Укр
Рус

Шуба

Смачний салат під шубою - покроковий рецепт, фото 1 Смачний салат під шубою 75 4 3 з 5 - детальніше -
Салат під шубою - покроковий рецепт, фото 1 Салат під шубою 65 4 3 з 5 - детальніше -
Салат під шубою класичний - покроковий рецепт, фото 1 Салат під шубою класичний 50 4 3 з 5 - детальніше -
Салат шуба без оселедця - покроковий рецепт, фото 1 Салат шуба без оселедця 85 4 3 з 5 - детальніше -
Оселедець під шубою - покроковий рецепт, фото 1 Оселедець під шубою 65 4 3 з 5 - детальніше -
Шуба - покроковий рецепт, фото 1 Шуба 35 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Салати×Шуба
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Національні кухні
Сезон

Класика святкового столу - оселедець під шубою

Одна з улюблених домашніх страв на пострадянському просторі і традиційне новорічне частування готується просто, а задоволення приносить величезне. Вдале поєднання інгредієнтів, пікантний смак і ефектний зовнішній вигляд роблять листковий салат «Шуба» неймовірно популярною закускою. У нашій статті ми розглянемо історію походження рецепта «Шуби», розповімо, який з них можна вважати класичним, а також про те, як урізноманітнити його смак і зовнішній вигляд.

Історія

Хоча достовірної версії походження у цього салату немає, найімовірніше, його коріння потрібно шукати в кухнях скандинавських народів. Адже саме ці північні країни так люблять оселедець. Справжнім підтвердженням цьому є той факт, що в першій половині XIX століття на території сучасних Швеції і Німеччини існував так званий «Оселедцевий салат». Його рецепт з норвезького оселедця, картоплі, яблук, яєць, пікулів та інших інгредієнтів, присутній в англійській кулінарній книзі, яка вийшла 1845 року.

Російська версія походження першого рецепта приготування «Шуби» розповідає цікаву історію. Її головний герой - купець Анастас БогомилОВ, який в післяреволюційні роки тримав в Москві мережу трактирів. Неабияк підпилий «пролетаріат» в його закладах часто влаштовував суперечки, які доходили до бійок. І тоді Богомилов вирішив придумати смачну і ситну закуску, щоб підвищити рівень задоволеності гостей і знизити ступінь їх сп'яніння. 

У ті часи (а це був 1919 рік) прості люди часто закушували картоплею і солоною рибою. Тому, за однією версією, сам власник корчми, за іншою - його кухар Аристарх Прокопцев додали до цих двох продуктів поширені і доступні в Росії овочі, а також полюбившийся ще з царських часів майонез - і отримали кулінарний шедевр. При цьому присвоїли страві символічне значення і назву. Так, наприклад, верхній буряковий шар в рецепті «Шуби» означав пролетарський прапор. А найменування салату спочатку було абревіатурою з чотирьох букв: «Ш.У.Б.А.»: шовінізму і занепаду - бойкот і анафема. Подейкують, що після того, як ця смачна закуска з'явилася в трактирах Богомилова, бійок в них стало набагато менше. Ось таке вийшло миролюбне частування.

Однак, незважаючи на те, що з'явилася страва в 1919 році, справжні всенародні любов і визнання прийшли до нього в 60 70-і роки XX століття. І з тих пір салат «Оселедець під шубою» не сходить з наших столів. Йому навіть вдалося стати одним з гастрономічних символів Нового року.

Як приготувати «Шубу» правильно

Як і з багатьма культовими салатами, з цим вийшло так, що в кожному будинку його готують по-своєму, як робила мама чи бабуся. Молоді господині вносять свої родзинки і застосовують нові кулінарні хитрощі. Але переваги класичного рецепту приготування «Шуби» нерозумно заперечувати. До його складу входять такі інгредієнти:

● оселедець (пряного або стандартного засолу);

● відварені овочі (картопля, морква, буряк);

● ріпчаста цибуля та яблука (за бажанням); 

● майонез (домашній або магазинний).

Щоб приготувати смачний салат, ці інгредієнти використовувати обов'язково. В інших же випадках можна додавати і інші продукти. Деякі рецепти «Шуби» включають яйця, сир, гриби, і навіть млинці. 

Відрізняється і форма подачі салату. Готують його в тарталетках, в формі порційних рулетів, заливають буряковим желе, надаючи вид торта, і навіть подрібнюють в мус. 

Крім того, навіть звичайний класичний «Оселедець під шубою» можна зробити центральним елементом святкового столу за рахунок ефектної подачі. Зверху салат прикрашають зеленню, квітами з овочів, готують у формі риби, тварин або казкових героїв - одним словом, можна сміливо використовувати свою фантазію! А наші докладні рецепти «Шуби» покроково і з фото допоможуть приготувати вам цей культовий листковий салат швидко, легко і смачно. Приємного апетиту!