Укр
Рус

Карпачо

Карпаччо з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з яловичини 40 2 2 з 5 - детальніше -
Карпаччо з яловичини з руколою - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з яловичини з руколою 45 4 3 з 5 - детальніше -
Карпаччо з курки - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з курки 55 3 3 з 5 - детальніше -
Карпаччо з лосося - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з лосося 60 4 3 з 5 - детальніше -
Карпаччо з помідорів з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з помідорів з сиром 30 4 3 з 5 - детальніше -
Карпаччо з буряка - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з буряка 30 4 3 з 5 - детальніше -
Карпаччо з телятини - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з телятини 65 6 3 з 5 - детальніше -
Карпаччо з тигрових креветок - покроковий рецепт, фото 1 Карпаччо з тигрових креветок 35 2 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Закуски×Карпачо
Вид
Категорія страви
Спосіб приготування
Рівень складності
Смакові якості
Температура подачі
Сезон

Мальовнича страва родом з Італії - карпаччо: історія, рецепти і види

Італійська кухня підкорила серця гурманів по всьому світу. І одне з найвишуканіших і одночасно простих її творінь - карпаччо. Ця холодна закуска традиційно готується з нарізаного тонкими слайсами сирого м'яса з заправкою. Але сучасні кулінари почали використовувати ідею такої нарізки і подачі також для інших продуктів: риби, морепродуктів, овочів, грибів або фруктів. Спробуйте приготувати її і ви на своїй домашній кухні. Це займе зовсім небагато часу, але ваша сім'я і гості точно будуть в захваті.

Історія

Знав би італійський художник Вітторе Карпаччо, який творив в епоху Відродження, що через кілька століть його ім'ям назвуть закуску з сирої яловичини, він би дуже здивувався. Проте, саме так вчинив в 1950 році Джузеппе Чіпріані - власник відомого тоді в Венеції «Бара у Гаррі». Подейкують, що одній іменитій гості його ресторану лікарі заборонили їсти м'ясо після теплової обробки. Тоді кулінар придумав їсти його сирим. А назвав новий кулінарний шедевр на честь живописця тому, що саме в той самий час у Венеції проходила масштабна виставка робіт художника.

Чи так це було насправді, тепер важко сказати. Однак деякі факти все ж незаперечні. Наприклад, той, що рецепт карпаччо належить італійській кухні, а також той, що його перший варіант трохи відрізнявся від сучасного в плані заправки. Зараз м'ясну нарізку в класичних рецептах поливають оливковою олією, іноді - з лимонним соком. Тоді як до складу оригінальної заправки входили: майонез, вустерский соус, вершки, лимонний сік і чорний перець свіжого помелу.

Види рецептів карпаччо

В даний час в ресторанах подають безліч варіантів цієї смачної закуски. Залежно від основного інгредієнта вони бувають: 

● м'ясними;

● рибними;

● з морепродуктів;

● овочевими;

● з грибів;

● десертними.

Якщо хочете приготувати цю страву правильно, то варто використовувати класичний рецепт приготування карпаччо з яловичої вирізки. Саме цей інгредієнт брав за основу його творець. Але існує також безліч інших, більш екзотичних м'ясних варіацій: з оленини, конини, страусятіни. У ресторанах високої кухні ви можете спробувати приготовлену таким чином грудку французької качки, гусячу печінку з анчоусами і інші делікатесні види.

Любителі риби і морепродуктів оцінять закуску з сьомги, лосося, тунця, тигрових креветок, восьминога. А ось на батьківщині карпаччо, у Венеції, можна замовити цей делікатес з місцевої риби брандзіно. Якщо будете подорожувати, обов'язково спробуйте. Це божественно смачно. 

Багатьох бентежить, що закуска являється сирим м'ясом або рибою. Якщо ви належите до числа таких, то спробуйте вегетаріанські рецепти карпаччо. Особливо смачні види виходять із запеченого до стану аль-денте буряка з сиром фета, сирих помідорів, цукіні, брокколі, кольорової капусти, білої ріпи, печериць.

Ну і звичайно ж, діти і ласуни оцінять десертні варіанти з інжиру, полуниці, ананасів, груш, кавуна в поєднанні з іншими не менш смачними інгредієнтами.

Як приготувати карпаччо

Технологія приготування цього італійського делікатесу покрокова дуже проста. Розглянемо її на прикладі карпаччо з яловичини.

1. Для початку виберіть найкраще м'ясо - це повинна бути свіжа, не піддавша заморожуванню, вирізка. З неї потрібно зрізати всі плівки.

2. Щоб шматочок краще нарізався тонкими слайсами, покладіть його на деякий час в морозильник або обпечіть вогнем.

3. Наріжте яловичину гострим ножем або за допомогою спеціального слайсера і трохи відбийте кухонним молоточком.

4. Викладіть нарізку на велику красиву тарілку, збризніть оливковим маслом, бальзамічним оцтом (за бажанням), посипте свіжомеленим чорним перцем і натертим пармезаном.

5. Подавайте даний карпаччо з укладеними поверх руколою, помідорами чері і тонкими слайсами пармезану.

Приготуйте цю страву на ваш святковий стіл або на романтичну вечерю. Ми впевнені, у вас вийде вершина смаку та естетики! А наші рецепти з фото крок за кроком допоможуть вам зробити це швидко і легко.