Постійний учасник святкового столу, не дивлячись на весняне назву, готується з простих і доступних цілий рік продуктів. Ситний і смачний салат «Мімоза» з'явився не так давно, але вже встиг стати справжньою застільною класикою в країнах колишнього Радянського Союзу. Заслужив він таку популярність завдяки яскравому оформленню, незвичайного поєднання звичних продуктів і простоті приготування.
Хто був автором першого рецепта салату «Мімоза», невідомо. З великою ймовірністю можна стверджувати, що з'явився він в 70-х роках XX століття в результаті кулінарної винахідливості однієї з радянських господинь, а потім завдяки сарафанного радіо став народним. Це зрозуміло по не характерному для професійної кухні поєднанню риби і яєць, яке несподівано опинилося дуже вигідним. Страва на святковому столі склала компанію і конкуренцію вже популярним на той момент «Олів'є», «Крабовому» і «Шубі».
Салат «Мімоза» - листковий, і складається з декількох простих подрібнених інгредієнтів, заправлених звичним для радянських господинь майонезом. Класичний варіант передбачає наявність риби, ріпчастої цибулі, білків, жовтків, сиру, вершкового масла. Однак, як і в багатьох інших шедеврах домашньої кухні, чітко визначеного набору продуктів не існує. Тим більше що з часом рецепт приготування салату «Мімоза» видозмінився. І сьогодні багато хто для краси і багатства смаку додають в нього овочі (картоплю, моркву, помідори, червону капусту, солоні огірки, кукурудзу), зелень, а замість риби дозволяється використовувати м'ясо, крабові палички, печінку тріски, шинку. Незмінним залишається лише оформлення - зверху його посипають тертими на дрібній тертці жовтками, що візуально нагадує жовті квіти мімози.
На нашому сайті ви знайдете безліч різних варіантів приготування цієї страви покроково: як зі звичними продуктами, так і з незвичайними. Однак ми все ж зупинимося на описі класичного рецепту салату «Мімоза», який пропонує в якості основного інгредієнта використовувати рибу. Залежно від ваших уподобань це може бути сайра, горбуша, сардина, тунець. При цьому найчастіше вибирають рибні консерви, що дуже зручно.
1. Для початку необхідно підготувати і надати термічній обробці всі продукти, що входять в обраний вами рецепт приготування салату «Мімоза». Наприклад, відварити яйця, картоплю і моркву. Це потрібно зробити заздалегідь, так як процес займе чимало часу (морквина вариться не менше 30 хвилин).
2. З готових овочів зніміть шкірку і натріть їх на крупній тертці в окремі ємності.
3. Яйця очистіть, відокремте жовтки від білків і подрібніть окремо. Білок - на крупній тертці, а для жовтка краще використовувати дрібну.
4. Цибулю солодких сортів наріжте на дрібні кубики. Щоб зменшити її гостроту і нівелювати запах, на кілька хвилин замаринуйте його в натуральному оцті.
5. Сир і підморожене вершкове масло, якщо вони входять в ваш рецепт салату «Мімоза», натріть на крупній тертці. При цьому масло краще подрібнювати не раніше, а вже коли формуєте салатик.
6. Рибу розім'яти виделкою, щоб не було великих шматочків.
7. Тепер залишилося все з'єднати. Для цього шар за шаром викладайте підготовлені інгредієнти, змащуючи їх майонезом. Можна скористатися ложкою або зробити майонезну сіточку з допомогою кондитерського мішка.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Мімоза з сардиною | 16.16 | 25.69 | 1.12 | 306.07 |
Салат мімоза з курячою грудкою | 10.81 | 12.94 | 3.94 | 184.94 |
Салат мімоза класичний з сиром | 13.00 | 27.40 | 1.20 | 308.00 |
Мімоза | 18.52 | 16.09 | 1.39 | 228.99 |
Мімоза з тунцем | 15.59 | 18.04 | 1.11 | 229.89 |
Порядок викладання продуктів в салаті «Мімоза» не має принципового значення. Однак, щоб отримати смачну страву, все ж варто дотримуватися деяких правил. На дно салатниці краще покласти більше сухі інгредієнти, яким потрібне хороша просочення. Це може бути білок або картопля. В середину для краси варто помістити яскраву моркву або інший овоч, який входить в ваш рецепт салату «Мімоза», масло і сир. Рибу можна покласти в будь-яку частину, головне, зверху не забудьте посипати її цибулею. А завершує картину завжди жовток. За бажанням його можна викласти у формі квітів, доповнивши гілочками кропу. Приклади ефектної подачі з фото ви можете побачити на нашому сайті.
Готуйте смачну домашню їжу із задоволенням і натхненням, тоді гості і рідні точно оцінять ваші старання!