Золота класика радянської кухні, це легка і одночасно відмінно вгамовуюча голод страва давно стала постійним гостем на наших столах. Мало знайдеться людей, які не люблять вінегрет. Це справжній порятунок взимку, оскільки продукти для його приготування є навіть в цю «неврожайну» пору року. Про всі особливості цього закусочного салату і про те, де з'явився перший рецепт вінегрету і як правильно його готувати, дізнаєтеся з цієї статті.
На противагу поширеній думці про російське походження, з'явилася ця пісна страва в скандинавській кухні і включало в себе відмінні від сьогоднішніх інгредієнти. Наприклад, в англійській кулінарній книзі XIX століття зберігся опис одного з кулінарних прабатьків вінегрету - шведського оселедцевого салату. До його складу входили такі продукти: буряк, норвезький оселедець, яблуко, картопля, овочі, білки, жовтки, цибуля, оцет і рослинне масло.
Назву вінегрет отримав від французького слова vinaigrette, що означає соус з білого винного оцту, оливкового масла і гірчиці, який в ті часи застосовувався в якості популярної заправки для салатів.
Класичний рецепт приготування вінегрету з'явився в початку XX століття. Швидше за все, скандинавська страва припала до смаку російським кухарям, і вони змінили його відповідно до національних гастрономічними традиціями - додали моркву, солоні огірки, квашену капусту. Також спростилася і заправка - від вишуканого vinaigrette залишилося тільки масло, і то частіше соняшникове, ніж оливкове.
Взагалі, варто відзначити, що класичний рецепт вінегрету змінювався з часом, і сьогодні до складу популярного салату часто входять квасоля, зелений горошок, гриби, оселедець, яйце і навіть кальмари. Одним словом, практично все, на що вистачає фантазії вигадливих господинь. Але все ж традиційним вважається такий набір овочів:
● відварні картопля, морква, буряк;
● солоні огірки;
● ріпчаста цибуля;
● зелений горошок або квасоля;
● квашена капуста;
● рослинне масло.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Вінегрет | 12.17 | 13.52 | 39.74 | 319.13 |
Смачний вінегрет | 0.00 | 99.00 | 0.00 | 899.00 |
Вінегрет без квашеної капусти | 2.31 | 22.85 | 6.92 | 249.77 |
Вінегрет без капусти | 2.03 | 16.72 | 6.35 | 190.34 |
Вінегрет з квашеною капустою | 1.69 | 8.37 | 5.49 | 109.42 |
Якщо ви початківець кулінар, більш простої в приготуванні страви, ніж це, важко знайти. Головне - не забудьте заздалегідь зробити перший крок: відварити або запекти овочі. При цьому враховуйте, що довше за інших готується буряк, далі йде морква, а швидше за всіх вариться картопля.
Після того, як ви очистите овочі від шкірки, залишиться тільки подрібнити інгредієнти на невеликі кубики, додати консервовані горошок, квасолю, квашену капусту (в залежності від того, що входить в ваш домашній рецепт вінегрету), заправити олією і перемішати.
1. Для того, щоб всі інгредієнти від буряка не придбали рожевий колір, цей овоч потрібно покришити і заправити олією першим.
2. Щоб салат довше зберігався, цибулю необхідно додавати безпосередньо в тарілку перед їжею.
3. Через солоні огіркі і цибулі вінегрет досить швидко псується в холодильнику, тому краще готувати його порційно, а не цілий «тазик».
4. Буряк і моркву найкраще запікати в духовці у фользі - так вони краще збережуть всі свої корисні властивості і смакові якості.
Готуйте по нашим докладним рецептам приготування вінегрету з фото. А ми бажаємо вам приємного апетиту!