маслом в порядку черги: цибуля, гриби, курка.
3. Додайте сметану і борошно, перемішайте і томіть всі інгредієнти кілька хвилин на повільному вогні. Але соус для справжнього жульєну краще приготувати окремо. Для цього обсмажте на сухій сковороді муку, після чого відправте до неї сметану, сіль і чорний мелений перець. Доведіть до кипіння і відразу знімайте з плити.
4. Поєднавши м'ясо-грибну суміш з соусом, викладіть страву в кокотниці або інший жароміцний посуд, посипте сиром і запікайте в духовці до його розплавлення.
Всі рецепти жульєну з фото, представлені на нашому сайті, мають схожий принцип готування. Відрізняється лише склад продуктів і деякі нюанси авторської кухні.
Подавати готову закуску потрібно прямо з печі в кокотниці, яку потрібно поставити на пиріжкову тарілку, накриту серветкою. А їсти жульєн радять маленькою кавовою або коктейльною ложкою. Смачного!