Укр
Рус

Салати листкові

Грибна галявина - покроковий рецепт, фото 1 Грибна галявина 40 6 4 з 5 - детальніше -
Полунична грядка - покроковий рецепт, фото 1 Полунична грядка 25 3 2 з 5 - детальніше -
Крабовий листковий салат - покроковий рецепт, фото 1 Крабовий листковий салат 50 4 3 з 5 - детальніше -
Салат Біла ніч - покроковий рецепт, фото 1 Салат Біла ніч 35 4 2 з 5 - детальніше -
Салат з копченої курки шарами - покроковий рецепт, фото 1 Салат з копченої курки шарами 50 4 3 з 5 - детальніше -
Салат з червоної риби шарами - покроковий рецепт, фото 1 Салат з червоної риби шарами 60 5 3 з 5 - детальніше -
Салат курка з овочами шарами - покроковий рецепт, фото 1 Салат курка з овочами шарами 45 4 3 з 5 - детальніше -
Салат Принц - покроковий рецепт, фото 1 Салат Принц 25 4 2 з 5 - детальніше -
Салат з шинкою шарами - покроковий рецепт, фото 1 Салат з шинкою шарами 45 5 3 з 5 - детальніше -
Салат з лососем багатошаровий - покроковий рецепт, фото 1 Салат з лососем багатошаровий 45 4 3 з 5 - детальніше -
Прошарковий салат - покроковий рецепт, фото 1 Прошарковий салат 30 6 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Салати×Салати листкові
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта
Для матусь та дітей

Смачний і гарний король святкового столу - листковий салат

Останнім часом ця категорія страв набула такої популярності, що без неї неможливо уявити жодне застілля. Все тому, що листкові салати не тільки володіють неймовірним смаком, що зберігає самобутність кожного продукту. Завдяки креативній подачі вони виступають справжньою окрасою свята. Про особливості та секрети приготування цього улюбленого святкового лакомства на домашній кухні розповімо в нашій статті.

Визначення

Як відомо вже з назви, від звичайних рецепти листкових салатів відрізняються тим, що подрібнені інгредієнти в них не змішуються, а укладаються рівними шарами. Такий спосіб приготування дозволяє кожному продукту зберегти свій неповторний смак і аромат аж до моменту пережовування. А плоску поверхню салату просто ідеально використовувати для прикраси і створення гарних композицій з овочів, зелені та грибів.

Вдалими прикладами таких кулінарних творінь є салати «Соняшник», «Грибна поляна», «Мімоза» та інші. Але найвідомішим і, мабуть, одним з перших рецептів приготування листкового салату був і залишається улюблена всіма «Шуба». Придумав його Анастас Богомилов, який в революційні роки тримав популярну мережу московських трактирів. Засідавші в них гості часто затівали п'яні бійки. І якраз закуска у вигляді оселедця під шубою з овочів була покликана боротися з надмірним алкогольним сп'янінням і його буйними наслідками.

Інгредієнти

Приготувати смачний домашній листковий салат можна практично з будь-яких продуктів. Головне - враховувати правила їх сполучуваності. Дуже часто до складу рецептів листкових салатів входять такі продукти:

● відварне м'ясо (найчастіше курятина і яловичина);

● риба копчена і в консервах; 

● морепродукти (креветки, крабові палички);

● сир твердий і плавлений;

● варені яйця;

● смажені і солені гриби;

● картопля, морква, цибуля, огірки, помідори та інші овочі;

● зелень.

Також постійним інгредієнтом є майонез. Щоб не турбуватися про його згубний вплив на здоров'я, краще приготувати цей соус самостійно з яєць, олії та спецій. Така заправка не заподіє вашим організму і фігурі шкоди. До того ж перевага листкових салатів в тому, що їх можна вживати в якості повноцінного прийому їжі, наприклад, обіду: буде ситно, смачно і не дуже калорійно при цьому.

Як приготувати листковий салат правильно

Покрокове приготування цієї страви не викличе труднощів навіть у початківця кулінара. Все гранично просто. Потрібно лише заздалегідь підготувати всі необхідні інгредієнти. 

Відварити, запекти або обсмажити м'ясо, морепродукти, рибу та овочі, нарізати все соломкою, кубиками або натерти на тертці в залежності від обраного вами рецепта листкового салату. Якщо в його склад входить ріпчаста цибуля, то його часто рекомендують відправляти в страву в маринованому вигляді. Для цього його досить нарізати і кілька хвилин потримати в оцті. Однак оцет вибирайте натуральний, наприклад, яблучний.

У випадку з вареними яйцями в багатьох салатах радять відокремлювати білки від жовтків. Тому як останній часто використовують для прикраси як верхній шар, як наприклад, в рецепті приготування листкового салату «Мімоза». До слова, в ньому також часто зустрічається консервована риба (сайра, горбуша). Її перед відправкою в салатницю потрібно злегка розім'яти виделкою і не забути прибрати кісточки.

Після того, як всі інгредієнти готові, їх шар за шаром укладають в салатницю або порційну піалу (бажано зі скла, щоб не приховувати красу), в якій і будуть подавати листковий салат. Кожен з шарів покривають майонезною сіточкою, а верхній намагаються зробити оригінальним і апетитним. Якщо ви не їсте майонез, то можна приготувати інший соус, наприклад, на основі сметани. Також можна подавати частування і на плоскій тарілці, тоді для ефектної подачі варто скористатися сервірувальним кільцем.

Головний секрет листкових салатів - в грамотному чергуванні шарів за смаком, соковитості і кольором. Тому продукти світлого кольору (яйця, сир) для контрасту розташовують поряд з темними або яскравими інгредієнтами (буряком, маслинами, грибами). І обов'язково використовують яскраві овочі або фрукти: болгарський перець, помідори, авокадо, огірки, моркву.

Що стосується правильного порядку чергування сухих і соковитих складниках рецепту листкових салатів, то перші досвідчені кулінари рекомендують укладати знизу, щоб вони змогли краще просочитися.

Готуйте із задоволенням, а наші покрокові інструкції з фото і статті на сайті будуть і далі надихати вас на нові кулінарні подвиги!