Укр
Рус

Лагман

Дунганський Лагман - покроковий рецепт, фото 1 Дунганський Лагман 90 4 4 з 5 - детальніше -
Лагман в казані - покроковий рецепт, фото 1 Лагман в казані 100 6 4 з 5 - детальніше -
Лагман по татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Лагман по татарськи 95 4 3 з 5 - детальніше -
Лагман по уйгурськи - покроковий рецепт, фото 1 Лагман по уйгурськи 85 4 4 з 5 - детальніше -
Лагман з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Лагман з картоплею 80 5 3 з 5 - детальніше -
Лагман з редькою - покроковий рецепт, фото 1 Лагман з редькою 75 4 3 з 5 - детальніше -
Лагман з фаршем - покроковий рецепт, фото 1 Лагман з фаршем 120 6 3 з 5 - детальніше -
Лагман узбецький - покроковий рецепт, фото 1 Лагман узбецький 75 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Лагман
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості

Лагман - візитна картка східної кухні

Наваристий овочевий суп-паста з бараниною або яловичиною і тянутою довгою локшиною користується великою популярністю в Середній Азії і Китаї. Частування, як правило, готують влітку в сезон свіжих овочів, тоді воно виходить особливо смачним і ароматним. Спробувати лагман можна не тільки в спеціалізованих ресторанах, але і зварити самостійно на домашній кухні. Про те, що з себе представляє це східне кулінарне вишукування, як його правильно приготувати і в чому секрети справжнього азіатського супу, ми вам зараз розповімо. 

Визначення і види

Прийнято вважати, що страва узбецька, але ось сама назва «лагман» походить від китайського слова lāmiàn, що означає «тянутая локшина ». Дійсно, одним з основних інгредієнтів частування є макаронний виріб, приготований особливим способом (тісто розтягують в довжину, закручують в моток і в такому вигляді відварюють). У класичному рецепті лагмана існує два варіанти приготування і подачі:

● як першу страву з великою кількістю бульйону з баранини або молодої телятини;

● як друге - локшина в м'ясної підливі з тушкованими овочами.

З овочевих культур в рецепті присутні болгарський перець, баклажани, пекінська капуста, цибуля, морква, картопля, редька, помідори. Як приправи додають пряні трави, зелень, мелений гострий червоний перець і часник.

У кулінарії розрізняють узбецький, китайський, таджицький, дагестанський, уйгурський і японський лагман. Готують його також в Казахстані, Киргизії, Афганістані та інших азіатських країнах. У кожного народу свій рецепт приготування лагмана, що відрізняється незначними варіаціями (склад продуктів, а також спосіб приготування локшини - тянута, різана або катана).

Як приготувати лагман

Справжній узбецький суп складається з двох частин: м'ясо-овочевої юшки (ваджи) і локшини. Кожна складова готується окремо, а потім з'єднується в єдине кулінарне творіння.

1. Починають підготовку з локшини. Для цього замішують круте тісто, розгортають його в тонкий пласт, нарізують або розтягують стрічками, які відварюють у підсоленій воді, промивають і збризкують рослинним маслом, щоб не злиплися в ком.

2. Далі переходять до приготування ваджи. Великі шматки м'яса обсмажують в казані на топленому салі, потім додають поетапно овочі, спеції і бульйон, в якому варилася локшина. 

3. У глибокій піалі пошарово з'єднують обидва компонента. Готовий лагман посипають рубаною зеленню з часником і гарячим подають до столу.

Поради та рекомендації

Скориставшись підказками професійних кухарів, ви створите справжній кулінарний шедевр на домашній кухні:

● Одна з обов'язкових умов успіху - правильний посуд. Тонкостінна сковорода не підійде. Тушкуйте м'ясо і овочі в казані або сковороді з товстим дном, утятниці або чавунній каструлі. 

● Смак локшини безпосередньо залежить від якості борошна. Використовуйте вищий і другий сорт в рівних пропорціях. Тоді тісто вийде в міру еластичним, і з нього буде зручно формувати тонку нитку.

● Вимішувати основу для локшини необхідно не менше 30 хвилин, поки тісто не стане пластичним і пружним. Для еластичності можна додати в нього трохи оцту.

● Прискорить і полегшить підготовку мультиварка. Обсмажте овочі і м'ясо в режимі «Жарка», а потім доведіть до потрібної кондиції у режимі «Тушкування».

Тепер ви знаєте всі секрети приготування цього кулінарного витвору. Вибирайте рецепт з фото і покроковим описом процесу і пригощайте домашніх і гостей наваристим узбецьким лагманом. Приємного апетиту!