Якщо вам трохи набрид улюблений борщ, можете розширити список своїх кулінарних досягнень, навчившись готувати свекольник. Цей не менше смачний буряковий суп дає простір для творчості і фантазії, адже в ньому немає класичної і чітко вивіреної рецептури. Його можна зробити холодним і гарячим, чисто овочевим або додати раків, готувати на квасі і кефірі - варіантів безліч. Ми розповімо вам про всі, щоб ви вибрали свій ідеальний рецепт приготування свекольника.
Згадки про цей овочевій суп є в російських кулінарних книгах XIX століття, однак, коли саме він з'явився, невідомо. У польській, білоруській, литовській і латиській кухнях він здавна відомий під назвою холодник, що в першу чергу говорить про температуру подачі. В українській та російській його також часто подають гарячим з додаванням різних овочів, лимонного соку або оцту, що актуально восени і взимку. А назву використовують не тільки для супу, а й для гички (її, до речі, теж іноді використовують як інгредієнт).
Класичний свекольник - вегетаріанський і дієтичний, незважаючи на те, що деякі рецепти рекомендують готувати його з м'ясом. Все ж основна якість і призначення цієї першої страви - легкість і свіжість. Якщо ви хочете внести нотку пікантності, є варіанти рецептів свекольника з раками.
Отже, в залежності від температури подачі розрізняють холодний і гарячий супи. Їх смак сильно залежить від рідкої основи, на якій вони готуються. Виходячи з цього фактора, виділяють такі види свекольника:
● на відварі з буряка - на такій основі можна зварити як гарячий, так і охолоджений варіанти;
● на суміші відвару і хлібного або бурякового квасу - як і всі наступні види, подається тільки в холодному вигляді;
● на кефірі;
● на суміші відвару і кефіру;
● на мінеральній воді з додаванням кисломолочних продуктів (кефіру, сметани).
Давайте більш детально розглянемо, як готувати свекольник правильно і що для цього знадобиться.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Холодник простий рецепт | 2.73 | 41.63 | 7.78 | 423.41 |
Буряковий суп пюре | 0.66 | 33.80 | 4.71 | 332.54 |
Холодник дієтичний | 2.99 | 20.50 | 7.31 | 234.34 |
Холодник з м’ясом | 14.92 | 15.00 | 2.66 | 212.35 |
Холодний суп з буряка - холодник | 1.59 | 17.26 | 4.53 | 188.53 |
З рецептами цього легкого супу доведеться поекспериментувати, щоб знайти свій ідеальний домашній варіант. Однак інгредієнти у всіх його варіаціях використовуються однакові. Крім рідкої основи, до обов'язкових продуктів відносяться:
1. Буряк - без цього овоча ніяк не обійтися, бажано використовувати молоді коренеплоди, адже це традиційний літній суп. У різних рецептах свекольника його готують по-різному: одні рекомендують відварювати в шкірці, інші - почистити, порізати і тільки після варити, треті - запікати у фользі. Всі варіанти гарні, вибирайте той, який сподобається вам більше.
2. Огірки - соковиті і хрусткі, саме вони надають легкість і свіжість. Їх, як і буряк, нарізають кубиками, соломкою або труть на тертці.
3. Яйця - це зварений круто інгредієнт потрібно подрібнити або просто розрізати на дві частини - в тарілці вони будуть виглядати як прикраса.
4. Зелень - найкраще смак холодника доповнить дрібно порубані кріп і зелена цибуля, а в гарячий суп можна додати ще петрушку.
5. Добавки - зробити свекольник ще смачнішим допоможуть сметана, а також сіль, цукор, лимонний сік або оцет, якими приправляють відвар на етапі приготування.
Перераховані інгредієнти входять до складу класичного рецепту свекольника. В інших варіантах приготування можуть також використовуватися такі продукти: бадилля молодого буряка, картопля, морква, редис, малосольні огірки, раки, краби, м'ясні складові (яловичина, курка, шинка або ковбаса), хрін або гірчиця. З ними смак стане більш пікантним і багатим.
Свекольник - це нехитра і легка в приготуванні перша страва. Розглянемо її покроково.
Спочатку займіться рідкою основою. Це не займе багато часу. Якщо ви вибрали кефір і мінеральну воду або кефір і квас, то їх і зовсім не потрібно готувати. Якщо ж віддали перевагу традиційному бурякового відвару, то досить відварити буряк в чистій воді. Нагадаємо, овоч може бути в шкірці, без неї, порізаний на порційні шматочки і подрібнений на тертці - все залежить від конкретного рецепту приготування свекольника. Головне - не забудьте добре його помити.
Після того як основа готова, приступайте до твердих інгредієнтів: деякі з них необхідно тільки нарізати, інші - ще й відварити. Тепер залишилося залити овочі рідиною, дати охолонути і настоятися. Так ви отримаєте холодний освіжаючий літній супчик. Гарячий готується так само, як і багато інших перших страв.
● Щоб колір відвару був насичено червоним з красивим бордовим відтінком, не виварюйте буряк до кінця і додайте в стоячу на плиті каструлю трохи кислоти - ідеально впораються з завданням збереження кольору лимонний сік і оцет.
● Найкраще готувати рідку основу для холодного супу на один раз, так як, довго постоявши в холодильнику, вона втратить свою свіжість, може стати занадто кислою і в'язкою.
● При подачі документів не шкодуйте сметани - цей інгредієнт чудово доповнює смак справжнього свекольника.
Найсмачніших вам кулінарних звершень і смачного! А наші рецепти з фото допоможуть вам приготувати його швидко і легко.