Укр
Рус

Шуба

Класика святкового столу - оселедець під шубою

Одна з улюблених домашніх страв на пострадянському просторі і традиційне новорічне частування готується просто, а задоволення приносить величезне. Вдале поєднання інгредієнтів, пікантний смак і ефектний зовнішній вигляд роблять листковий салат «Шуба» неймовірно популярною закускою. У нашій статті ми розглянемо історію походження рецепта «Шуби», розповімо, який з них можна вважати класичним, а також про те, як урізноманітнити його смак і зовнішній вигляд.

Читати все...

Смачний салат під шубою - покроковий рецепт, фото 1 Смачний салат під шубою 75 4 3 з 5 - детальніше -
Салат під шубою - покроковий рецепт, фото 1 Салат під шубою 65 4 3 з 5 - детальніше -
Салат під шубою класичний - покроковий рецепт, фото 1 Салат під шубою класичний 50 4 3 з 5 - детальніше -
Салат шуба без оселедця - покроковий рецепт, фото 1 Салат шуба без оселедця 85 4 3 з 5 - детальніше -
Оселедець під шубою - покроковий рецепт, фото 1 Оселедець під шубою 65 4 3 з 5 - детальніше -
Шуба - покроковий рецепт, фото 1 Шуба 80 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Салати×Шуба
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Національні кухні
Сезон

Історія

Хоча достовірної версії походження у цього салату немає, найімовірніше, його коріння потрібно шукати в кухнях скандинавських народів. Адже саме ці північні країни так люблять оселедець. Справжнім підтвердженням цьому є той факт, що в першій половині XIX століття на території сучасних Швеції і Німеччини існував так званий «Оселедцевий салат». Його рецепт з норвезького оселедця, картоплі, яблук, яєць, пікулів та інших інгредієнтів, присутній в англійській кулінарній книзі, яка вийшла 1845 року.

Російська версія походження першого рецепта приготування «Шуби» розповідає цікаву історію. Її головний герой - купець Анастас БогомилОВ, який в післяреволюційні роки тримав в Москві мережу трактирів. Неабияк підпилий «пролетаріат» в його закладах часто влаштовував суперечки, які доходили до бійок. І тоді Богомилов вирішив придумати смачну і ситну закуску, щоб підвищити рівень задоволеності гостей і знизити ступінь їх сп'яніння. 

У ті часи (а це був 1919 рік) прості люди часто закушували картоплею і солоною рибою. Тому, за однією версією, сам власник корчми, за іншою - його кухар Аристарх Прокопцев додали до цих двох продуктів поширені і доступні в Росії овочі, а також полюбившийся ще з царських часів майонез - і отримали кулінарний шедевр. При цьому присвоїли страві символічне значення і назву. Так, наприклад, верхній буряковий шар в рецепті «Шуби» означав пролетарський прапор. А найменування салату спочатку було абревіатурою з чотирьох букв: «Ш.У.Б.А.»: шовінізму і занепаду - бойкот і анафема. Подейкують, що після того, як ця смачна закуска з'явилася в трактирах Богомилова, бійок в них стало набагато менше. Ось таке вийшло миролюбне частування.

Однак, незважаючи на те, що з'явилася страва в 1919 році, справжні всенародні любов і визнання прийшли до нього в 60 70-і роки XX століття. І з тих пір салат «Оселедець під шубою» не сходить з наших столів. Йому навіть вдалося стати одним з гастрономічних символів Нового року.

Як приготувати «Шубу» правильно

Як і з багатьма культовими салатами, з цим вийшло так, що в кожному будинку його готують по-своєму, як робила мама чи бабуся. Молоді господині вносять свої родзинки і застосовують нові кулінарні хитрощі. Але переваги класичного рецепту приготування «Шуби» нерозумно заперечувати. До його складу входять такі інгредієнти:

● оселедець (пряного або стандартного засолу);

● відварені овочі (картопля, морква, буряк);

● ріпчаста цибуля та яблука (за бажанням); 

● майонез (домашній або магазинний).

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Салат під шубою класичний3.00 47.00 3.00 449.00
Оселедець під шубою класичний рецепт3.00 47.00 3.00 449.00
Салат шуба без оселедця4.86 36.79 19.14 423.32
Смачний салат під шубою4.00 35.50 3.00 351.00
Салат під шубою8.91 30.18 1.64 318.09

Щоб приготувати смачний салат, ці інгредієнти використовувати обов'язково. В інших же випадках можна додавати і інші продукти. Деякі рецепти «Шуби» включають яйця, сир, гриби, і навіть млинці. 

Відрізняється і форма подачі салату. Готують його в тарталетках, в формі порційних рулетів, заливають буряковим желе, надаючи вид торта, і навіть подрібнюють в мус. 

Крім того, навіть звичайний класичний «Оселедець під шубою» можна зробити центральним елементом святкового столу за рахунок ефектної подачі. Зверху салат прикрашають зеленню, квітами з овочів, готують у формі риби, тварин або казкових героїв - одним словом, можна сміливо використовувати свою фантазію! А наші докладні рецепти «Шуби» покроково і з фото допоможуть приготувати вам цей культовий листковий салат швидко, легко і смачно. Приємного апетиту!

;