Укр
Рус

Окрошка

Дієтична окрошка - покроковий рецепт, фото 1 Дієтична окрошка 45 6 3 з 5 - детальніше -
Класична окрошка - покроковий рецепт, фото 1 Класична окрошка 35 6 3 з 5 - детальніше -
Окрошка на айрані - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на айрані 35 4 2 з 5 - детальніше -
Окрошка на бульйоні - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на бульйоні 50 6 2 з 5 - детальніше -
Окрошка на мінеральній воді - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на мінеральній воді 45 6 2 з 5 - детальніше -
Окрошка на молоці - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на молоці 45 4 3 з 5 - детальніше -
Окрошка на сметані - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на сметані 30 6 3 з 5 - детальніше -
Окрошка на сироватці - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка на сироватці 60 6 3 з 5 - детальніше -
Окрошка з редькою - покроковий рецепт, фото 1 Окрошка з редькою 40 4 3 з 5 - детальніше -
Пісна окрошка - покроковий рецепт, фото 1 Пісна окрошка 40 4 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Окрошка
Вид
Категорія страви
Національні кухні
Температура подачі

Окрошка - холодний суп, який неможливо не любити

Освіжаюча перша страва, яка з настанням спеки приходить на зміну гарячому борщу, готують практично в кожній родині. На кулінарне творіння йде мінімум часу і сил (адже його не потрібно варити), а страва виходить ситною і смачною. Тому багато господинь вважають окрошку ідеальним варіантом для перекусу в літню спеку або для харчування на дачі. Звідки на домашню кухню потрапило ця нехитра страва і як правильно її готувати, ми вам зараз розповімо. 

Історія і визначення

Знайомий нам з дитинства холодний суп з дрібно нарізаних овочів, залитих квасом, сироваткою або кефіром, вважається російським кулінарним винаходом. Рецепт приготування окрошки був відомий на Русі ще з княжих часів. Спочатку її готували з цибулі і чорної редьки. Інгредієнти дрібно кришили, заправляли сметаною і заливали квасом. Якщо враховувати, що згадки про хлібні напої на основі солоду зустрічаються з кінця 900-х років, то вік коханої нами окрошки перевалює за 1000 років.

Холодна юшка з овочів готувалася в декількох варіантах. В якості головного інгредієнта використовували відварені рибу, м'ясо або овочі (в основному брукву і ріпу). Тому розрізняли скоромну окрошку (рибну та м'ясну) і пісну (овочеву з додаванням зелені і грибів). У деяких рецептах з'єднували всі три компоненти, додавали до них яйця і пряні трави. Заправкою до нарізаної суміші служила сметана, змішана з капустяним або огірковим розсолом, хлібним квасом або молочною сироваткою.

У XVIII столітті рецепти окрошки з'явилися в кулінарних російських книгах, однак серед складових не було картоплі і редиски, без яких у наш час важко уявити цю страву.

Існує версія, що рибну холодну юшку придумали волзькі бурлаки. Перетягуючи баржі, вони отримували в якості продовольчого пайка сушену воблу і хлібний квас. Риба була настільки сухою і солоною, що її доводилося відмочувати, заливаючи солодовим напоєм. А для густоти мужики додавали в миску сезонні овочі, отримуючи тим самим більш ситну юшку. 

Як приготувати окрошку правильно

Щоб пригостити родину і гостей відмінним освіжаючим супом, не потрібно великої майстерності і вміння. Головний принцип приготування в тому, що всі інгредієнти слід зварити і накришити рівними дрібними кубиками, а потім залити рідкою заправкою.

Класичний селянський варіант передбачав використання різного м'яса і хрящів, які залишилися в будинку від раніше приготовлених бульйону або печені. Їх подрібнювали і з'єднували з солоними або свіжими огірками, великою кількістю петрушки, кропу, зеленої цибулі, моченими яблуками для кислоти і хріном для різкості. Якщо м'яса під рукою не виявлялося, кришили в окрошку яйця. Вони додавали жирності і служили джерелом білка. Все це заправляли сметаною і заливали квасом, ягідним морсом, розсолом або молочною сироваткою. Картоплю теж варили, але подавали окремо і їли вприкуску.

У сучасних рецептах найчастіше використовують яловичину, курку або свинину, яйця, картоплю, свіжі огірки, зелень (кріп, зелена цибуля, базилік, селера). Для різкості кладуть редьку або редис, для кислинки - щавель або лимонну кислоту. При бажанні м'ясну складову можна замінити ковбасною нарізкою, сметану - майонезом, квас і сироватку - мінеральною водою, йогуртом або кефіром. Вибір буде залежати від гастрономічних уподобань їдців.

У пісну окрошку йдуть білі гриби, рижики або вовнянки (варені або мариновані), печений буряк і зелені боби. Для м'ясного варіанта беріть м'ясо кількох сортів, тоді вона вийде смачніше. Справжні гурмани замінюють домашню птицю дичиною і обов'язково на додаток до неї кришать солонину, язик або шинку.

Для рибної окрошки рекомендується вибирати нежирні і нейтральні сорти з мінімальною кількістю кісток. Ідеально підійдуть судак, лин, тріска. Їх відварне філе відмінно поєднується з овочами. Від жирної риби варто відмовитися, так як жири в холодному супі застигнуть і зіпсують його смак.

Поради по приготуванню

Хочете, щоб страва вдалася на славу, скористайтеся підказками професійних кухарів:

● У цій окрошці обов'язково використовують інгредієнти двох типів - нейтральні (картопля, огірок, яйця) і надають смаку різні відтінки ( зелена цибуля, кріп, селера, естрагон і т. д.).

● Овочева частина повинна складати приблизно ½ покришеної суміші для пісного варіанту і ⅓ - для м'ясної або рибної страви.

● Сметану додають в останню чергу з розрахунку ⅕ від рідкої частини (приблизно півсклянки на 1 л рідини). Для пікантності змішайте її з 1 чайною ложкою гірчиці або тертого хрону.

● Хлібний квас краще використовувати світлий домашнього приготування. Магазинний продукт містить велику кількість підсолоджувачів і може зіпсувати смак.

Якщо ви ніколи не готували окрошку, ми навчимо покроково, як це зробити. Вибирайте рецепт з фото і детальним описом процесу приготування, і пригощайте сім'ю і гостей холодним супом. Приємного апетиту!