Укр
Рус

Шурпа

Шурпа - кращий суп середньоазіатської кухні

Іноді, особливо коли за вікном холодно і сиро, так хочеться чогось гарячого, ситного, наваристого і, звичайно ж, смачного і домашнього. У такі моменти на допомогу прийде традиційна середньоазіатська перша страва з ароматом східних прянощів - шурпа. Жирне м'ясо, овочі, фрукти, зелень, прянощі і спеції, що входять до її складу, точно піднімуть настрій і життєвий тонус.

Читати все...

Шурпа - покроковий рецепт, фото 1 Шурпа 100 4 3 з 5 - детальніше -
Шурпа з баранини в казані - покроковий рецепт, фото 1 Шурпа з баранини в казані 120 5 5 з 5 - детальніше -
Шурпа з баранини в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Шурпа з баранини в мультиварці 80 6 3 з 5 - детальніше -
Шурпа на багатті - покроковий рецепт, фото 1 Шурпа на багатті 80 6 4 з 5 - детальніше -
Шурпа по татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Шурпа по татарськи 50 2 3 з 5 - детальніше -
Шурпа з нутом - покроковий рецепт, фото 1 Шурпа з нутом 95 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Шурпа
Вид
Категорія страви
Регіон кухні
Кухонна техніка
Швидкість приготування
Оформлення рецепта
Смакові якості

Походження та види

Різні варіації цього супу готують у багатьох країнах, і навіть назви його відрізняються: «шурбо» в Таджикистані, «сорпа» в Казахстані, «чорба» в Молдові. Його готують деякі народи Росії, люблять на Балканах, Кавказі та в Північній Африці. Походження цього заправного супу оповите таємницею. Відомо тільки, що він має східні корені, оскільки є частиною таджицької, киргизької, турецької, туркменської, казахської, узбецької та інших середньоазіатських кухонь. При цьому рецепти приготування шурпи у всіх перерахованих країнах значно відрізняються.

Наприклад, в Татарстані і Киргизстані цей суп являє собою бульйон з дрібно нарізаною цибулею і тонкою локшиною, до якого в окремій тарілці подається варене м'ясо. Приблизно такий же спосіб роздільної подачі і в Узбекистані. Суп з дрібно нарізаних овочів і зелені наливають в одну тарілку, а м'ясо і великі шматки картоплі, моркви їдять з іншої піали.

Так що класичного рецепту ви не знайдете. Однак ми спробували визначити найважливіші інгредієнти, зібрати для вас основні правила і секрети, щоб максимально правильно відповісти на питання: як приготувати шурпу.

Складові

Справжній жирний, наваристий і пряний східний суп виходить з наступних продуктів.

● М'ясо. Кращий вибір - баранина. Якщо її не знайшлося, то підійде яловичина. Хоча деякі рецепти шурпи пропонують готувати її з птиці, видобутої на полюванні дичини або навіть риби. Рибний варіант в Туркменії називають «аси-сорпа».

● Сало. Якщо м'ясо недостатньо жирне, то його варто обсмажити на курдючному або нутряному жирі.

● Овочі. Найчастіше використовуються картопля, морква, ріпа, цибуля (її повинно бути багато), перець і помідори.

● Бобові або домашня локшина. З бобових можуть використовуватися нут, маш, сочевиця, горох, квасоля.

● Кислі фрукти. Цей інгредієнт надає аромат і особливу кислинку, тому підійдуть яблука, курага, сливи або айва.

● Зелень. Обов'язкова складова цього супу. Найчастіше використовуються петрушка, кінза, кріп і базилік.

● Прянощі и спеції. Органічно доповнять смак червоний и чорний перець, коріандр, зіра.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Шурпа з баранини в казані11.66 34.24 0.16 355.62
Шурпа по татарськи1.87 2.68 1.81 39.88
Шурпа30.15 8.82 0.25 226.75
Шурпа на багатті3.02 3.75 1.47 52.18
Шурпа з нутом14.73 15.69 0.08 205.27

Вибір і підготовка інгредієнтів

Як ми вже поверхово згадали, для шурпи найкраще брати баранину, ідеально - спинну частину (корейку) або грудинку. Можна взяти і реберця. Єдиний недолік в тому, що в них більше кісток і жиру, ніж м'яса.

Овочі, коренеплоди і фрукти очищають від шкірки і нарізають великими шматками, з томатів необхідно зняти шкірку, перець очистити від насіння. Зливи і курагу нарізати не потрібно. Дрібно кришать тільки ріпу, якщо вона входить в рецепт, і цибулю.

Якщо в ваш рецепт шурпи входять бобові, то не забудьте попередньо замочити їх на кілька годин (оптимально на всю ніч).

Особливості приготування

Чіткої технології приготування цієї першого страви не існує: кожен кухар готує по-своєму. Однак, узагальнюючи всі способи, можна виділити два основних:

● ковурма (смажена шурпа) - баранину і коренеплоди попередньо обсмажують, а потім вже варять, технологія схожа з пловом;

● кайнатма (варена) - м'ясо та овочі відразу варять в казані або каструлі на повільному вогні, як у випадку зі звичайним супом.

Навіть за умови використання одних і тих же продуктів, виходить дві різних за смаком страви. Ось таке ось східне диво. Готуйте за нашими рецептами приготування шурпи покроково з фото - отримуйте і даруйте гастрономічне задоволення друзям і рідним!

;