Укр
Рус

Локшина

Бульон з лапшою - покроковий рецепт, фото 1 Бульон з лапшою 40 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Локшина
Вид
Категорія страви

Локшина - смачне і різноманітне меню на кожен день

Прийшовша до нас з Азії страва у вигляді смужок тонко розкаченого тіста настільки сподобалось, що сьогодні його готують всюди. Особливо багаті рецептами приготування локшини і її видами Китай, Японія і Тайвань. Ці вироби з борошна можна купити готовими в магазині, відварити і доповнити різними овочами, м'ясом, морепродуктами, грибами і соусами, а можна зробити самостійно на домашній кухні. Це гарантовано доставити вам і всім дегустаторам задоволення. Ми розповімо все про цей продукт, навчимо правильно до нього ставитися і готувати.

Історія та країна походження

Локшину почали виготовляти дуже давно - настільки, що важко сказати, коли саме. Про неї знали ще в IV столітті до н. е. Навіть в єгипетських гробницях були знайдені зображення з людьми, які готували її вручну, а також кухонне начиння для розкочування і розрізання тіста.

Появу перших сучасних рецептів локшини приписують Китаю часів правління династії Хань (206-220 роки н. е.). Продукт дуже сподобався імператору і урізноманітнив убогий бобово-зерновий раціон простих людей, а також став символом довголіття і сили.

Європейці дізналися про локшину лише в 1292 році - після повернення Марко Поло з Китаю. А в епоху Великих географічних відкриттів попит на неї значно зріс - корисний і поживний продукт, який можна було довго зберігати, рятував моряків від голоду.

Незважаючи на популярність, довгий час дозволити собі локшину могли далеко не всі з причини її дорожнечу. Однак з появою в XVII столітті машинки для виготовлення ситуація змінилася. А сьогодні, коли цей продукт масово виробляється на харчових підприємствах, залишається тільки користуватися благами цивілізації і готувати з нього смачні страви. 

Визначення і види

Справжня домашня локшина - це неширокі смужки тесту з борошна і води, підсушені на сонці. Іноді в процесі їх приготування використовують також яйця, спеції і натуральні барвники.

Найбільш точну класифікацію дала японська кухня - в залежності від форми готових виробів і борошна, з якої вони виготовляються. У цій країні просто обожнюють локшину, додають в супи і готують з овочами, зеленню, м'ясом, рибою, морепродуктами і соусами. Отже, видів існує кілька десятків, але ми розглянемо лише основні залежно від складу.

1. Удон - готується з пшеничного борошна (іноді з додаванням гречаної або бобової) і нарізається смужками діаметром 2-4 мм. Має близько 30 різних підвидів (плоска, тонка, товста, тверда, м'яка і їх варіації). У таку локшину сміливо можете додавати креветки, зелена цибуля, тофу, м'ясні, грибні або рибні бульйони, соєвий соус і рисове вино.

2. Соба - готується з гречаного борошна (часто з додаванням пшеничного) і являє собою тонкі й довгі смужки темного кольору. В Японії цим словом ще іноді називають яєчну локшину.

3. Фунчоза - тонка і напівпрозора, тому виглядає, як скляна, але виготовляється зовсім не зі скла, а з крохмалю, отриманого з маша (бобів мунг). Однак іноді використовуються і інші, дешевші види крохмалю, наприклад, кукурудзяний. Цей вид є ідеальним допоміжним інгредієнтом для салатів, робить їх більш ситними і смачними.

4. Рисова локшина - корисна, безглютенова і не має яскраво вираженого смаку. Тому її можна сміливо брати за основу багатьох овочевих, м'ясних і рибних страв. Наприклад, в Таїланді готують з неї пад тай, додаючи креветки, куряче м'ясо, овочі і арахіс.

Як приготувати локшину покроково

Перевага цього продукту не тільки в користі і різноманітності інгредієнтів, але також в простоті приготування. Якщо придбати його в магазині, то залишиться тільки зварити згідно з інструкцією, а потім зайнятися соусом і добавками. Які саме інгредієнти доповнять смак найкращим чином, вам підкажуть готові і перевірені рецепти локшини на нашому сайті. Детальні описи і фото допоможуть вам все зробити ідеально, навіть якщо готуєте вперше. Для домашніх варіантів власного виготовлення буде потрібно трохи більше часу і зусиль, але результат однозначно того варте. 

Якщо ви вирішили приготувати по азіатській технології, то бажано придбати спеціальну сковороду WOK з високими стінками. У ній необхідно злегка обсмажити овочі, м'ясо, гриби, морепродукти, бобові - словом, все, що входить в ваш рецепт локшини, а потім додати до них борошняний виріб і дати добре разом проготовитися і просочитися соусом. В якості останнього найчастіше використовують терияки, соєвий, устричний, винний, кунжутне масло і інші.

Урізноманітніть своє меню за допомогою простих і апетитних азіатських рецептів - ви і ваші близькі будуть в захваті!