Невід'ємна частина національної культури Таїланду і Лаосу - ароматний і смачний вершковий суп том-ям. Готують його в кожній тайській сім'ї на основі курячого бульйону і морепродуктів з додаванням гострих прянощів і спецій. Спробувати кулінарне вишукування можна в східних ресторанах у всіх куточках планети або зварити на власній кухні. У чому особливості цієї пікантної екзотичної страви і як приготувати том-ям правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.
Назва супу Tom-Yam складається з двох слів. Перше перекладається як «варити, кип'ятити», а друге означає «гострий салат». У тайській кухні слово «том-ям» використовується як загальне визначення для перших страв з кисло-гострим бульйоном. Спочатку суп варили з сушеної риби, але з часом рецептів приготування супу том-ям стало багато. Розрізняються вони добавками та інгредієнтами. Про те, що кухар поклав в суп, стає зрозуміло з приставки в кінці назви:
● том-ям-пла - суп з рибою;
● том-ям-тхалі - з морепродуктами;
● том-ям-кай - з м'ясом курки;
● том-ям-кунг - з креветками т. д.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Том ям в мультиварці | 6.37 | 11.36 | 1.82 | 141.56 |
Суп Том ям з томатною пастою | 2.07 | 0.25 | 0.82 | 20.90 |
Том ям з куркою | 3.93 | 3.96 | 0.80 | 61.35 |
Том ям з куркою в мультиварці | 2.93 | 1.09 | 0.77 | 25.66 |
Суп том ям з креветками | 2.25 | 0.99 | 4.48 | 43.03 |
Головне в приготування заморської страви - правильно підібрати необхідні продукти, щоб смак був максимально наближений до оригіналу. Згідно з класичним рецептом супу том-ям знадобляться:
● курячий бульйон (можна використовувати концентрат в кубиках);
● королівські креветки або асорті з морепродуктів;
● гриби шиітаке (можна замінити вешенками);
● сік лайма чи лимона;
● лемонграсс, кінза, листя лайма;
● кокосове молоко;
● пекучі спеції (імбир, перець чилі і т. д.);
● паста том-ям.
Починають підготовку супу з курячого бульйону. Щоб прискорити процес, рекомендується зварити його завчасно. У гарячу юшку відправляють подрібнений корінь імбиру, крупно нарубані лемонграсс та листя лайма і варять близько півгодини. Після закінчення цього часу в суп закладають пасту Том-ям і дають покипіти пару хвилин. В кінці варіння в каструлю відправляють креветки і гливи, сік лайма, сіль і спеції і витримують на плиті не більше 5 хвилин. На завершальному етапі вливають в суп кокосове молоко, щоб він придбав вершковий відтінок, і дрібно нарізану зелень кінзи. Дають супу настоятися 10 хвилин і подають до столу в глибоких керамічних мисках, що нагадують піали.
Створити на домашній кухні дане тайське частування допоможуть підказки і нехитрі секрети професійних кухарів.
1. Якщо плануєте готувати суп з сушеними грибами шиітаке, не забудьте попередньо замочити їх у холодній воді, а потім відварити до готовності.
2. Для приготування супу підходять печериці та гливи, які мають нейтральний смак. Лісові гриби використовувати не рекомендується, так як їх насичений аромат переб'є запах інших інгредієнтів.
3. Стебла лемонграсса перед нарізкою злегка відбийте ножем. Вони стануть м'якше і ароматніше.
4. Обов'язково видаліть насіння з перцю чилі, інакше страва буде нестерпно гострою.
5. Якщо у вас немає соусу том-ям, можна замінити його соєвим. а замість кокосового молока використовувати нежирні вершки.
6. Подавайте суп в парі з відвареним рисом, який заміняє в тайській кухні хліб.
Тепер ви знаєте як створити цей кулінарний шедевр. Вибирайте на сайті рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і запрошуйте домочадців і гостей на дегустацію супу том-ям. Приємного апетиту!