Наваристий овочевий суп-паста з бараниною або яловичиною і тянутою довгою локшиною користується великою популярністю в Середній Азії і Китаї. Частування, як правило, готують влітку в сезон свіжих овочів, тоді воно виходить особливо смачним і ароматним. Спробувати лагман можна не тільки в спеціалізованих ресторанах, але і зварити самостійно на домашній кухні. Про те, що з себе представляє це східне кулінарне вишукування, як його правильно приготувати і в чому секрети справжнього азіатського супу, ми вам зараз розповімо.
Прийнято вважати, що страва узбецька, але ось сама назва «лагман» походить від китайського слова lāmiàn, що означає «тянутая локшина ». Дійсно, одним з основних інгредієнтів частування є макаронний виріб, приготований особливим способом (тісто розтягують в довжину, закручують в моток і в такому вигляді відварюють). У класичному рецепті лагмана існує два варіанти приготування і подачі:
● як першу страву з великою кількістю бульйону з баранини або молодої телятини;
● як друге - локшина в м'ясної підливі з тушкованими овочами.
З овочевих культур в рецепті присутні болгарський перець, баклажани, пекінська капуста, цибуля, морква, картопля, редька, помідори. Як приправи додають пряні трави, зелень, мелений гострий червоний перець і часник.
У кулінарії розрізняють узбецький, китайський, таджицький, дагестанський, уйгурський і японський лагман. Готують його також в Казахстані, Киргизії, Афганістані та інших азіатських країнах. У кожного народу свій рецепт приготування лагмана, що відрізняється незначними варіаціями (склад продуктів, а також спосіб приготування локшини - тянута, різана або катана).
Справжній узбецький суп складається з двох частин: м'ясо-овочевої юшки (ваджи) і локшини. Кожна складова готується окремо, а потім з'єднується в єдине кулінарне творіння.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Лагман по уйгурськи | 8.02 | 25.61 | 37.99 | 420.56 |
Лагман зі свинини | 6.53 | 18.36 | 19.95 | 274.27 |
Лагман | 4.73 | 8.50 | 37.05 | 245.33 |
Дунганський Лагман | 7.96 | 7.30 | 30.97 | 222.77 |
Лагман по татарськи | 5.76 | 5.44 | 20.89 | 159.06 |
1. Починають підготовку з локшини. Для цього замішують круте тісто, розгортають його в тонкий пласт, нарізують або розтягують стрічками, які відварюють у підсоленій воді, промивають і збризкують рослинним маслом, щоб не злиплися в ком.
2. Далі переходять до приготування ваджи. Великі шматки м'яса обсмажують в казані на топленому салі, потім додають поетапно овочі, спеції і бульйон, в якому варилася локшина.
3. У глибокій піалі пошарово з'єднують обидва компонента. Готовий лагман посипають рубаною зеленню з часником і гарячим подають до столу.
Скориставшись підказками професійних кухарів, ви створите справжній кулінарний шедевр на домашній кухні:
● Одна з обов'язкових умов успіху - правильний посуд. Тонкостінна сковорода не підійде. Тушкуйте м'ясо і овочі в казані або сковороді з товстим дном, утятниці або чавунній каструлі.
● Смак локшини безпосередньо залежить від якості борошна. Використовуйте вищий і другий сорт в рівних пропорціях. Тоді тісто вийде в міру еластичним, і з нього буде зручно формувати тонку нитку.
● Вимішувати основу для локшини необхідно не менше 30 хвилин, поки тісто не стане пластичним і пружним. Для еластичності можна додати в нього трохи оцту.
● Прискорить і полегшить підготовку мультиварка. Обсмажте овочі і м'ясо в режимі «Жарка», а потім доведіть до потрібної кондиції у режимі «Тушкування».
Тепер ви знаєте всі секрети приготування цього кулінарного витвору. Вибирайте рецепт з фото і покроковим описом процесу і пригощайте домашніх і гостей наваристим узбецьким лагманом. Приємного апетиту!