Укр
Рус

Пхалі

Грузинське пхалі - покроковий рецепт, фото 1 Грузинське пхалі 55 4 3 з 5 - детальніше -
Пхалі з баклажанів - покроковий рецепт, фото 1 Пхалі з баклажанів 55 4 3 з 5 - детальніше -
Пхалі з буряка - покроковий рецепт, фото 1 Пхалі з буряка 55 3 3 з 5 - детальніше -
Пхалі з бурякової гички - покроковий рецепт, фото 1 Пхалі з бурякової гички 45 3 3 з 5 - детальніше -
Пхалі з цвітної капусти - покроковий рецепт, фото 1 Пхалі з цвітної капусти 40 3 3 з 5 - детальніше -
Пхалі зі шпинату - покроковий рецепт, фото 1 Пхалі зі шпинату 40 2 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Закуски×Пхалі
Вид
Категорія страви

Гостра, пряна, ароматна: пхалі - найвідоміша грузинська закуска

Одна з найстаріших страв національної кухні Грузії гідна того, щоб бути присутньою на вашому столі, особливо коли на порозі гості. Вона не тільки неймовірно смачна і незвичайна для нашого краю, але також корисна, легка, та й виглядає апетитно і нарядно. При цьому готувати пхалі дуже просто і швидко. Для нього можна використовувати безліч різних рослинних продуктів. Підійдуть не тільки традиційні овочі і зелень - часто цю холодну закуску грузини готують з бурякової гички і кропиви, що само по собі вже цікаво. Давайте ж швидше дізнаємося більше про те, як правильно її готувати.

Різноманітність рецептів пхалі: інгредієнти

Для початку відразу попередимо вас, що не існує якогось одного чіткого, правильного набору продуктів, з якого готують цю страву. Головна вимога до цього пхалі в тому, щоб в його склад входила заправка з подрібнених в крихту волоських горіхів, зелені (найчастіше кінзи) і приправ (гострої аджики, солі, хмелі-сунелі, уцхо-сунелі, часнику). А ось основний рослинний інгредієнт варіюється. Це може бути варений або запечений буряк, свіжі або заморожені листя шпинату, бурякова гичка, баклажани, гриби, квасоля, білокачанна або червона капуста.

Рецепти приготування пхалі особливо цінні тим, що надають кулінарові повну свободу вибору. Якщо ви нарвали в лісі свіжої кропиви, зелені кульбаби або зібрали на дачі свіжий урожай редиски, листя цих рослин стануть відмінними продуктами для традиційної грузинської закуски. Це недороге і поживне (завдяки горішкам) частування, яке легко приготувати на домашній кухні, стане улюбленим для вегетаріанців, людей, які дотримуються посту і які дотримуються правильного харчування, а також точно сподобається любителям гостренького.

Як приготувати пхалі покроково

Як ви вже, напевно, зрозуміли, процес готування цієї закуски не викличе труднощів навіть у початківців кулінарів. Він проходить в кілька етапів.

1. Попередня теплова обробка основного інгредієнта - сирі овочі і зелень використовують вкрай рідко, частіше їх відварюють або бланшують. При цьому важливо не переварити зелень - правильно потримати її в киплячій на повільному вогні воді не більше 5 хвилин.

2. Перетворення в пастоподібну масу. Для заправки незалежно від вашого рецепта пхалі зелень, часник і волоські горіхи подрібнюють. Останні найкраще пропустити через м'ясорубку. Так само варто вчинити і з основним продуктом.

3. З'єднання овочів, зелені, грибів або бобових з пряною горіховою масою. Спеції можна додати на цьому етапі, а можна під час приготування заправки.

4. Подача - це не менш важливий етап, оскільки принадність даної закуски ще і в красі. Як правило, в Грузії формують з пхалі апетитні кульки з невеликими заглибленнями, в які кладуть зерна граната.

Корисні поради

1. Щоб зелень для пхалі після відварювання зберегла свій яскравий і соковитий колір, відразу після зняття з плити перекладіть її в миску з холодною, майже крижаною водою. Для цього можна додати в неї лід або помістити акумулятор холоду.

2. Перед подрібненням горіхи потрібно ретельно переглянути на предмет залишившихся в них шматочків шкаралупи і перетинок. Їх присутність в закусці здатна її зіпсувати.

3. Приготуйте пхалі декількох видів з продуктів різних кольорів, тим більше що заправка для них використовується однакова.

Подавайте холодну закуску з червоним вином і м'ясом - справжнє грузинське застілля вам забезпечено! А наші докладні, покрокові рецепти з фото допоможуть організувати його по вищому розряду.