Укр
Рус

Цибульний суп

Цибулевий суп - проста страва з вишуканим смаком

Домашній цибулевий суп - настільки смачна, проста і недорога страва, що, спробувавши раз, ви полюбите її з першої ложки. У Франції цю першу страву їдять так само часто, як в Україні борщ. При цьому, незважаючи на невелику кількість інгредієнтів в складі, класичного рецепту приготування цибулевого супу не існує. Зате варіацій на його тему, як і у випадку з будь-яким кулінарним шедевром, безліч. Незмінна вимога - цибуля, м'ясний бульйон, сир, грінки та вино. А ось, в якому поєднанні і порядку це все стає ніжним і ароматним супом з сирною скоринкою, дізнайтеся з нашої статті.

Читати все...

Дієтичний цибулевий суп - покроковий рецепт, фото 1 Дієтичний цибулевий суп 45 2 2 з 5 - детальніше -
Класичний цибулевий суп - покроковий рецепт, фото 1 Класичний цибулевий суп 75 7 4 з 5 - детальніше -
Цибулевий суп - покроковий рецепт, фото 1 Цибулевий суп 80 6 3 з 5 - детальніше -
Цибулевий суп в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Цибулевий суп в мультиварці 55 6 3 з 5 - детальніше -
Цибулевий суп з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Цибулевий суп з сиром 25 2 2 з 5 - детальніше -
Пісний цибулевий суп - покроковий рецепт, фото 1 Пісний цибулевий суп 40 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Цибульний суп
Вид
Категорія страви
Швидкість приготування
Смакові якості

Рецепт цибулевого супу - скарб французької кухні

У зв'язку з тим, що ця перша страва має дуже давнє коріння, країна її походження точно невідома. Однак існує кілька версій появи цибулевого супу. Так, одна з них стверджує, що юшку з цибулі вперше приготували в Римській імперії. Але більшість легенд все ж сходяться на Франції. Авторство улюбленої страви французів приписують королю Людовику XV. Кажуть, одного разу на полюванні він залишився ночувати один в своєму мисливському будинку, та ще й без їжі. З усіх продуктів знайшлися тільки цибуля, масло і шампанське. Король змішав ці продукти і, підігрів, несподівано приготував смачний суп.

Хоча походження першої страви по істині королівське, через свою простоту і малої кількості інгредієнтів спочатку вона була стравою для бідних і користувалася особливою популярністю на паризьких ринках.

Але все це в далекому минулому. Тепер же мати в своєму меню цибулевий суп вважають за честь більшість ресторанів Франції. А сама страва поширилася по всьому світу, в різних модифікаціях оселившись в декількох національних кухнях.

Особливості приготування

Якщо ви хочете дізнатися, як приготувати цибулевий суп, гідний королівського обіду, пам'ятайте: головний секрет страви - в правильно вибраній, нарізаній і пасерованій цибулі. Для приготування цієї французької страви вибирайте цибулю солодких сортів. Нарізати її необхідно тонкими півкільцями. А пасерувати в сковороді, сотейнику або каструлі з товстим дном в невеликій кількості оливкової або вершкової олії. Спочатку - на інтенсивному вогні до випаровування води, потім - на повільному вогні, постійно помішуючи. Для того, щоб цибуля ще краще карамелізовалася, можна додати трохи цукру. А для того, щоб не пригорала, періодично додавайте невеликими порціями воду. Смажити основний інгредієнт майбутнього супу потрібно довго, до години часу, домагаючись рівномірного коричнево-карамельного відтінку. Якщо вам це вдалося, є привід вважати себе висококласним кухарем.

Тільки після того, як цибуля набуде потрібну консистенцію і зовнішній вигляд, до неї додають м'ясний бульйон, який готують на курці або яловичині. Можна обійтися і вегетаріанським овочевим бульйоном.

Для того щоб збалансувати солодкуватий смак, в більшості рецептів приготування цибулевого супу рекомендують додавати вино. Це може бути сухе біле, деякі кухарі радять віддати перевагу хересу.

Завершеною і ніжною страву робить комбінація грінок з розплавленим сиром. Після закипання перелийте першу страву в посуд для запікання. Грінки з французького багета або чіабатти покладіть зверху на суп, накрийте шматочком сиру і запікайте, поки він не розплавиться.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Дієтичний цибулевий суп4.72 7.89 1.95 104.93
Цибулевий суп2.50 5.95 5.70 95.81
Пісний цибулевий суп3.76 0.03 17.58 89.30
Класичний цибулевий суп4.63 5.11 1.72 79.07
Цибулевий суп в мультиварці2.98 4.75 2.62 71.64

Кулінарні поради

Отже, ми крок за кроком розкрили вам всі секрети приготування домашнього цибулевого супу. А тепер давайте по пунктах підведемо підсумки вищесказаного.

1. Для приготування смачної страви вибирайте цибулю солодких сортів.

2. Щоб під час нарізки не текли сльози, перед очищенням на кілька хвилин замочіть коренеплід в холодній воді. Ніж і дошку також потрібно періодично змочувати.

3. Нарізайте основний інгредієнт тонкими півкільцями.

4. Пасеруйте в посуді з товстим дном спочатку на високій температурі для виділення і випаровування рідини, далі - на повільному вогні.

5. Щоб цибуля не пригорала, під час її тушкування регулярно додавайте 2-3 ст. л. води і не забувайте помішувати.

6. Нівелювати зайву солодкість допоможе вино з вираженим смаком і ароматом, в ідеалі сухе.

7. Пасерувати цибулю необхідно не менше півгодини, бажано довше до отримання щільного карамельного відтінку.

8. Бульйону додайте трохи, суп повинен вийти густим, щоб укладені зверху на нього грінки не потонули в рідини і не розм'якли повністю.

9. Хліб для грінки вибирайте щільний, знову ж таки, щоб він не розкис в готовій страві, а сир підійде практично будь-який.

10. Зі спецій в рецептах цибулевого супу використовуються часник, чорний перець, сіль, зелень.

Користуйтеся нашими рецептами і кулінарними порадами і не пропустіть можливість приготувати шедевр французької кухні у себе вдома!

;