Укр
Рус

Тарталетки

Тарталетки з печінки тріски - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з печінки тріски 20 8 2 з 5 - детальніше -
Тарталетки з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з грибами 35 4 3 з 5 - детальніше -
Тарталетки з креветками - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з креветками 35 5 2 з 5 - детальніше -
Тарталетки з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з куркою 50 4 3 з 5 - детальніше -
Тарталетки з печінкою тріски - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з печінкою тріски 35 4 3 з 5 - детальніше -
Тарталетки з рибою - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з рибою 35 4 2 з 5 - детальніше -
Тарталетки з салатом і куркою - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з салатом і куркою 45 4 2 з 5 - детальніше -
Тарталетки з салатом з тунця - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з салатом з тунця 45 4 3 з 5 - детальніше -
Тарталетки з сьомгою - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з сьомгою 45 4 3 з 5 - детальніше -
Тарталетки з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з сиром 30 4 2 з 5 - детальніше -
Тарталетки з сиром і беконом - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з сиром і беконом 30 6 2 з 5 - детальніше -
Тарталетки з тунцем - покроковий рецепт, фото 1 Тарталетки з тунцем 40 4 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Закуски×Тарталетки
Вид
Категорія страви
Кухонна техніка
Рівень складності
Сезон

Тарталетки - банкетна закуска з оригінальною подачею

Невеликі витончені кошики з тіста, начинені різноманітними паштетами, ікрою, грибами, салатами та іншими смаколиками, - справжня окраса святкового столу . Завдяки оригінальній подачі і зручності вживання (закуска не вимагає столових приладів), вона замінила звичні бутерброди і стала невід'ємним атрибутом офіційних прийомів, урочистих фуршетів, корпоративних вечірок та інших банкетів. Звідки бере початок смачна страва, в чому його особливості та як приготувати тарталетки правильно, давайте розбиратися разом.

Історія і визначення

Батьківщина улюбленої багатьма закуски - Європа. Назва походить від французького слова tartelette (зменшувально-ласкательного від tarte) і в перекладі означає «міні-тортик». Незважаючи на мелодійну французьку назву, вважається, що «винайшли» кошики з тіста не гурмани-французи, а жителі сонячної Італії. «Прародителями» мініатюрних тарталеток стали знамениті відкриті пироги, що випікають неаполітанськими кулінарами з давніх часів і до цього дня.

Існує думка, що ще в Давньому Римі на бенкетах таким способом подавали гарніри і деякі страви. Версія документально не підтверджується, а ось свідчення про те, що в кінці XIV століття за часів правління англійського короля Річарда II відкриті пироги вже згадувалися в куховарських книгах, є. Рецепт тарталеток швидко поширився в Європі і прижився в кухнях різних країн, а в XIX столітті завдяки французам потрапив в Росію.

Спочатку кухарі наповнювали кошики фруктовою і ягідною начинкою і подавали на десерт. Лише з початку XX століття лукошки стали використовувати для м'ясних і рибних паштетів, грибів та інших закусок.

Отже, тарталетки - закусочні кошики для порціонної подачі їжі, які за класичним рецептом випікають прісними (змішуючи тільки борошно і воду) . Вважається, що нейтральне до смаку тісто набуває смакові відтінки і аромат за рахунок начинки.

Види

Сучасних варіацій їстівних хрустких кошиків, човників, наперстків і ріжків багато. Залежно від рецепта тарталетки готуються пісочним, листковим або заварними, фаршируються рибними, м'ясними і вегетаріанськими наповнювачами. Часто такими маленькими порціями подають гостям солоні і гострі страви.

Для більшості паштетів, червоної ікри і салатів порожнисту фігурну форму з тіста печуть окремо, а потім наповнюють начинкою. Однак можна випікати тарталетки в духовій шафі разом вмістом, це створює цілісність кулінарної композиції. Як правило, таку закуску подають прямо з печі і їдять в гарячому вигляді. У цьому випадку в якості наповнювача використовують печериці, м'ясо птиці, шинку, креветки і т. д.

Естетично і красиво виглядають кошики з розплавленого і застиглого сиру. Вони вигідно доповнюють смак продуктів, якими фаршируються.

Секрети приготування

Якщо ви ніколи не випікали тарталетки в домашніх умовах, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів.

Готуючи тісто, дотримуйтеся наступних рекомендацій: 

● перед випіканням дайте йому полежати не менше години в холодильнику, тоді воно стане більш «податливим» і зручним в роботі;

● щоб дно не деформувалося в процесі випікання, уклавши вирізаний кружок в формочку, застеліть всередину пергаментний папір і насипте сухих бобів;

● пекти порожні тарталетки необхідно при температурі 180 градусів і виймати з форми після повного їх охолодження. 

Підказки для новачків

1. Не шкодуйте начинки. Чим повніше наповнений кошик, тим він смачніший.

2. Якщо фаршируєте козуб курячим філе або м'ясним паштетом, змастіть його зсередини майонезом або соусом, щоб прибрати сухість.

3. Салати для фарширування кришити якомога дрібніше, тоді буде зручно заповнювати ними тарталетки.

4. Найменші формочки використовують для червоної і паюсної ікри, фуа-гра, рибних делікатесів і гострої начинки.

5. Щоб корзинка з листкового тіста не розмокла, викладайте начинку безпосередньо перед подачею на стіл.

6. Подавайте частування на плоскому блюді, прикрасивши його свіжою зеленню.

Використовуючи наші рецепти приготування тарталеток з фото і покроковим описом процесу, ви зможете створити справжній кулінарний шедевр до святкового столу. Готуйте з задоволенням і їжте з апетитом!