Укр
Рус

Форшмак

Форшмак - рибна закуска, перед якою неможливо встояти

Хочете порадувати гостей пікантним частуванням? Приготуйте традиційний єврейський паштет з оселедця, яєць і цибулі. Для цього не потрібно бути професіоналом. Процес настільки простий, що впорається з ним навіть новачок. Досить подрібнити і змішати інгредієнти, і можна насолоджуватися ніжним смаком кулінарної вишуканості. Звідки з'явився форшмак на нашому столі і в чому секрети його приготування, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Форшмак - покроковий рецепт, фото 1 Форшмак 45 4 2 з 5 - детальніше -
Форшмак з червоної риби - покроковий рецепт, фото 1 Форшмак з червоної риби 40 6 3 з 5 - детальніше -
Форшмак з сардини - покроковий рецепт, фото 1 Форшмак з сардини 40 6 3 з 5 - детальніше -
Форшмак з оселедця з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Форшмак з оселедця з яйцем 45 4 3 з 5 - детальніше -
Форшмак по-єврейськи - покроковий рецепт, фото 1 Форшмак по-єврейськи 30 5 3 з 5 - детальніше -
Форшмак з морквою - покроковий рецепт, фото 1 Форшмак з морквою 65 6 3 з 5 - детальніше -
Форшмак з яблуком - покроковий рецепт, фото 1 Форшмак з яблуком 35 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Закуски×Форшмак
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі
Сезон

Історія і визначення

Незважаючи на те, що улюблену багатьма рибну страву традиційно відносять до єврейської національної кухні, появою в кулінарних книгах і ресторанних меню іноземного слова «форшмак» кулінари зобов'язані не євреям, а німцям. Справа в тому, що в перекладі з німецької мови Vorschmack означає «закуска» або «їжа перед їжею». У Східній Пруссії оселедець з картоплею, цибулею і сметаною запікали в печі і подавали це частування гарячим перед основною трапезою.

Знайомий господаркам з радянських часів рецепт приготування форшмака має на увазі використання в якості основного інгредієнта солоної риби або рибних консервів, проте спочатку готувалося кулінарне вишукування і з інших продуктів. У хід йшли залежала «іржава» оселедець, обрізки від жаркого, залишки варених овочів, а також доступні в кожному будинку - цибуля, яйця, сметана, хліб. Таке різноманіття пояснювалося особливістю частування - проста і доступна страва бідняків.

Рецепти форшмака зустрічаються у багатьох народів. Наприклад, поляки запікають у духовці подрібнене оселедцеве філе зі смаженою або відвареною картоплею, цибулею і вершковим маслом, а фінські господині додають до цього набору продуктів яловичий фарш, томатне пюре, часник, спеції і коньяк. Жителі Фінляндії «привласнили» рецепт і вважають його візитною карткою країни.

У єврейському варіанті м'ясо виключили. За правилами кошерності змішувати м'ясо і рибу не можна, тому дбайливий народ з двох інгредієнтів вибрав дешевший, і вийшло «гехакте Герінг», що означає «змолоти оселедець». Отже, форшмак - це холодна рибна закуска (щось середнє між паштетом, рибним маслом і оселедцевим салатом), приготована з додаванням подрібнених варених яєць, цибулі, білого хліба, картоплі та яблук (одеський варіант) і заправлена ​​гірчичним соусом або майонезом. Залежно від гастрономічних уподобань їдців, господині можуть змінювати базовий набір продуктів і експериментувати зі смаком, додаючи в закуску сир, кислі огірки, мочені яблука, сир і т. д.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Форшмак9.74 16.26 1.34 196.57
Форшмак з червоної риби16.85 5.31 0.92 122.46
Форшмак з сардини18.02 26.97 0.09 315.70
Форшмак по-єврейськи12.32 16.14 1.38 206.87
Форшмак з морквою5.33 32.86 8.52 361.62

Як приготувати форшмак правильно

Класичний рецепт приготування виглядає наступним чином: 

1. Починають підготовку з правильної обробки оселедця. У солоної риби видаляють нутрощі, відокремлюють філе, ретельно вибирають з нього всі кісточки, а потім перекручують на м'ясорубці.

2. Отриману масу змішують з розмочениою в молоці і попередньо віджатою м'якушкою білого хліба, дрібно нарубаними цибулею, яєчними білками, кислим яблуком (краще антонівки) і знову пропускають через м'ясорубку. 

3. Для заправки готують соус з перетертих жовтків, гірчиці і оцту (в ідеалі яблучного або виноградного), рослинного масла, цукру і меленого запашного перцю.

4. На завершальному етапі додають рубану зелень.

Поради та рекомендації

Щоб закуска вийшла бездоганною, скористайтеся підказками професійних кухарів: 

● Використовуйте для форшмака жирну рибу. Занадто солону перед обробленням вимочують в молоці (близько 2-4 годин). Заливати чаєм не рекомендується, тому що в заварці дубильні речовини роблять м'ясо жорстким.

● Оселедцевий смак повинен превалювати над іншими, тому краще не пропускати рибу через м'ясорубку, а дрібно порубати ножем. Решту інгредієнти перетирають на дрібній тертці.

● Для більш ніжного смаку в форшмак кладуть збите вершкове масло.

● Щоб цибуля не зіпсувала закуску інтенсивним запахом і гіркотою, її обдають окропом або злегка пасерують перед додаванням до інших компонентів. 

● Подають страву з хрусткими грінками або на додаток до гарячої відварної картоплі.

Наші рецепти форшмака з фото і покроковим описом процесу приготування підійдуть для повсякденного або святкового столу. Пригощайте гостей. Приємного апетиту!

;