Раніше це страва вважалася делікатесом, який подавався до столу за виняткових приводів. Зараз його можна купити в будь-якому супермаркеті або приготувати на домашній кухні. Класичний варіант з м'яса або печінки доповнився версіями з риби, яєць, грибів, моркви, цибулі та інших овочів. Дізнатися більше про види, історії і покрокові рецепти паштету ви зможете з нашої статті.
За звання батьківщини ось уже кілька століть борються Франція і Німеччина. Дослідники досі не можуть остаточно визначитися, кому ж насправді завдячує своєю появою смакота. Це пов'язано з кількома досить суперечливими легендами походження.
Історики з'ясували, що гусячий варіант, про який стало відомо ще в 1778 році, придумали французи. Страва з печінки спеціального відгодованих гусей з'явилося завдяки одному спритному кухареві зі Страсбурга. Перед кулінаром стояло завдання вразити гостей оригінальною вечерею. Він з нею впорався чудово, створивши легендарний делікатес фуа-гра. Численні документи підтверджують, що саме Франція є батьківщиною паштету. Але Німеччина продовжує наполегливо боротися за пальму першості.
Для недосвідченого любителя поїсти слово паштет асоціюється з м'ясною пастою, яку можна намазати на хліб. Але в кулінарному світі ця страва має два значення.
1. Однорідний фарш з м'яса, печінки, птиці, яєць, овочів, грибів.
2. Круглий пиріг з листкового тіста з начинкою з м'яса, грибів, дичини, овочів і субпродуктів.
Схематично ласощі поділяють на три категорії: м'ясні (які включають і субпродукти), рибні та вегетаріанські.
Серед найпопулярніших виділяють такі види:
● курячий;
● грибний;
● з печінки тріски;
● із скумбрії;
● з м'ясних субпродуктів (печінки);
● з сиру тофу;
● фуа-гра.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Паштет із печінки кролика | 8.55 | 11.75 | 0.41 | 143.85 |
Паштет з печінки | 7.78 | 8.84 | 2.74 | 129.65 |
Паштет курячий | 9.04 | 17.35 | 0.91 | 211.29 |
Свинячий паштет | 13.14 | 9.09 | 1.54 | 147.38 |
Грибний паштет | 1.90 | 12.43 | 3.60 | 147.52 |
Один з найпопулярніших в нашій країні - домашній паштет з курячої печінки. Субпродукт піддають смаженні на вершковому маслі з додаванням вершків. Потім основний інгредієнт перетирається і змішується з пасерованими морквою і цибулею. Щоб зробити масу ніжнішою, в уже приготований продукт додають вершкове масло. Для прикраси використовується зелень. Готовій ласощі потрібно дати настоятися в холодильнику півдня, після чого зберігати в закритій ємності.
Якщо ви вегетаріанець, любите овочі або просто хочете побалувати рідних чимось незвичайним, спробуйте вегетаріанський паштет. Головна його перевага в тому, що можна брати абсолютно будь-які овочі. Бобові, кабачки, гриби, гарбуз, баклажани - список на цьому не закінчується. Вибирайте кілька улюблених вами овочів і експериментуйте! Для виробництва промислових паштетів використовують м'ясо, птицю та печінку. Щоб м'ясо було особливо смачним, тварин годують певною їжею. Якщо ви хочете отримати продукт з вишуканим смаком, зверніть увагу на добавки. Горіхи, сухофрукти, вино зроблять його справжнім делікатесом.
У більшості магазинних продуктів цієї категорії є один недолік - присутність у складі ненатуральних компонентів. Це барвники, стабілізатори, ароматизатори. Продукт домашнього приготування завжди виграє, так як ви будете впевнені в тому, що він містить тільки якісні, свіжі і натуральні інгредієнти.
Напевно вам буде корисно дізнатися деякі рекомендації і поради, які допоможуть уникнути помилок.
1. Важливо пам'ятати про правильну технологію приготування. Вона повинна включати три етапи: первинна обробка сировини (м'яса або овочів) для видалення кісток, прожилок, шкірки; термічна обробка; подрібнення в блендері або через м'ясорубку. Ретельне подрібнення - запорука успіху.
2. Використовуйте тільки свіже м'ясо - стежте, щоб воно було повністю очищено від кісток і сухожиль. Від дотримання цього правила залежить те, наскільки повітряною буде консистенція.
3. М'ясний паштет можна як тушкувати, так і запікати в духовці. Щоб зробити його соковитим і ароматним, за кілька хвилин до готовності посипте його тертим сиром.
4. Для підсилення смаку додайте часник, свіжу або суху зелень, сухофрукти, цибулю.
5. Солити паштет рекомендується після того, як ви змішали усі інгредієнти перед подрібненням.
6. Незважаючи на користь делікатесу для організму завдяки вмісту поживних речовин, споживати його треба помірно. Причина цього - висока калорійність. Жир і масло корисні в невеликих кількостях, в зворотному випадку вони підвищують холестерин і провокують надмірну вагу.
Бажаємо вам кулінарного натхнення! Готуйте разом з нами і радуйте нас своїми рецептами приготування паштету з фото!