Укр
Рус

Нісуаз

Шедевр французької кухні на вашому столі - салат нісуаз

Унікальність цієї смачної страви родом з Ніцци в тому, що точного класичного рецепту салату нісуаз не існує, і кожен кухар готує його по своєму. Однак не поспішайте розчаровуватися - все-таки певний набір інгредієнтів і принцип приготування існує. А його смак і апетитний вигляд не залишать байдужим жодного любителя свіжих овочів і морепродуктів з пікантною, ароматною ноткою прованської кухні. Готуйтеся отримати справжнє гастрономічне задоволення.

Читати все...

Нісуаз класичний - покроковий рецепт, фото 1 Нісуаз класичний 40 4 3 з 5 - детальніше -
Нісуаз оригінальний рецепт - покроковий рецепт, фото 1 Нісуаз оригінальний рецепт 50 5 3 з 5 - детальніше -
Нісуаз з тунцем - покроковий рецепт, фото 1 Нісуаз з тунцем 45 5 3 з 5 - детальніше -
Салат Нісуаз - покроковий рецепт, фото 1 Салат Нісуаз 40 3 3 з 5 - детальніше -
Салат нісуаз зі свіжого тунця - покроковий рецепт, фото 1 Салат нісуаз зі свіжого тунця 45 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Салати×Нісуаз
Вид
Категорія страви
Смакові якості

Історія походження

З приводу того, хто першим придумав рецепт приготування салату нісуаз, в кулінарії досі ведеться багато суперечок. За однією з версій, його придумали в XVI столітті англійські моряки, за іншою - Катерина Медічі привезла його до Франції з Італії. У будь-якому випадку, зараз страва вважається французькою і при цьому готують її по всьому світу.

Але головна загадка в тому, які інгредієнти правильно використовувати. Послідовники версії, що спочатку це була їжа бідних моряків, вважають, що в перший рецепт салату нісуаз входило зовсім небагато продуктів: анчоуси і маслини, заправлені оливковою олією. Однак з розвитком кулінарії кухарі поступово збільшували цей обов'язковий набір. А відомий ресторатор Огюст Еськофье і зовсім викликав шквал критики, коли додав в нього варену картоплю і стручкову квасолю. Мер Ніцци Жан Медсан в 1950-1960 рр. в своїй кулінарній книзі записав рецепт салату нісуаз без цих двох інгредієнтів, але зате з вишуканим і дорогим тунцем.  

Сучасний варіант цієї страви святкового і повсякденного столу вже не можна назвати «їжею для бідних». У нього входить кілька досить недешевих інгредієнтів, але вишуканий і насичений смак однозначно вартий того, щоб приготувати його на домашній кухні.

Інгредієнти і особливості

Набір продуктів для рецепта приготування салату нісуаз варіюється і залежить від того, який рецепт ви вибрали і що є у вас в холодильнику , ну і звичайно ж, від ваших гастрономічних уподобань. Ідеологи французької кухні виділяють три більш-менш класичні варіанти.

1. Малий - мінімальний, та прогнозований набір гурмана: анчоуси, салатні листя, солодкий перець, помідори, солодка цибуля, маслини, варені яйця в традиційній заправці з оливкового масла, винного оцту і лимонного соку.

2. Регулярний - набір продуктів той же, але додаються зелена стручкова квасоля і консервований тунець, а також більш пікантний соус, доповнений діжонською гірчицею або часником.

3. Гранд - на цьому рецепті салату нісуаз не економлять: у нього відправляють свіжі, замариновані, а потім обсмажені шматочки тунця , а також роблять більш ситним, додаючи картоплю.

Крім або замість перерахованих вище інгредієнтів, можна використовувати і інші. Адже цей салатик надає справжній простір фантазії кулінара. Найчастіше кухарі рекомендують використовувати: каперси, огірки, артишоки, а також ароматні прованські трави (базилік, розмарин, чебрець, естрагон, шавлія). 

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Салат Нісуаз7.60 16.17 2.23 188.17
Нісуаз оригінальний рецепт5.34 27.10 4.47 298.09
Салат нісуаз з консервованою рибою7.41 15.85 3.28 195.03
Нісуаз класичний4.74 1.96 8.54 73.32
Нісуаз з тунцем13.65 12.80 1.59 186.21

Як приготувати салат нісуаз покроково

Принцип готування цього шедевра прованської кухні простий: всі інгредієнти викласти у велику глибоку тарілку і полити соусом. Але є тонкощі, про які ми вам розповімо.

1. Готувати почніть з заправки, оскільки вона повинна настоятися. Олію обов'язково беріть оливкову холодного віджиму, а оцет краще винний або бальзамічний.

2. Листя салату викладіть на дно салатниці, а помідори, картоплю і варені (круто або некруто) яйця поріжте великими шматочками.

3. Решту овочів подрібніть косою соломкою. Болгарського перцю в нісуаз багато не кладіть - у нього занадто яскраво виражений смак.

4. Зелену квасолю відваріть протягом 2-3 хвилин - вона не повинна втратити свій яскравий колір.

5. Філе тунця залиште маринуватися в суміші оливкової олії зі спеціями, злегка обсмажте, остудіть і наріжте. Якщо використовуєте консерви, беріть тільки цілу, чи не подрібнену рибу. Перед відправкою в салат нісуаз розділіть її на невеликі частини. 

Готуйте із задоволенням смачні салатики за нашими перевіреними рецептами з фото - і ви завжди будете ситі і задоволені.

;