Укр
Рус

Бастурма

Бастурма - кулінарна знахідка з пікантним смаком

Домашня бастурма - смачний, ситний, корисний перекус і оригінальна закуска до пива. Якщо ви шукаєте, чим замінити ковбасу або м'ясну нарізку з магазину, рекомендуємо приготувати цю страву. Для неї використовують яловичу вирізку, яку обробляють методом в'ялення. Зі спецій обов'язковими є сіль, блакитний пажитник (Чаман), сумах і часник.

Традиційний варіант приготування передбачає використання яловичини, але при бажанні її можна замінити кониною, куркою, свининою, бараниною. Різноманітні рецепти бастурми покроково з фото ви можете знайти на нашому сайті.

Читати все...

Бастурма - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма 180 4 3 з 5 - детальніше -
Бастурма в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма в домашніх умовах 55 4 3 з 5 - детальніше -
Бастурма з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма з баранини 35 2 2 з 5 - детальніше -
Бастурма із яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма із яловичини 140 6 4 з 5 - детальніше -
Бастурма із конини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма із конини 120 6 4 з 5 - детальніше -
Бастурма з курки - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма з курки 120 1 2 з 5 - детальніше -
Бастурма зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма зі свинини 50 6 3 з 5 - детальніше -
Бастурма по вірменськи - покроковий рецепт, фото 1 Бастурма по вірменськи 35 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Закуски×Бастурма
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Сезон

Походження

Існує безліч версій появи продукту, але ясно одне: сталося це дуже давно. Ймовірно, з'явився майбутній делікатес випадково під час військових походів. Воїни брали з собою в похід м'ясо і через час помічали зміни його смаку і запаху. Це відкриття послужило приводом для створення в'яленого продукту - просоленого і просушеного спеціальним чином. Приготований таким способом продукт був основною їжею перських і монгольських воїнів. В далеких походах ця їжа була порятунком, дозволяючи уникнути важких продовольчих обозів.

Історичною батьківщиною бастурми вважається Османська імперія, тому зараз вона належить до турецької, кавказької, вірменської та азербайджанської національних кухонь. Але популярністю в'ялене м'ясо користується не тільки в східних країнах. Українські господині і кулінари з інших країн люблять і вміють її готувати.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Бастурма із конини18.80 6.80 1.86 195.30
Бастурма по вірменськи13.03 8.67 1.50 146.00
Бастурма зі свинини10.85 3.99 14.41 139.28
Бастурма в домашніх умовах10.06 8.18 4.52 136.05
Бастурма12.81 8.54 2.89 146.85

Використання в кулінарії

Вишуканий смак та широке застосування зробили бастурму незамінним гостем повсякденного і святкового столів. Це прекрасна самостійна страва, яка добре поєднується з зеленню і салатами. Також поширені салати, де вона є однією з інгредієнтів. А любителі пива напевно обожнюють цю смачну закуску.

Страву можна їсти на сніданок разом з яєчнею і овочами. На обід вона добре поєднується з відвареною картоплею. Начинка для свинячих медальйонів, нарізка на святковий стіл, ароматний шашлик, - рецепти приготування бастурми різноманітні. Головне - правильно підготувати основний інгредієнт. 

Основные этапы вяления

Якщо ви вирішили порадувати себе, своїх близьких або гостей справжнім делікатесом, пропонуємо дізнатися, як приготувати бастурму.

1. Візьміть довгий м'ясний шматок, розріжте його вздовж волокон на дві рівні частини.

2. На дно відповідної за розміром ємності засипте кам'яну сіль, покладіть на неї м'ясо і зверху покрийте його сіллю.

3. Помістіть в холодильник на 3-4 дні, щодня зливаючи виділяючийся сік.

4. Дістаньте, відмийте від солі, після чого загорніть в тканину і поставте під прес в холод на 4 дні. Щоб яловичина не протухнула, щодня перевертайте її і міняйте тканину.

5. Приберіть прес, а бастурму залиште в холодильнику на кілька тижнів, продовжуючи його перевертати і змінювати тканину.

6. Через два тижні дістаньте вирізку з холодильника і проткніть її мотузками для підвішування.

7. Змастіть сумішшю з спецій, підвісьте за мотузки, накрийте марлею і залиште на 2-3 дня. Готово! 

Незважаючи на те, що цей процес займе багато часу, результат того вартий!

Секрети досвідчених кулінарів

Недостатньо просто прочитати рецепт бастурми, важливо знати особливості, які покращують її смакові якості.

● Дуже велике значення мають спеції. З їх допомогою створюється так звана «шубка». Змішайте півсклянки води з блакитним пажитником, ретельно перемішуючи. Після з'єднайте з сумахом, продовжуючи помішувати. Залиште суміш на півгодини для набухання. Покриття повинне бути щільним. Говорячи про спеції, ви можете використовувати ті, що припадають вам до смаку, але класичними є пажитник і сумах.

● Якщо ви не їсте або не любите яловичину, спробуйте альтернативні варіанти страви. Для цього підійде також птиця (індичка, курка), конина, свинина, баранина. Для в'ялення індички і курки крім солі використовується цукор і такі спеції, як червоний перець, лавровий лист і коріандр.

● Щоб підкреслити оригінальний смак, до столу в'ялене м'ясо краще подавати з червоним вином.

Перевага цієї закуски в її універсальності і пікантності. Якщо ви хочете урізноманітнити звичний раціон або здивувати гостей, скористайтеся нашими рецептами бастурми з фото. Приємного апетиту!