Укр
Рус

Холодець

Заливне в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Заливне в мультиварці 90 5 3 з 5 - детальніше -
Заливне з горбуші - покроковий рецепт, фото 1 Заливне з горбуші 180 4 3 з 5 - детальніше -
Заливне з коропа - покроковий рецепт, фото 1 Заливне з коропа 150 6 3 з 5 - детальніше -
Заливне з щуки - покроковий рецепт, фото 1 Заливне з щуки 55 4 3 з 5 - детальніше -
Заливне з язика яловичого - покроковий рецепт, фото 1 Заливне з язика яловичого 180 4 3 з 5 - детальніше -
Заливне з язика свинячого - покроковий рецепт, фото 1 Заливне з язика свинячого 80 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Закуски×Холодець
Вид
Закуски до напоїв і страв
Категорія страви
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі
Сезон

Смачна і вишукана страва - як приготувати заливне правильно

Ні для кого не секрет, що на становлення традиційної російської кухні значно вплинули французькі кулінари. І заливне - яскравий тому приклад. З'явилося воно в звичному нам вигляді на початку XIX століття саме завдяки їм, і сьогодні стало однією з найулюбленіших холодних закусок святкових столів. Різноманітність інгредієнтів і смаків, гарне оформлення і зрозумілий принцип приготування - чому б не зробити його постійним гостем вашого домашнього меню?

Трохи історії

Спочатку в російській кулінарній традиції існував селянський варіант рецепта заливного, який тоді називався холодець. Його варили з залишків м'ясних і рибних продуктів, не з'їдених під час бенкетів. На вигляд страва виходила зовсім не апетитною. Тому що працюючим в ті часи в багатьох російських будинках французьким кухарям прийшла ідея облагородити закуску. Тим більше в їх рідній кухні подібне страва існувало, і називалося воно галантин. Для його приготування нежирне м'ясо подрібнювали до фаршу, додавали в нього яйця, овочі, спеції і заливали бульйоном до застигання.

Для рецепта приготування заливного вибиралися тільки кращі продукти (на відміну від його попередника холодцю), бульйон обов'язково освітлювали до прозорості і підфарбовували натуральними барвниками, а для смаку додавали в нього ароматні трави. Обов'язковою умовою був гарний зовнішній вигляд частування - яскраві, фігурно нарізані шматочки овочів і витончено викладені в сервірувальну тарілку шматочки м'яса або риби.

Інгредієнти

В якості основи для рецепта заливного ідеально підійде свіжа риба (щука, окунь, судак, короп), нежирне м'ясо без кісток і прожилок (яловичина, курка, індичка). Особливою популярністю користується заливне з яловичого язика - справжній делікатес для гурманів.

З одного з цих інгредієнтів вариться бульйон, який потім повинен буде застигнувшим. На відміну від холодцю, для його застигання обов'язково використовувати желатин або агар-агар. Якщо це рецепт заливного з риби, то, як правило, досить 1-2 грамів желируючої речовини, для страви з курки - 4-5 грамів. Однак, якщо з якоїсь причини ви хочете обійтися без желатину, то при варінні бульйону потрібно додавати м'ясо з шкірою, м'ясну ногу, хвости, вуха.

Доповнити смак і зовнішній вигляд заливного можна за допомогою варених яєць і яскравих овочів: моркви, зеленого горошку, кукурудзи, болгарського перцю , оливок, гілочок зелені.

Технологія приготування покроково

Яке б заливне ви не готували, рибне або м'ясне, ви будете робити це в три етапи.

1. Зваріть бульйон, додавши овочі та ароматні трави.

2. Підготуйте інгредієнти і залийте в блюдо або порційні формочки бульйон з желатином. 

3. Залиште застигати.

Тепер розглянемо всі ці етапи більш детально. Під час варіння бульйону на повільному вогні, щоб він не втратив свою прозорість, не забувайте знімати піну. Якщо все ж він помутнів, влийте в нього збитий яєчний білок. А після його приготування кілька разів процідіть через марлю. Для аромату додайте корінь петрушки, селеру, моркву, цибулю, часник, а для гарного і незвичайного кольору - натуральні соки моркви, томатів, буряка, петрушки, шпинату. 

Желатин потрібно залити холодною водою і залишити на деякий час для набухання. Для більш детального способу застосування читайте інформацію, зазначену на упаковці. Після цього його потрібно додати до бульйону, довести до кипіння, але не кип'ятити.

Щоб надати заливному святкового вигляду, виріжте з овочів фігурні фігурки або просто акуратно їх наріжте і викладіть їх шарами в більшу чи порційні форми - на дно покладіть найкрасивіші з них.

Для застигання закуски буде потрібно не менше трьох годин у холодильнику. Але краще приготувати його заздалегідь.

Рибне або м'ясне заливне прикрасить будь-який святковий стіл, а також побалує вашу сім'ю і гостей. Завдяки нашим покроковим рецептами з фото приготувати його зовсім не складно, а задоволення ви отримаєте колосальне!