Укр
Рус

Рецепти випічки

Американські пончики - покроковий рецепт, фото 1 Американські пончики 75 3 3 з 5 - детальніше -
Ачма - покроковий рецепт, фото 1 Ачма 90 4 3 з 5 - детальніше -
Багет - покроковий рецепт, фото 1 Багет 150 1 3 з 5 - детальніше -
Багет в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Багет в домашніх умовах 75 1 3 з 5 - детальніше -
Багет в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Багет в духовці 65 1 3 з 5 - детальніше -
Багет по госту - покроковий рецепт, фото 1 Багет по госту 80 1 3 з 5 - детальніше -
Багет з начинкою - покроковий рецепт, фото 1 Багет з начинкою 40 2 2 з 5 - детальніше -
Багет з сиром і зеленню - покроковий рецепт, фото 1 Багет з сиром і зеленню 55 1 3 з 5 - детальніше -
Багет з часником - покроковий рецепт, фото 1 Багет з часником 80 1 3 з 5 - детальніше -
Банановий кекс - покроковий рецепт, фото 1 Банановий кекс 80 4 3 з 5 - детальніше -
Банановий пиріг - покроковий рецепт, фото 1 Банановий пиріг 60 6 3 з 5 - детальніше -
Баурсаки - покроковий рецепт, фото 1 Баурсаки 140 6 4 з 5 - детальніше -
Баурсаки класичні - покроковий рецепт, фото 1 Баурсаки класичні 55 3 3 з 5 - детальніше -
Баурсаки простий рецепт - покроковий рецепт, фото 1 Баурсаки простий рецепт 55 3 3 з 5 - детальніше -
Бездріжджеве тісто - покроковий рецепт, фото 1 Бездріжджеве тісто 15 1 1 з 5 - детальніше -
Біляші в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Біляші в духовці 120 3 3 з 5 - детальніше -
Біляші у фритюрниці - покроковий рецепт, фото 1 Біляші у фритюрниці 75 3 3 з 5 - детальніше -
Біляші закриті - покроковий рецепт, фото 1 Біляші закриті 85 4 3 з 5 - детальніше -
Біляші на воді - покроковий рецепт, фото 1 Біляші на воді 65 3 3 з 5 - детальніше -
Біляші з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Біляші з м’ясом 110 4 3 з 5 - детальніше -
Біляші з м’ясом "Чудові" - покроковий рецепт, фото 1 Біляші з м’ясом "Чудові" 60 5 3 з 5 - детальніше -
Біляші татарські - покроковий рецепт, фото 1 Біляші татарські 180 3 4 з 5 - детальніше -
Бісквіт класичний в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Бісквіт класичний в духовці 75 4 3 з 5 - детальніше -
Бісквітний торт - покроковий рецепт, фото 1 Бісквітний торт 90 7 3 з 5 - детальніше -
Млинці на воді - покроковий рецепт, фото 1 Млинці на воді 60 6 3 з 5 - детальніше -
Млинці на газованій воді - покроковий рецепт, фото 1 Млинці на газованій воді 65 3 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Випічка
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей
Температура подачі

Випічка - широкий простір для ваших кулінарних фантазій

Випічка - загальна назва для різноманітних виробів з тіста, які випікають в духовці або за допомогою іншої техніки. Всі ми ще з дитинства любимо здобну домашню випічку: бабусині пироги, мамине печиво, кекси і булочки до чаю, смачні торти, пироги і рулети. Промислові солодощі містять велику кількість шкідливих добавок, ароматизаторів, барвників, підсилювачів смаку і дуже мало натуральних продуктів. А ось вдома за допомогою наших рецептів випічки ви зможете приготувати не тільки смачні, але і корисні солодощі для вас і ваших близьких.

Історія походження випічки

Випічка має дуже багату історію. Перша випічка з'явилася ще в стародавні часи і не була схожою на ту, яку ми знаємо сьогодні. Адже білої муки і цукру тоді ще не було. Однак історичні пам'ятки говорять про те, що жителі Давнього Єгипту 2600-2100 років до н. е. вже вміли пекти хліб і пироги, які, крім живильної функції, служили для жертвопринесення. Тому їх випікали у формі тварин. Кажуть, що майстерність випічки єгиптяни запозичили у вавилонян.

Не відставали від своїх давніх сусідів по планеті і жителі Греції - пекли солодощі з фруктовими начинками, прянощами і медом. Так, давньогрецький комедіограф Аристофан у своїх творах 400-х років до н. е. згадував про решітчасті та медові пироги, а також цікаву страву по типу сьогоднішніх пончиків, саварени або ромової баби - теплої випічки, яку перед вживанням просочували вином.

Грецька культура випічки органічно влилася в римську - пекарні були неймовірно популярні серед місцевих жителів, особливо в свята. А в 300-х роках до н. е. з'явилася навіть професія кондитера, і солодощі остаточно оселилися на столах римлян. Саме звідси кондитерське і пекарське мистецтво поширилося по Європі. Уже в письмовій пам'ятці 1329 згадується різдвяний кекс - сьогодні традиційна випічка для багатьох європейських країн: Німеччини, Франції, Італії.

Перші домашні пекарні з'явилися в XVIII столітті, коли навчилися виготовляти білу пшеничну муку дрібного помелу.

Види домашньої випічки

Випічка ділиться на два великих види: солодка і несолодка. Солодку подають під час десерту з чаєм, кавою, какао та іншими напоями або під час сніданку. Це круасани, пиріжки та булочки з різними фруктовими, ягідними, шоколадними начинками, мафіни і кекси з родзинками та іншими сухофруктами, торти, печиво, тістечка і багато іншого.

До несолодкої випічки відноситься безліч страв: хліб, піца, пиріжки, пироги і слойки з м'ясними, рибними, грибними та овочевими начинками. Вони подаються в якості закуски, як основна страва або до перших страв.Для різної випічки підходять різні види тіста, на яких ми зупинимося більш детально.

Основні види тіста і їх відмінності

Щоб в процесі випікання гаряче повітря легко проникало всередину підготовлюваних виробів, тісто має мати пухку структуру. Залежно від продуктів, які використовуються для його розпушення, існує два принципово різних види тіста: дріжджове (кисле) і бездріжджове (прісне). Їх відмінності зрозумілі з назви: для першого в якості розпушувача використовують дріжджі, а для другого - соду, збиті яйця, молоко і штучні розпушувачі на основі вуглекислого амонію.

Дріжджове тісто ділиться на два підвиди: опарне і безопарне. Відрізняються вони технологією приготування. Для першого виду обов'язково приготування рідкої опари - тепле молоко або воду змішують з дріжджами, цукром і невеликою кількістю борошна, накривають і ставлять в тепле місце. Коли опара збільшується в обсягах в два рази, в неї додають решту інгредієнтів і замішують тісто.

Опарне допомагає запустити дріжджі в тому випадку, якщо ви плануєте приготувати щось об'ємне - наприклад, великодні паски або велику кількість пиріжків на велику компанію рідних і гостей, або для приготування дуже пишної випічки: булочок, хліба. В інших випадках тісто може бути і безопарним: для його замісу потрібно більшу кількість дріжджів, але меншу кількість часу. Дріжджове тісто ідеально підходить для пиріжків, піци, ватрушок, булочок, плетінок, пампушок, хліба.

Види бездріжджового тіста

Бездріжджове тісто використовується для приготування найрізноманітнішої випічки: як солодкої, так і несолодкої, - і буває наступних видів.

● Прісне - цей вид ділиться на два підвиди: здобне і просте. Перше готується обов'язково з цукром, яйцями, вершковим маслом або сметаною, молоком або вершками або ж з усіма цими інгредієнтами одночасно. З нього випікають домашнє печиво, кекси, мафіни, основу для пирогів з начинкою. Просте прісне тісто готується, як правило, на воді, сироватці або кефірі, і в залежності від рецепту в його склад входять лише борошно, сіль і рослинне масло. На такому тісті готують, наприклад, вареники.

● Листкове - цей вид тіста буває як дріжджовим, так і бездріжджовим. У його склад обов'язково входить рослинна олія, а листковим воно називається завдяки особливому способу розкочування. Спочатку його розкочують до листа товщиною не більше 3 мм, потім складають навпіл і знову тонко розкочують. Таке тісто незамінне для приготування слойок, листкових пиріжків, торта Наполеон.

● Пісочне - це тісто відрізняється великою кількістю вершкового масла або маргарину в складі, а також цукру. Масляні інгредієнти для його приготування повинні бути обов'язково холодними, не розтопленими. Якщо хочете отримати розсипчасте тісто, наприклад, для пісочного печива, додайте більше масла і цукру. Розгортати тісто потрібно після охолодження в холодильнику.

● Бісквітне - для розпушення цього бездріжджового тіста використовують білки яєць, збиті з цукром до стійких піків. Після приготування тісто має бути рідким, тому борошна потрібно класти зовсім небагато. Цей вид ідеально підходить для приготування коржів для торта і основи для тістечок.

● Млинцеве - ще більш рідкий вид тіста, який необхідний для приготування млинців, панкейк і оладок.

● Заварне - для отримання цього виду прісного тіста борошно заливають (заварюють) окропом і залишають на деякий час настоятися. Воно не містить цукру і розпушувачів та застосовується для приготування заварних тістечок, еклерів і профітролей.

Рецепти корисної випічки

Випічка, приготована вдома, гарантує відсутність шкоди для здоров'я, оскільки всі продукти в ній натуральні. Хоча якщо ви стежите за фігурою і рахуєте калорії, звичайна випічка з вершковим маслом, дріжджами, цукром і білою мукою вас навряд чи порадує. У такій ситуації на допомогу приходять нові рецепти корисної та низькокалорійної випічки. Оскільки практично всі інгредієнти з високим вмістом жирів і вуглеводів можна замінити менш калорійними, більш корисними і дієтичними.

Чим замінити цукор

В якості альтернативи цукру рекомендуємо використовувати такі натуральні продукти.

● Мед - це найпростіший, корисний і при цьому недорогий замінник цукру. Якщо ви використовуєте його у випічці, намагайтеся встановити температуру духовки не вище 160 ° C, щоб закарамелізіровавшийся мед не завадив пропектися виробам.

● Сироп агави - в сиропі цієї тропічної рослини міститься багато фруктози і відсутня глюкоза, а значить, її можна використовувати у випічці навіть діабетикам. За консистенцією цей інгредієнт рідкий, тому доведеться використовувати більше сухих інгредієнтів або менше рідких.

● Кленовий сироп - це цінний замінник цукру, але в наших краях коштує дорого і продається далеко не скрізь. Однак якщо ви або ваші знайомі буваєте в Канаді, обов'язково придбайте кілька пляшечок. І не забудьте про те, що, як і в випадку з сиропом агави, це рідкий інгредієнт випічки, тому кількість інших інгредієнтів доведеться підкоригувати.

● Порошок з листя стевії - цю рослина ще називають медовою травою. У процесі її обробки виходить порошок, в кілька разів солодше цукру. При цьому продукт повністю дієтичний (на 100 г доводиться лише 18 калорій), а по користі здатний конкурувати з багатьма овочами та фруктами.

Чим замінити вершкове масло

Без вершкового масла і зовсім можна обійтися. Але якщо все ж ви хочете надати випічці більш жирну і м'яку текстуру, при цьому з користю для здоров'я, використовуйте такі замінники вершкового масла:

● фруктове пюре в співвідношенні 1: 1 (1 грам вершкового масла до 1 граму пюре) - яблучне, бананове, чорносливове, можна навіть використовувати готове з баночок з дитячим харчуванням;

● рослинне масло - ідеально підійде нерафіноване кокосове (при кімнатній температурі воно має тверду структуру) або рапсове;

● нежирний сир або натуральний йогурт;

● розведений з водою в пропорції 1: 2 кукурудзяний крохмаль, підігрітий на водяній бані або в мікрохвильовій печі.

Чим замінити борошно

Можна приготувати випічку без борошна, хоча це досить радикальний метод. Існує безліч оригінальних рецептів з інших продуктів - наприклад, тісто для піци можна приготувати з кольорової капусти, кабачка. Але якщо все ж ви не хочете повністю безмучної випічки, то правильне рішення - замінити білу пшеничну муку житньою, кукурудзяною, гречаною або вівсяною. А ось молоко в рецептах випічки можна замінити рослинним аналогом: соєвим, рисовим або будь-яким горіховим (кокосовим, мигдальним, з горіхів кешью).

Взагалі, існує багато різних рецептів дієтичної випічки з корисних продуктів, які ідеально підійдуть для дітей та здоров'я всіх членів сім'ї: гарбузовий пиріг, сирна запіканка, Кабачково-яблучний пудинг, морквяний торт, бурякові тістечка, йогуртовий торт і багато інших.

Секрети пишної випічки

Щоб ваша випічка виходила м'якою і пишною, а також зберігала свої властивості на наступний день, скористайтеся нашими порадами.

1. У тісто для пиріжків і булочок можна додати невелику кількість розведеного водою картопляного крохмалю.

2. Півсклянки мінеральної води також допоможуть зробити вашу випічку ще більш повітряною і пишною. Якщо газованої води під рукою не знайшлося, приготуйте її самі: погасіть 1 ч. л. соди оцтом або лимонною кислотою і розведіть в 100 мл води.

3. Щоб збагатити тісто киснем, завжди просівають борошно через сито.

4. Всі продукти для тіста: яйця, масло, кефір, молоко, - повинні бути кімнатної температури. Якщо тісто дріжджове, то рідкі інгредієнти варто злегка підігріти (до 30-35 ° C).

5. Перед тим як помістити випікаючі вироби в духовку, дайте їм постояти близько 20 хвилин при кімнатній температурі - так вони точно пропечуться і добре піднімуться.

Різноманітність інгредієнтів і технологій приготування дозволить вам вибрати ті рецепти, які підходять саме вам. З нашими ватрушками і пирогами друзі і близькі будуть вважати вас просто геніальним кухарем.