Укр
Рус

Грецький салат

Грецький салат - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат 20 4 2 з 5 - детальніше -
Грецький салат без маслин - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат без маслин 40 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат без огірків - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат без огірків 40 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат без сиру - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат без сиру 45 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат із креветок - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат із креветок 60 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат з курки - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат з курки 40 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат з огірків - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат з огірків 45 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат класичний - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат класичний 45 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат з авокадо - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат з авокадо 45 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат з баклажанами - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат з баклажанами 35 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат з беконом - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат з беконом 45 4 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат з бринзою - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат з бринзою 40 6 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат з куркою 40 6 3 з 5 - детальніше -
Грецький салат з тофу - покроковий рецепт, фото 1 Грецький салат з тофу 45 4 3 з 5 - детальніше -
Салат грецький з руколою - покроковий рецепт, фото 1 Салат грецький з руколою 45 4 3 з 5 - детальніше -
Салат з квасолею по-грецьки - покроковий рецепт, фото 1 Салат з квасолею по-грецьки 50 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Салати×Грецький салат
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта
Для матусь та дітей

Сонячний грецький салат для гарного настрою та стрункої фігури

Легкий і одночасно поживний, корисний, яскравий і неймовірно смачний - останнім часом грецький салат можна зустріти в меню багатьох ресторанів в різних куточках світу. Тоді як на батьківщині його називають «хоріатіки», що в перекладі звучить, як сільський. Свіжий, пікантний смак, аромат середземноморських трав і оливкового масла здатні зігрівати серця. До того ж приготування в домашніх умовах не зажадає від вас багато часу і праці.

Історія рецепта грецького салату

Сільськоюв Греції страву називають тому, що готується вона з простих і доступних кожному фермеру або сільському жителю цієї країни продуктів: овочів , маслин, овечого сиру фети і оливкового масла. Його подають в кожній таверні, і рідкісне застілля обходиться без нього. При цьому для багатьох з нас рецепт приготування грецького салату став настільки звичним, що здається, він був придуманий ще в Стародавній Греції. Однак це не зовсім так. Так як до складу обов'язково входять помідори, що потрапили на столи жителів Еллади тільки в XIX столітті. Та й подрібнювати деякі овочі в ті часи ще не було прийнято. Так що версія про давнє походження страви не отримала достовірного підтвердження.

Набагато правдивіше виглядає інша історія появи першого рецепта грецького салату, що датується 1909 роком. Протягом довгого часу живший в Америці грек приїхав на батьківщину з нагоди одруження племінника. Чоловік дуже скучив за продуктами рідної кухні (свіжих овочывів з городу, овечого сиру, маслин, оливкової олії) і вже збирався отримати справжнє гастрономічне задоволення. Але його плани порушив раптовий зубний біль. Щоб якось полегшити процес пережовування їжі, спритний емігрант вирішив подрібнити улюблені інгредієнти: взяв глибоку тарілку, нарізав овочі, додав маслини і фету, а зверху полив все оливковою олією. Його сестра теж спробувала цю кулінарну знахідку, їй вона припала до смаку, і вже на наступний день рецепт приготування грецького салату пішов в народ - смачну страву гідно оцінили всі гості свята. 

За ще однією версією, хоріатіки придумали кухарі, що працювали в афінських тавернах. Спека не приваблювала туристів до жирної і калорійної їжі, а ось легкий, майже дієтичний салат з традиційних для регіону продуктів міг похвалитися більшим попитом. Так з'явився рецепт грецького салату - візитна картка національної кухні країни.

Інгредієнти і технологія приготування

Унікальність цього кулінарного шедевра в тому, що йому вдалося зберегти свою самобутність. Час йде, а набір класичних інгредієнтів залишається тим самим:

● помідори;

● солодкий перець; 

● огірки;

● цибуля шалот або червона;

● маслини;

● овечий або козячий сир фета;.

● оливкова олія;

● лимонний сік і спеції (сіль, орегано, чебрець, петрушка, базилік, чорний перець).

Лише деякі кухарі експериментують, додаючи інші продукти: цукіні, капусту, креветки або курку. Хоча ці варіанти вже ближче до фантазій на тему, за основу яких взято сільський салат. Якщо ж хочете знати, як приготувати грецький салат, як у справжній таверні, все ж правильно слідувати класичного набору продуктів і технології приготування, яка крок за кроком включає такі етапи.

1. Першочергове приготування підливи з оливкового масла, трав і спецій - вона повинна трохи настоятися. Обов'язково використовувати орегано - саме ця трава в рецепті грецького салату повинна добре відчуватися.

2. Велику нарізку помідорів, перців і огірків. При цьому з останніх бажано зрізати шкірку.

3. Наявність темно-синіх маслин з кісточками і фети - інший сир не підійде, так як саме цей інгредієнт визначає традиційний рецепт грецького салату. Під час посту або вегетаріанцям його можна замінити соєвим тофу. Поріжте або поламайте сир на шматочки руками, можна навіть покласти цілим бруском - в процесі перемішування він все одно подрібниться.

4. Полийте всю цю барвисту пишність заправкою. Крім масла, можна використовувати лимонний сік або винний оцет.

Готувати смачні салати з усіх національних кухонь світу за нашими рецептами з фото просто і швидко. Побалуйте себе, сім'ю і друзів корисною домашньою їжею!