Укр
Рус

Солянка

Пісна солянка - покроковий рецепт, фото 1 Пісна солянка 60 5 3 з 5 - детальніше -
Солянка - покроковий рецепт, фото 1 Солянка 80 6 3 з 5 - детальніше -
Солянка без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Солянка без м’яса 45 6 3 з 5 - детальніше -
Солянка без огірків - покроковий рецепт, фото 1 Солянка без огірків 75 6 3 з 5 - детальніше -
Солянка в горщику - покроковий рецепт, фото 1 Солянка в горщику 120 6 3 з 5 - детальніше -
Солянка грибна з капустою - покроковий рецепт, фото 1 Солянка грибна з капустою 65 5 4 з 5 - детальніше -
Солянка з капусти в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Солянка з капусти в мультиварці 90 6 3 з 5 - детальніше -
Солянка з капусти з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Солянка з капусти з м’ясом 65 6 3 з 5 - детальніше -
Солянка з квашеної капусти - покроковий рецепт, фото 1 Солянка з квашеної капусти 50 6 4 з 5 - детальніше -
Солянка на курячому бульйоні - покроковий рецепт, фото 1 Солянка на курячому бульйоні 65 6 4 з 5 - детальніше -
Солянка по-селянськи - покроковий рецепт, фото 1 Солянка по-селянськи 50 6 3 з 5 - детальніше -
Солянка з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Солянка з картоплею 50 6 4 з 5 - детальніше -
Солянка з перловкою - покроковий рецепт, фото 1 Солянка з перловкою 65 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Солянка
Вид
Категорія страви
Кухонна техніка
Рівень складності
Оформлення рецепта
Сезон

Солянка - гастрономічний шедевр російських кухарів

Наваристий густий суп з декількох сортів м'яса або риби - одна з візитних карток традиційної російської кухні. Спробувати це кулінарне вишукування можна не тільки в ресторані. Багато господинь із задоволенням готують збірну солянку на домашній кухні, пригощаючи сім'ю і гостей стравою, рецепт якої відомий з 16 століття і зафіксований в «Домострої». У чому особливість цього супу і як приготувати солянку правильно, ми вам зараз розповімо.

Визначення і види

Згідно з історичними довідками, страва спочатку готувалася досить жирною і подавалася в застілля до горілки. Варили її, як правило, в селянських сім'ях зі збірних продуктів, що залишилися від приготування інших страв.

В даний час під солянкою збірної розуміють густий кисло-солоний суп, з обов'язковим використанням копченостей, лимона, каперсів, маслин і томатної пасти, великої кількості прянощів. У кулінарії виділяють кілька різновидів цього кулінарного творіння в залежності від основного інгредієнта. Так розрізняють: м'ясну, рибну та грибну солянки. Чим багатше склад, тим смачніше суп. М'ясний варіант готується зі свинини, яловичини і м'яса птиці з додаванням солонини, копченої ковбаси, сосисок і шпику (в залежності від рецепту приготування солянки). Рибне частування варять зі свіжої осетрини, солоної і копченої червоної і річкової риби, а грибне - зі свіжих, сушених, маринованих і солоних грибів.

Як готувати

Головне правило приготування в тому, що всі компоненти варяться і тушкуються окремо, а потім збираються в одне кулінарне творіння. 

1. Важливу роль в солянці грає бульйон. Він повинен бути «міцний», жирний і наваристий. Основні інгредієнти (м'ясо, риба, гриби в залежності від виду страви) закладають в холодну воду і варять на повільному вогні протягом тривалого часу. Потім знімають з вогню і дають юшці настоятися ще 5-6 годин.

2. В обов'язковому порядку до бульйону готується додаткова основа - брез. Це томатна паста, подрібнені помідори, ріпчаста цибуля і огірки, які тушкують на плиті до густоти, а потім томлять 1 годину в духовці, розігрітій до 140 градусів. У каструлю брез вводиться за 15 хвилин до готовності супу.

3. На завершальному етапі в солянку додають каперси і маслини або оливки, які роблять її ще смачніше і ароматніше. Тут головне - не переварити, інакше з'явиться гіркота в юшці. Доведіть до кипіння і відразу знімайте з вогню.

Поради та рекомендації

Щоб обід вдався на славу, скористайтеся підказками професійних кухарів:

● Для бульйону використовуйте не менше 4 сортів м'яса, риби або грибів.

● Чим більше різноманітних спецій (мелений перець, кріп, петрушка, лавровий лист, гострі прянощі), тим більш насиченою смак і аромат солянки.

● Овочі, такі як морква, картопля і капуста, не входять до класичного рецепту, тому їх можна за бажанням.

● Огірки для супу потрібно вибирати не мариновані, а солоні, з характерною кислинкою від бродіння в бочці. Грубувату шкірку перед нарізкою кубиками або соломкою зрізають, а великі насіння видаляють.

● Після зняття каструлі з плити відразу вийміть з неї лавровий лист, щоб він не зіпсував смак і не перебив аромат. 

● Усі компоненти супу змішують в порціонній глибокій тарілці за 10-15 хвилин до подачі до столу, прикрашають часточкою лимона і свіжою рубаною зеленню. Під час їжі за бажанням посипають чорним меленим перцем і заправляють сметаною.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачну збірну солянку. Наші рецепти з фото і детальним описом процесу спростять задачу і допоможуть створити справжній кулінарний шедевр. Приємного апетиту!