Укр
Рус

Олівє

Вегетаріанське олів’є - покроковий рецепт, фото 1 Вегетаріанське олів’є 40 4 3 з 5 - детальніше -
Смачний салат олів’є - покроковий рецепт, фото 1 Смачний салат олів’є 40 4 3 з 5 - детальніше -
Зимовий салат олів’є - покроковий рецепт, фото 1 Зимовий салат олів’є 50 5 3 з 5 - детальніше -
Класичний олів’є з ковбасою - покроковий рецепт, фото 1 Класичний олів’є з ковбасою 45 4 2 з 5 - детальніше -
Справжній олів’є - покроковий рецепт, фото 1 Справжній олів’є 45 6 3 з 5 - детальніше -
Новорічний олів’є - покроковий рецепт, фото 1 Новорічний олів’є 45 6 3 з 5 - детальніше -
Олів’є - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є 60 4 3 з 5 - детальніше -
Олів’є без ковбаси - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є без ковбаси 35 5 3 з 5 - детальніше -
Олів’є оригінальний - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є оригінальний 50 4 3 з 5 - детальніше -
Олів’є з шинкою - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є з шинкою 35 4 3 з 5 - детальніше -
Олів’є з яловичиною - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є з яловичиною 35 3 3 з 5 - детальніше -
Олів’є з копченою куркою - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є з копченою куркою 45 4 3 з 5 - детальніше -
Олів’є з курячою грудкою - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є з курячою грудкою 40 6 3 з 5 - детальніше -
Олів’є зі свіжими огірками - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є зі свіжими огірками 45 4 3 з 5 - детальніше -
Олів’є зі сметаною - покроковий рецепт, фото 1 Олів’є зі сметаною 45 4 3 з 5 - детальніше -
Салат олів’є з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Салат олів’є з м’ясом 40 5 3 з 5 - детальніше -
Найсмачніший салат олів’є - покроковий рецепт, фото 1 Найсмачніший салат олів’є 45 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Салати×Олівє
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта
Для матусь та дітей

Салат олів'є - універсальний рецепт смачного свята

Небагатьом стравам вдається стати не просто частиною конкретної національної кухні, а постійним і найбажанішим гостем святкового столу цілого ряду країн. Саме радянському рецепу салату олів'є, який ще називають зимовим, випала честь бути головним частуванням новорічної ночі. Але найцікавіше, що на своєму шляху він пройшов стільки трансформацій і зазнав стільки змін, що від справжнього салату, придуманого кухарем з Франції, залишилося тільки його прізвище.

Історія появи

Мало хто знає, що рецепт салату олів'є увібрав в себе події та історію цілої епохи. При тому, що він став кулінарним надбанням країн колишнього СРСР, придумав його в 60-х роках XIX століття француз - кухар і господар шикарного ресторану французької кухні в Москві Люсьєн Олів'є. Заклад під назвою «Ермітаж» розташовувався в центрі столиці. Меню складалося з традиційних французьких страв і користувалося великою популярністю серед буржуазії. Коли ж столичні інтелігенти і аристократи наситилися традиційними шедеврами, кухар придумав свій знаменитий шедевр.

Перший рецепт приготування салату олів'є повністю відрізняється від того, який ми знаємо і любимо. До його складу входили доступні на той момент продукти: паюсна чорна ікра, рябчики, куріпки, раки, телячий язик. Для нас це зараз звучить як фантастика, але це дійсно було так. Олів'є викладав по краях тарілки обсмажені м'ясні шматочки дичини і язика, паюсну ікру, варені шийки раків, а в центрі страви в якості прикраси красувалася гірка з нарізаної відвареної картоплі, корнішонів і яєць. Зверху кулінар поливав страву своїм фірмовим соусом «Провансаль». Готував він його, як французький майонез, але при цьому використовував особливі спеції. Тому повторити точний рецепт салату олів'є після його смерті в 1883 році не вдалося нікому.

Спочатку француз задумував, що гірка в центрі його кулінарного шедевра буде служити прикрасою. Однак російські люди, хоч і аристократи, були настільки прості, що змішували всі інгредієнти, які були на тарілці. Помітивши це, кулінар залишив свої прагнення до краси високої кухні і став самостійно перемішувати складові страви. Так з'явився справжній рецепт приготування салату олів'є, названий на честь його творця.

Як приготувати салат олів'є правильно: інгредієнти

Варіацій приготування безліч. Об'єднує їх відсутність головного інгредієнта - всі продукти, що входять до складу страви, рівноправні і важливі. Хоча деякі все ж називають його «М'ясним». З м'яса ми і почнемо. 

Якщо слідувати класичною рецептурою, то найкраще використовувати курку - варене філе, нарізане на дрібні кубики. Деякі люблять рецепт салату олів'є з яловичиною - такий варіант виходить дуже смачним, але має один мінус: м'ясо для нього потрібно варити не менше 2 годин. Зовсім вже ледачий і спрощений варіант, але і найпопулярніший, - варена ковбаса. Краще брати якісну «Лікарську».

Замість раків, які були в оригінальному рецепті, радянські люди стали додавати моркву, а замість каперсів - консервований зелений горошок. А домашній майонез замінили магазинним. Хоча все ж краще приготувати його самостійно з яєць, олії, оцту і гірчиці. 

Отже, в класичний сучасний рецепт салату олів'є входять такі продукти:

● м'ясо (курка, яловичина або ковбаса); 

● варені картопля, морква, курячі яйця;

● солоні огірки;

● консервований горошок;

● цибуля (ріпчаста або зелена);

● майонез.

Зустрічаються також різні альтернативні варіанти приготування: з рибою, креветками, печерицями.

Технологія приготування покроково дуже проста. Інгредієнти нарізати дрібними кубиками, додати горошок, все заправити майонезом і перемішати. Впорається навіть починаюча господиня або господар. Готуйте по нашим докладним рецептам з фото, і приємного вам апетиту!