Укр
Рус

Борщ

Все про свекольник: історія, види та секрети приготування

Якщо вам трохи набрид улюблений борщ, можете розширити список своїх кулінарних досягнень, навчившись готувати свекольник. Цей не менше смачний буряковий суп дає простір для творчості і фантазії, адже в ньому немає класичної і чітко вивіреної рецептури. Його можна зробити холодним і гарячим, чисто овочевим або додати раків, готувати на квасі і кефірі - варіантів безліч. Ми розповімо вам про всі, щоб ви вибрали свій ідеальний рецепт приготування свекольника.

Читати все...

Домашній холодник в блендері - покроковий рецепт, фото 1 Домашній холодник в блендері 35 2 2 з 5 - детальніше -
Холодник - покроковий рецепт, фото 1 Холодник 60 4 3 з 5 - детальніше -
Холодник (холодний борщ) - покроковий рецепт, фото 1 Холодник (холодний борщ) 35 5 3 з 5 - детальніше -
Свекольник гарячий - покроковий рецепт, фото 1 Свекольник гарячий 70 2 2 з 5 - детальніше -
Холодник дієтичний - покроковий рецепт, фото 1 Холодник дієтичний 45 4 3 з 5 - детальніше -
 Холодник домашній - покроковий рецепт, фото 1 Холодник домашній 50 6 3 з 5 - детальніше -
Свекольник на кефірі - покроковий рецепт, фото 1 Свекольник на кефірі 45 6 3 з 5 - детальніше -
Холодник простий рецепт - покроковий рецепт, фото 1 Холодник простий рецепт 45 6 3 з 5 - детальніше -
Холодник з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Холодник з м’ясом 50 5 3 з 5 - детальніше -
Буряковий суп пюре - покроковий рецепт, фото 1 Буряковий суп пюре 45 3 2 з 5 - детальніше -
Холодний литовський борщ - покроковий рецепт, фото 1 Холодний литовський борщ 35 5 2 з 5 - детальніше -
Холодний суп з буряка - холодник - покроковий рецепт, фото 1 Холодний суп з буряка - холодник 40 5 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Борщ
Вид
Категорія страви
Спосіб приготування
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей
Температура подачі

Види і історія

Згадки про цей овочевій суп є в російських кулінарних книгах XIX століття, однак, коли саме він з'явився, невідомо. У польській, білоруській, литовській і латиській кухнях він здавна відомий під назвою холодник, що в першу чергу говорить про температуру подачі. В українській та російській його також часто подають гарячим з додаванням різних овочів, лимонного соку або оцту, що актуально восени і взимку. А назву використовують не тільки для супу, а й для гички (її, до речі, теж іноді використовують як інгредієнт).

Класичний свекольник - вегетаріанський і дієтичний, незважаючи на те, що деякі рецепти рекомендують готувати його з м'ясом. Все ж основна якість і призначення цієї першої страви - легкість і свіжість. Якщо ви хочете внести нотку пікантності, є варіанти рецептів свекольника з раками.

Отже, в залежності від температури подачі розрізняють холодний і гарячий супи. Їх смак сильно залежить від рідкої основи, на якій вони готуються. Виходячи з цього фактора, виділяють такі види свекольника: 

● на відварі з буряка - на такій основі можна зварити як гарячий, так і охолоджений варіанти;

● на суміші відвару і хлібного або бурякового квасу - як і всі наступні види, подається тільки в холодному вигляді;

● на кефірі;

● на суміші відвару і кефіру;

● на мінеральній воді з додаванням кисломолочних продуктів (кефіру, сметани).

Давайте більш детально розглянемо, як готувати свекольник правильно і що для цього знадобиться.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Холодник простий рецепт2.73 41.63 7.78 423.41
Буряковий суп пюре0.66 33.80 4.71 332.54
Холодник дієтичний2.99 20.50 7.31 234.34
Холодник з м’ясом14.92 15.00 2.66 212.35
Холодний суп з буряка - холодник1.59 17.26 4.53 188.53

Інгредієнти

З рецептами цього легкого супу доведеться поекспериментувати, щоб знайти свій ідеальний домашній варіант. Однак інгредієнти у всіх його варіаціях використовуються однакові. Крім рідкої основи, до обов'язкових продуктів відносяться:

1. Буряк - без цього овоча ніяк не обійтися, бажано використовувати молоді коренеплоди, адже це традиційний літній суп. У різних рецептах свекольника його готують по-різному: одні рекомендують відварювати в шкірці, інші - почистити, порізати і тільки після варити, треті - запікати у фользі. Всі варіанти гарні, вибирайте той, який сподобається вам більше.

2. Огірки - соковиті і хрусткі, саме вони надають легкість і свіжість. Їх, як і буряк, нарізають кубиками, соломкою або труть на тертці.

3. Яйця - це зварений круто інгредієнт потрібно подрібнити або просто розрізати на дві частини - в тарілці вони будуть виглядати як прикраса.

4. Зелень - найкраще смак холодника доповнить дрібно порубані кріп і зелена цибуля, а в гарячий суп можна додати ще петрушку.

5. Добавки - зробити свекольник ще смачнішим допоможуть сметана, а також сіль, цукор, лимонний сік або оцет, якими приправляють відвар на етапі приготування.

Перераховані інгредієнти входять до складу класичного рецепту свекольника. В інших варіантах приготування можуть також використовуватися такі продукти: бадилля молодого буряка, картопля, морква, редис, малосольні огірки, раки, краби, м'ясні складові (яловичина, курка, шинка або ковбаса), хрін або гірчиця. З ними смак стане більш пікантним і багатим.

Процес приготування

Свекольник - це нехитра і легка в приготуванні перша страва. Розглянемо її покроково.

Спочатку займіться рідкою основою. Це не займе багато часу. Якщо ви вибрали кефір і мінеральну воду або кефір і квас, то їх і зовсім не потрібно готувати. Якщо ж віддали перевагу традиційному бурякового відвару, то досить відварити буряк в чистій воді. Нагадаємо, овоч може бути в шкірці, без неї, порізаний на порційні шматочки і подрібнений на тертці - все залежить від конкретного рецепту приготування свекольника. Головне - не забудьте добре його помити.

Після того як основа готова, приступайте до твердих інгредієнтів: деякі з них необхідно тільки нарізати, інші - ще й відварити. Тепер залишилося залити овочі рідиною, дати охолонути і настоятися. Так ви отримаєте холодний освіжаючий літній супчик. Гарячий готується так само, як і багато інших перших страв.

Корисні поради

● Щоб колір відвару був насичено червоним з красивим бордовим відтінком, не виварюйте буряк до кінця і додайте в стоячу на плиті каструлю трохи кислоти - ідеально впораються з завданням збереження кольору лимонний сік і оцет.

● Найкраще готувати рідку основу для холодного супу на один раз, так як, довго постоявши в холодильнику, вона втратить свою свіжість, може стати занадто кислою і в'язкою.

● При подачі документів не шкодуйте сметани - цей інгредієнт чудово доповнює смак справжнього свекольника.

Найсмачніших вам кулінарних звершень і смачного! А наші рецепти з фото допоможуть вам приготувати його швидко і легко.