Сьогодні соуси в кулінарії використовуються повсюдно. Без них неможливо уявити страви високої кухні. І звичайно, в першу чергу вони асоціюються з французькою кухнею, адже з'явилися саме у Франції в XVII-XIX століттях. Зараз ця країна є батьківщиною для понад три тисячі різних рецептів соусів і кляру.
Всі рецепти соусів є поєднанням рідкої і густої основ. До складу рідкої частини входять молоко, рослинне або вершкове масло, яйця, сметана, оцет, бульйони (овочевий, м'ясний, рибний, грибний). Якщо це рецепт густого соусу, то в нього додають борошно або крохмаль. Густа основа може включати практично будь-які інгредієнти в залежності від рецепту. Наприклад, в «Тартар» входять подрібнені оливки, каперси і солоні огірки, а до складу відомого «Болоньєзе» - м'ясний фарш, морква, цибуля. У класичній французькій кулінарії для загущення використовується суміш під назвою ру - це обсмажене вершкове масло з борошном. Чим довше ру тримається на вогні, тим більш насиченим стає її колір (від білого в «Бешамель» до червоного в «Еспаньоль»). Соуси і підливи використовують в якості пікантного доповнення до:
● основних страв (м'ясних, рибних, овочевих);
● гарнірів (макаронів, каш, картоплі);
● салатів і солодких страв (різні фруктово-ягідні соуси).
Рецептів і видів кляру набагато менше, як і вже сфера їх застосування. Їх готують в основному з яєць і борошна, іноді додаючи сіль, спеції, трави, невелику кількість алкоголю: пива, бренді, горілки. Смажені в клярі риба і м'ясо виходять соковитими, м'якими, з хрусткою рум'яною скоринкою.
На сайті Recept.ua представлені такі категорії рецептів:
● соуси домашні;
● кляри;
● підливки.
У нас ви знайдете рецепти всіх популярних соусів і урізноманітите свої кулінарні витвори смачними і ситними підливками. Абхазько-грузинська «Аджика», мексиканський «Гуакамоле», кавказький «Ткемалі», вишукані французькі соуси і звичайнісінькі домашні кетчуп і майонез. З нами ви, ваші друзі і близькі не залишитеся голодними і вдома будете вечеряти, як в самому кращому ресторані!