Яка закуска може бути більш ефектною, ніж крихітні бутерброди на шпажках під назвою канапе? Навряд чи знайдеться така. Поєднання яскравих продуктів, мініатюрні форми і справжнє розмаїття смаків: хліб, м'ясо, риба, ікра, сири, яйця, ковбасні вироби, свіжі і солоні овочі, фрукти - це дає волю кулінарній фантазії, дозволяючи практично будь-які експерименти. Головне, щоб ви і гості були задоволені.
Для початку давайте визначимося, які бутерброди можуть вважатися канапе. Виключно крихітні, розміром не більше 7 см і вагою до 80 грамів зі шпажками або без. Подають їх як в якості легкої закуски до спиртних напоїв перед основними стравами святкового столу, так і в якості основних страв для фуршету.
Авторство першого рецепта канапе належить французькій кухні. Такі міні-закуски з шматочків різних продуктів, насаджених на шпажки, з'явилися приблизно в XVII столітті як аперитив перед основною трапезою. А canapé їх назвали, ймовірно, тому, що комусь вони здалися схожими на диван. Саме так перекладається з французької це слово.
Найголовніше в приготуванні цієї страви - правильно поєднувати продукти. В якості основи часто вибирають чорний або білий хліб, а також хрусткі хлібці. Їх можна намазати паштетом або вершковим сиром, а зверху обов'язково покласти продукт, який не сприятиме размоканию хліба, наприклад, твердий сир або шматочок ковбаси. Більш соковиті інгредієнти краще розмістити вище.
У деяких рецептах канапе як підкладку рекомендують використовувати тверді овочі, наприклад, моркву, картоплю, редис або огірок. А можна взагалі готувати без основи, просто чергуючи різні інгредієнти. Справжні делікатеси виходять, коли в бутерброді поєднуються різні смаки: солодкий, солоний і кислий. Наприклад, креветки з манго, курка з ананасом або маслини з виноградом і сиром.
Крім того, це необов'язково багатошаровий міні-бутерброд зі шпагою. Це цілком може бути і тарталетки з начинкою.
Більш простої в готуванні страви, ніж маленький бутерброд, важко собі уявити. Це справжній порятунок для домашньої вечірки, коли до вас несподівано нагрянули гості. Просто діставайте з холодильника все, що є в запасі, і створюйте кулінарні шедеври. Замість шпаг можна використовувати звичайні зубочистки.
1. Почніть приготування з хліба (якщо він входить в ваш рецепт канапе). Можна взяти свіжий. Але конструкція буде краще триматися і менше вбирати вологу, якщо ви віддасте перевагу деякий час полежавший хліб, підсушений в тостері, на сковороді або духовці.
2. Займіться підготовкою інших інгредієнтів, при необхідності їх потрібно відварити, запекти або обсмажити. Якщо використовуєте сирі овочі, фрукти або готові продукти (сири, ковбаси, шинку), то надайте їм гарну форму, щоб вони естетично виглядали в канапе. Наприклад, оливки, кульки моцарели, виноград або помідори черрі чудово виглядають в цілому вигляді, а ось огірки, сир, шинку, ківі або ананас можна нарізати кубиками або іншими фігурками за допомогою спеціальних формочок з поршнем.
3. Зберіть разом усі інгредієнти канапе. Якщо ви використовуєте згадані вище формочки, то зробити це можна буде швидше.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Канапе з перепелиними яйцями | 12.56 | 47.22 | 1.33 | 484.78 |
Канапе з куркою | 19.35 | 37.51 | 13.95 | 474.91 |
Канапе з печінкою тріски | 6.84 | 49.13 | 0.99 | 447.00 |
Канапе на шпажках з сиром | 10.63 | 38.90 | 2.72 | 412.92 |
Канапе з ковбасою сиром і оливками | 22.51 | 33.11 | 0.32 | 395.55 |
Подавати готові закуски потрібно охолодженими, так шматочки продуктів встигнуть скріпитися між собою. Бутерброди схожої колірної гами краще розташовувати поруч один з одним.
Користуйтеся нашими готовими рецептами приготування канапе з фото або створюйте власні кулінарні шедеври. Головне, щоб вони були смачними і красивими!