Укр
Рус

Жульєн

Смачна гаряча закуска з французькою назвою - жульєн

Страва з ніжним вершковим смаком і апетитною сирною скоринкою вже давно стала частим гостем на святкових і фуршетних столах, а також в меню домашніх кухонь. Готувати її нескладно, а результат перевершує навіть найсміливіші очікування. При цьому всупереч розхожій думці, батьківщиною жульєну є зовсім не Франція. Як і звідки тоді з'явився він на наших столах, а також про те, як правильно його готувати, розповідаємо в нашій статті.

Читати все...

Жульєн - покроковий рецепт, фото 1 Жульєн 50 4 3 з 5 - детальніше -
Жульєн в булочці - покроковий рецепт, фото 1 Жульєн в булочці 50 4 3 з 5 - детальніше -
Жульєн в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Жульєн в мультиварці 80 5 3 з 5 - детальніше -
Жульєн з мідій - покроковий рецепт, фото 1 Жульєн з мідій 50 4 3 з 5 - детальніше -
Жульєн на сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Жульєн на сковороді 60 5 3 з 5 - детальніше -
Жульєн з куркою і печерицями - покроковий рецепт, фото 1 Жульєн з куркою і печерицями 60 4 3 з 5 - детальніше -
Жульєн зі сметаною - покроковий рецепт, фото 1 Жульєн зі сметаною 55 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Закуски×Жульєн
Вид
Категорія страви
Спосіб приготування
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Сезон

Історія і визначення

Хоч закуска і не має коренів у французькій кухні, дещо спільне у них є. В першу чергу назва: цим словом кулінар Франсуа Массіало в 1722 році назвав певний спосіб нарізки свіжих овочів тонкою соломкою (6-7 см завдовжки і 2 мм завтовшки) або кільцями, щоб вони швидко готувалися і краще зберігали вітаміни. Для овочів, нарізаних способом «жульєн», все ті ж винахідливі французи придумали каструльку з дуже щільними дном і стінками - кокотницю. Тепер у нас в них прийнято готувати і подавати цю гарячу закуску.

Походження ж самого рецепта жульєну давньоруське. Класичний варіант був смажені гриби в сметані - традиційне російське частування. На це вказують і звичні продукти (гриби і сметана), і кулінарні прийоми (обсмажування з борошном для загустіння), а також запікання в глиняному посуді. Спочатку страва не мала такої назви, і швидше за все, закріпилася вона за ним в дореволюційні часи на хвилі моди на все французьке. Ймовірно, в одному з ресторанів з метою привернути увагу відвідувачів традиційній російській страві дали незвичайне найменування.

Зараз представлена ​​величезна різноманітність рецептів приготування жульєну: з куркою і грибами, з морепродуктами, з печінкою, з овочами (обов'язково використовувати соуси і зверху посипати сиром). В якості посуду підійдуть не тільки порційні кокотниці, але і будь-яка інша жароміцна ємність, а іноді готують навіть в хлібі.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Жульєн10.13 9.42 1.92 141.49
Жульєн з куркою і грибами в горщиках9.33 7.88 4.83 138.67
Жульєн зі сметаною12.80 10.39 2.34 160.54
Жульєн в булочці2.02 0.05 0.02 15.66
Жульєн з куркою і грибами і картоплею14.79 22.48 1.55 276.53

Як приготувати жульєн покроково

Варіантів цієї смачної закуски безліч. Але можна виділити загальний принцип приготування на прикладі самого популярного жульєну з куркою і грибами.

1. Для початку займіться підготовкою інгредієнтів: наріжте гриби, цибулю, натріть сир. Куряче філе можна відварити і нарізати кубиками, а можна пропустити етап варіння, і нарізане м'ясо відразу відправити на сковороду до овочів. 

2. Викладіть підготовлені продукти в сковороду з рослинним маслом в порядку черги: цибуля, гриби, курка.

3. Додайте сметану і борошно, перемішайте і томіть всі інгредієнти кілька хвилин на повільному вогні. Але соус для справжнього жульєну краще приготувати окремо. Для цього обсмажте на сухій сковороді муку, після чого відправте до неї сметану, сіль і чорний мелений перець. Доведіть до кипіння і відразу знімайте з плити.

4. Поєднавши м'ясо-грибну суміш з соусом, викладіть страву в кокотниці або інший жароміцний посуд, посипте сиром і запікайте в духовці до його розплавлення. 

Всі рецепти жульєну з фото, представлені на нашому сайті, мають схожий принцип готування. Відрізняється лише склад продуктів і деякі нюанси авторської кухні.

Подавати готову закуску потрібно прямо з печі в кокотниці, яку потрібно поставити на пиріжкову тарілку, накриту серветкою. А їсти жульєн радять маленькою кавовою або коктейльною ложкою. Смачного!

;