Укр
Рус

Щи

Пісні щі в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Пісні щі в мультиварці 80 6 3 з 5 - детальніше -
Суп з капустою і картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Суп з капустою і картоплею 75 6 3 з 5 - детальніше -
Щи без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Щи без м’яса 50 6 3 з 5 - детальніше -
Щі зелені - покроковий рецепт, фото 1 Щі зелені 65 5 4 з 5 - детальніше -
Щі з крапиви - покроковий рецепт, фото 1 Щі з крапиви 55 6 3 з 5 - детальніше -
Щі зі шпинату - покроковий рецепт, фото 1 Щі зі шпинату 65 6 3 з 5 - детальніше -
Щі класичні - покроковий рецепт, фото 1 Щі класичні 60 4 3 з 5 - детальніше -
Щі по-селянськи - покроковий рецепт, фото 1 Щі по-селянськи 45 4 3 з 5 - детальніше -
Щі з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Щі з куркою 60 6 2 з 5 - детальніше -
Щі з томатною пастою - покроковий рецепт, фото 1 Щі з томатною пастою 75 6 3 з 5 - детальніше -
Щі з квасолею - покроковий рецепт, фото 1 Щі з квасолею 65 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Щи
Вид
Категорія страви
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Проста, смачна і корисна страва з незвично короткою назвою - щі

Багатокомпонентний заправний суп національної російської кухні вже давно заслужив своє почесне місце на обідніх столах багатьох сімей. Його готували в печі ще наші далекі предки. Але і сьогодні щі не втратили своєї актуальності. Секрет такої популярності в доступності інгредієнтів, що входять до їх складу, простоті приготування і величезної варіативності рецептів щів. Взимку і влітку, ранньою весною, на свято і в пост, зі свіжою і квашеною капустою, з щавлем, кропивою або шпинатом - на нашому сайті ви знайдете варіант приготування, який точно доведеться вам до душі. 

Історія

Походження цієї першої страви йде корінням в давні часи, коли селяни навіть ще не вирощували капусту. Спочатку для юшки, яку називали «с'ті», використовували інші рослинні інгредієнти: ріпу, борщівник. Пізніше, коли приблизно в IX столітті на Русі з'явилася капуста, виник і перший рецепт приготування щів. Варили їх в російській печі в глиняному горщику. Її м'який температурний режим сприяв тому, що овочі поступово розкривали свої смак і користь. В результаті суп виходив насиченим і наваристим. Цієї самої наваристості йому надавала борошняна заправка.

За весь час існування класичний рецепт щей зазнав тільки одну принципову зміну в технології - в сучасному варіанті часто відсутня борошняна заправка. Її вилучили французькі кухарі, які орудували на домашніх кухнях російської знаті і в місцевих ресторанах в XIX столітті. Замість неї використовують картоплю, крохмаль якої також відмінно справляється з роллю загустителя.

Варто відзначити, що, незважаючи на простоту і дешевизну, щі були виключно їжею бідняків. Їх готували і в багатих будинках. Відрізнявся лише набір інгредієнтів, через що і з'явилися різноманітні види цього супу. 

Інгредієнти і види

Постійними продуктами, без яких неможливо уявити жоден справжній рецепт приготування щів, є:

● основний овочевий інгредієнт - в класичному варіанті капуста свіжа і / або квашена, в зеленому - щавель, кропива, ріпа, шпинат; 

● основа для бульйону - м'ясо (найчастіше яловичина), риба або гриби (в пісних видах), але можливе приготування виключно на воді; 

● кисла заправка - характерною особливістю щей є кислинка, без якої суп не може так називатися. Її забезпечить капустяний розсіл, антонівські або інші кислуваті яблука, солоні гриби, брусниця, журавлина, сметана;

● коріння - цибуля, морква, петрушка, часник, селера;

● спеції і прянощі - чорний перець, лавровий лист, кріп, сіль.

Картопля є частим, але не обов'язковим інгредієнтом рецептів щів.

У залежності від наявності або відсутності перелічених продуктів, є кілька видів цього простого овочевого супу з пікантним, кислуватим смаком:

● багаті щі - включають в себе квашену капусту і білі гриби, варяться, як правило, на м'ясному бульйоні;

● пісні - готуються так само, як попередній вигляд, але на воді;

● рибні - за смаком чимось нагадують юшку, оскільки для їх приготування використовується рибний бульйон, але з кислинкою; 

● збірні - по аналогії зі збірною солянкою страву готують на м'ясному бульйоні з кількох видів м'яса; 

● зелені - щі, в яких замість капусти за основу беруть молоду зелень кропиви, шпинату, лободи (особливо популярний цей вид навесні);

● добові - старовинний рецепт, який за одними даними припускав повільне ловлення в печі протягом всієї ночі, за іншими - недоварені щі виносили на холод, залишали на ніч настоюватися, а вранці розігрівали і їли.

Як приготувати щі покроково

Як і у випадку з багатьма іншими шедеврами домашньої кухні, єдино вірного рецепта цього супу не існує. Однак є кілька вимог, яких правильно дотримуватися, якщо хочете отримати смачний результат.

1. Класичний варіант не передбачає приготування зажарки: овочі та коріння нарізають і закладають в бульйон в сирому вигляді.

2. М'ясний бульйон для щів варіть не менше двох годин, використовуючи цілісний шматок м'яса на кістці. Для аромату і насиченості додайте в нього цибулину, пряні трави і коріння.

3. Не використовуйте молоду капусту, і перед закладкою в суп не зайвим буде її засмажити, трохи порушивши перше правило. Справа в тому, що при жарці цей листовий овоч придбає нові відтінки смаку, збагативши ними щі.

4. Спробуйте додати борошняну заправку, як це робили наші предки. Для цього обсмажте борошно на сковороді, розбавте з бульйоном і дайте трохи проваритися. Потім протріть через сито і додайте до супу.

Готові щі подавайте з зеленню, сметаною і житнім хлібом. Бажаємо вам приємного готування разом з нашими докладними рецептами з фото!