Укр
Рус

Грінки

Грінки в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Грінки в духовці 30 2 2 з 5 - детальніше -
Грінки в мікрохвильовці - покроковий рецепт, фото 1 Грінки в мікрохвильовці 35 2 3 з 5 - детальніше -
Грінки до пива - покроковий рецепт, фото 1 Грінки до пива 30 4 2 з 5 - детальніше -
Грінки з молоком - покроковий рецепт, фото 1 Грінки з молоком 30 4 2 з 5 - детальніше -
Грінки з часником - покроковий рецепт, фото 1 Грінки з часником 20 1 1 з 5 - детальніше -
Грінки з часником в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Грінки з часником в духовці 25 2 3 з 5 - детальніше -
Грінки з часником і сиром - покроковий рецепт, фото 1 Грінки з часником і сиром 25 1 2 з 5 - детальніше -
Грінки зі шпротами - покроковий рецепт, фото 1 Грінки зі шпротами 35 5 2 з 5 - детальніше -
Французькі грінки - покроковий рецепт, фото 1 Французькі грінки 35 4 3 з 5 - детальніше -
Часникові грінки з білого хліба - покроковий рецепт, фото 1 Часникові грінки з білого хліба 35 5 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Закуски×Грінки
Вид
Закуски до напоїв і страв
Категорія страви
Спосіб приготування
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі
Сезон

Рум'яні грінки - проста і смачна закуска

Дбайливі господині ніколи не викидають зачерствілий хліб. З будь-якого його виду (білого пшеничного або темного житнього) можна приготувати відмінну страву для легкого сніданку, перекусу і навіть святкового столу - смачні хрусткі грінки (крутони, тости). Готуються вони швидко і дуже гарні з ранковим міцним чаєм або бадьорою кавою. Тонкі хлібні скибочки, обсмажені на сковороді до золотистої скоринки, також використовують як самостійну закуску, доповнення до супів або пива, основу для бутербродів. Це особливо зручно, коли немає часу на кулінарні експерименти або гості вже на порозі. Похрумтіти солодким або солоним рум'яним хлібом ніхто не відмовиться. Цікаві факти з історії частування, а також як приготувати грінки і вигідно подати до столу, ми вам зараз розповімо.

Вихідці з давньоримської кухні

Перші згадки про смажені хлібні шматочки зустрічаються в збірнику латинських рецептів, який відносять до літературних пам'яток Римської імперії IV-V століть н .е. Вважається, що саме римляни залишкам їжі придумали практичне застосування. 

У середньовічній Європі грінки були дешевою їжею бідняків і носили вельми романтичну назву - «бідний лицар» (німець. Arme Ritter) . Через століття через простоту рецепта (приготування не вимагала певних кулінарних навичок і здібностей), ситності (вимочені в молоці або яйці скибочки відмінно тамували голод) і малих фінансових витрат (залишки від застіль) сухарики стали популярним лакомством голодних студентів університетів Скандинавії, Німеччини, Прибалтики і Польщі. За часів Петра Першого рецепт грінок потрапив в слов'янське меню, прижився, полюбився і використовується донині в різних варіаціях.

Види

Готувати золотисті обсмажені хлібні скибочки можна по-різному. У різних народів і кожної домашньої господині свої особливості і секрети. Залежно від рецепта приготування грінок ви отримаєте солодкий десерт або пікантну закуску.

● Англійський варіант з пишною назвою «Бідний Лицар Віндзора» (на честь заснованого в XIV столітті військового ордена «Бідні Лицарі Віндзора ») готується тільки з білого черствого батона, з якого попередньо зрізають кірку. Смажать скибочки з двох сторін на вершковому маслі, попередньо вмочивши в яєчно-цукрову суміш, куди додані столове вино і кориця. 

● Французький Payn Purdyeu (в перекладі «втрачений хліб») правильно готувати зі збитим яйцем. У нього занурюють підсушені шматочки багета, а потім обсмажують на розпеченій сковороді. Для солодкого столу білки змішують з молоком, корицею і цукром, а готові грінки поливають медом, сиропом або посипають цукровою пудрою. До солоної хрусткої скибочки подають сир, бекон або м'ясну нарізку. У деяких країнах, наприклад, США, французькі сухарики називають «циганськими» (gypsy toast) або «омлетними» (bread omelette).

● Винахідником справжніх американських тостів, згідно кулінарної легендою, був власник таверни, розташованої поблизу міста Олбані (штат Нью-Йорк) , - Джо Френч. У 1724 році в меню його закладу з'явилася страва «French Toast». Звичайно, кулінар хотів назвати смажені сухарі, попередньо вимочені в суміші молока і яєць, в свою честь, однак, припустився помилки в написанні. Так винайдений ним рецепт грінок увійшов в історію, не як «Тост Френч», а як «Французький».

Поради та рекомендації

● Дієтологи нагадують що калорійність готового продукту - 407 ккал на 100 г. Тим, хто боїться погладшати, слід використовувати для сухариків цільнозерновий хліб і готувати їх в духовці з мінімальним додаванням жиру. Така їжа легше засвоюється, є джерелом вітамінів групи В і відмінним варіантом дієтичного сніданку.

● Житні грінки особливо гарні з часником. Закуску можна подавати до пива, копчених ковбас або солоного сала.

● Щоб доповнити горохових суп, салати «Крабовий», «Цезар» та інші, для обсмажування або просушування нарізайте скибочки кубиками .

Завдяки нашим рецептам грінок з фото і докладних описів етапів приготування ви зможете почастувати домочадців і гостей ароматними хрусткими хлібцями. Приємного апетиту!