Укр
Рус

Окрошка

Окрошка - холодний суп, який неможливо не любити

Освіжаюча перша страва, яка з настанням спеки приходить на зміну гарячому борщу, готують практично в кожній родині. На кулінарне творіння йде мінімум часу і сил (адже його не потрібно варити), а страва виходить ситною і смачною. Тому багато господинь вважають окрошку ідеальним варіантом для перекусу в літню спеку або для харчування на дачі. Звідки на домашню кухню потрапило ця нехитра страва і як правильно її готувати, ми вам зараз розповімо. 

Читати все...

Дієтична окрошка - покроковий рецепт, фото 1 Дієтична окрошка 45 6 3 з 5 - детальніше -
Класична окрошка - покроковий рецепт, фото 1 Класична окрошка 35 6 3 з 5 - детальніше -
Окрошка на бульйоні - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на бульйоні 50 6 2 з 5 - детальніше -
Окрошка на мінеральній воді - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на мінеральній воді 45 6 2 з 5 - детальніше -
Окрошка на молоці - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на молоці 45 4 3 з 5 - детальніше -
Окрошка на сметані - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на сметані 30 6 3 з 5 - детальніше -
Окрошка на сироватці - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на сироватці 60 6 3 з 5 - детальніше -
Окрошка з редькою - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка з редькою 40 4 3 з 5 - детальніше -
Пісна окрошка - покроковий рецепт, фото 1 Пісна окрошка 40 4 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Окрошка
Вид
Категорія страви
Національні кухні
Температура подачі

Історія і визначення

Знайомий нам з дитинства холодний суп з дрібно нарізаних овочів, залитих квасом, сироваткою або кефіром, вважається російським кулінарним винаходом. Рецепт приготування окрошки був відомий на Русі ще з княжих часів. Спочатку її готували з цибулі і чорної редьки. Інгредієнти дрібно кришили, заправляли сметаною і заливали квасом. Якщо враховувати, що згадки про хлібні напої на основі солоду зустрічаються з кінця 900-х років, то вік коханої нами окрошки перевалює за 1000 років.

Холодна юшка з овочів готувалася в декількох варіантах. В якості головного інгредієнта використовували відварені рибу, м'ясо або овочі (в основному брукву і ріпу). Тому розрізняли скоромну окрошку (рибну та м'ясну) і пісну (овочеву з додаванням зелені і грибів). У деяких рецептах з'єднували всі три компоненти, додавали до них яйця і пряні трави. Заправкою до нарізаної суміші служила сметана, змішана з капустяним або огірковим розсолом, хлібним квасом або молочною сироваткою.

У XVIII столітті рецепти окрошки з'явилися в кулінарних російських книгах, однак серед складових не було картоплі і редиски, без яких у наш час важко уявити цю страву.

Існує версія, що рибну холодну юшку придумали волзькі бурлаки. Перетягуючи баржі, вони отримували в якості продовольчого пайка сушену воблу і хлібний квас. Риба була настільки сухою і солоною, що її доводилося відмочувати, заливаючи солодовим напоєм. А для густоти мужики додавали в миску сезонні овочі, отримуючи тим самим більш ситну юшку. 

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Класична окрошка4.39 5.52 3.60 85.94
Окрошка на сироватці0.99 2.34 1.59 35.31
Окрошка на мінеральній воді9.97 6.62 1.95 112.92
Пісна окрошка0.12 1.80 4.94 43.31
Окрошка на сметані4.53 9.76 2.94 119.41

Як приготувати окрошку правильно

Щоб пригостити родину і гостей відмінним освіжаючим супом, не потрібно великої майстерності і вміння. Головний принцип приготування в тому, що всі інгредієнти слід зварити і накришити рівними дрібними кубиками, а потім залити рідкою заправкою.

Класичний селянський варіант передбачав використання різного м'яса і хрящів, які залишилися в будинку від раніше приготовлених бульйону або печені. Їх подрібнювали і з'єднували з солоними або свіжими огірками, великою кількістю петрушки, кропу, зеленої цибулі, моченими яблуками для кислоти і хріном для різкості. Якщо м'яса під рукою не виявлялося, кришили в окрошку яйця. Вони додавали жирності і служили джерелом білка. Все це заправляли сметаною і заливали квасом, ягідним морсом, розсолом або молочною сироваткою. Картоплю теж варили, але подавали окремо і їли вприкуску.

У сучасних рецептах найчастіше використовують яловичину, курку або свинину, яйця, картоплю, свіжі огірки, зелень (кріп, зелена цибуля, базилік, селера). Для різкості кладуть редьку або редис, для кислинки - щавель або лимонну кислоту. При бажанні м'ясну складову можна замінити ковбасною нарізкою, сметану - майонезом, квас і сироватку - мінеральною водою, йогуртом або кефіром. Вибір буде залежати від гастрономічних уподобань їдців.

У пісну окрошку йдуть білі гриби, рижики або вовнянки (варені або мариновані), печений буряк і зелені боби. Для м'ясного варіанта беріть м'ясо кількох сортів, тоді вона вийде смачніше. Справжні гурмани замінюють домашню птицю дичиною і обов'язково на додаток до неї кришать солонину, язик або шинку.

Для рибної окрошки рекомендується вибирати нежирні і нейтральні сорти з мінімальною кількістю кісток. Ідеально підійдуть судак, лин, тріска. Їх відварне філе відмінно поєднується з овочами. Від жирної риби варто відмовитися, так як жири в холодному супі застигнуть і зіпсують його смак.

Поради по приготуванню

Хочете, щоб страва вдалася на славу, скористайтеся підказками професійних кухарів:

● У цій окрошці обов'язково використовують інгредієнти двох типів - нейтральні (картопля, огірок, яйця) і надають смаку різні відтінки ( зелена цибуля, кріп, селера, естрагон і т. д.).

● Овочева частина повинна складати приблизно ½ покришеної суміші для пісного варіанту і ⅓ - для м'ясної або рибної страви.

● Сметану додають в останню чергу з розрахунку ⅕ від рідкої частини (приблизно півсклянки на 1 л рідини). Для пікантності змішайте її з 1 чайною ложкою гірчиці або тертого хрону.

● Хлібний квас краще використовувати світлий домашнього приготування. Магазинний продукт містить велику кількість підсолоджувачів і може зіпсувати смак.

Якщо ви ніколи не готували окрошку, ми навчимо покроково, як це зробити. Вибирайте рецепт з фото і детальним описом процесу приготування, і пригощайте сім'ю і гостей холодним супом. Приємного апетиту!

;