Ніжна консистенція, пікантний смак, універсальність, поза сезонність, а також різноманітність рецептів овочевої ікри роблять її однією з улюблених страв мільйонів. Адже її можна готувати влітку і восени, відразу подаючи на стіл як холодну або гарячу закуску, гарнір до м'яса і риби, або ж відкрити загорнену вітамінну баночку взимку. На цій сторінці нашого сайту ви знайдете безліч варіантів приготування цієї домашньої закуски покроково і з фото.
Ікра овочева готується з одного або декількох видів овочів шляхом їх відварювання, тушкування, запікання або обсмажування на рослинній олії в сковороді, сотейнику або чаші мультиварки. Найпоширенішими інгредієнтами є кабачки, баклажани, морква, цибуля, часник, солодкий і гострий перець, помідори (томатна паста), спеції і зелень. Після термічної обробки вони, як правило, подрібнюються до кашоподібного стану або пюруються.
Залежно від основного інгредієнта виділяють такі види овочевої ікри:
● кабачкова;
● баклажанна;
● бурякова;
● грибна;
● асорті з декількох овочевих культур.
Перші два варіанти, звичайно, найпоширеніші і улюблені в слов'янських кухнях. Також часто в наших широтах готують баклажанною-кабачкові мікси - суміш цих двох овочів дає дуже вдале смакове поєднання. До того ж практично усі види можна віднести до асорті, так як рецепти приготування овочевої ікри завжди містять і інші овочі, коріння, трави та спеції. Без них важко отримати справжній пікантний і пряний смак цієї закуски, до якої ми звикли з дитинства. Досвідчені кулінари готують також цю страву з капусти, гарбуза, помідорів, лісових грибів, гарбуза та інших рослинних інгредієнтів. Завдяки вегетаріанської різноманітності це ідеальна їжа для людей, які не їдять м'ясо.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Ікра з кабачків і баклажанів | 0.60 | 26.19 | 3.92 | 257.07 |
Кабачкова ікра | 0.71 | 0.00 | 8.96 | 41.66 |
Печений часник з оливковою олією та чебрецем | 5.45 | 8.96 | 26.27 | 211.04 |
Ікра із зелених помідорів і кабачків | 0.64 | 14.05 | 23.77 | 228.68 |
Ікра з баклажанів по-одеськи | 1.02 | 5.20 | 4.07 | 71.27 |
Перевага цієї страви в простоті - найсмачнішим вона вийде навіть у початківця кухаря, якщо дотримуватися деяких правил.
1. Шкірку з овочів, особливо з баклажанів і томатів, краще знімати. У випадку з помідорами для більш легкого зняття рекомендується зробити зверху і знизу неглибокі, хрестоподібні надрізи ножем, потім на хвилину помістити в окріп, а після занурити в холодну воду.
2. Подрібнювати овочі в рецептах овочевої ікри радять по-різному: можна запекти їх в рукаві в духовці цілими, нарізати великими або дрібними кубиками. В останньому випадку їх необов'язково буде пюровати блендером або пропускати через м'ясорубку.
3. Якщо ви готуєте про запас, то обов'язковим інгредієнтом повинен стати оцет - в ідеалі натуральний яблучний. Налийте невелику кількість в кінці приготування, розкладіть ікру по стерилізованих банках з кришками і поставте в холодильник. Так продукт збереже максимум корисних властивостей і довго буде радувати всю сім'ю своїм смаком.
4. Спеції, трави, часник і сіль найкраще додавати в кінці.
Готову ікру подавайте в окремій глибокій тарілочці. Її можна намазувати на свіжий хліб і лаваш або підносити як доповнення до основних страв - м'яса, риби, дерунів, вареників. Ваша сім'я і гості оцінять смак справжньої домашньої страви за нашими рецептами. Приємного апетиту!