Сучасна кулінарія придумала безліч нових вишуканих рецептів перших страв. Однак нове - зовсім не привід забувати старе. Якраз такою старовинною, традиційною стравою і є капусняк, або капусниця. Якій конкретно країні належить суп, сказати неможливо - різні рецепти капусняку є в українській, польській, білоруській, російській, словацької кухнях. Простий в приготуванні, наваристий і ситний суп з відчутною кислинкою зігріє в холоди, наситить організм корисними речовинами і стане повноцінним обідом для всієї родини або компанії друзів.
Справжній капусняк готується на м'ясному бульйоні з кислою квашеною капустою, картоплею, пшоном, зажаркою з моркви, цибулі і томатної пасти. Однак інгредієнти можуть відрізнятися і варіюватися, бо у кожної господині є свій неповторний рецепт приготування капусняку.
Залежно від інгредієнтів в складі виділяють різні види цієї першої страви:
● на різних видах м'ясних бульйонів: яловичому, свинячому, з м'яса птиці (курки або качки);
● з квашеної, свіжої або з поєднання цих двох видів капусти;
● з різними круп'яними засипками: з пшоном, рисом, перловкою;
● пісний грибний.
На нашому сайті ви знайдете рецепти всіх видів цього супу, описані покроково і з фото.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Капусняк з рисом | 2.51 | 1.40 | 4.07 | 40.48 |
Капусняк по-польськи | 4.46 | 5.77 | 0.84 | 77.53 |
Капусняк з квашеної капусти з перловкою | 8.63 | 4.78 | 7.29 | 106.86 |
Капусняк зі свіжої капусти | 3.95 | 3.82 | 5.94 | 78.81 |
Капусняк український | 17.63 | 45.39 | 11.31 | 528.33 |
Як ми вже сказали, цей ситний суп з приємною кислинкою не має суворої технології приготування, але зате готується з простих і загальнодоступних продуктів. Всі інгредієнти в рецептах капусняка можна умовно об'єднати в чотири групи.
1. Основа для бульйону - в більшості рецептів використовують м'ясо на кістці: яловичину або свинину. Але якщо ви хотіли б отримати менш наваристий суп, використовуйте тільки м'якоть. Також м'ясо можна замінити свинячими шкварками. А пісний капусняк вариться на воді.
2. Капуста - для приготування традиційного капусняка з помітно вираженою кислинкою використовуйте квашену капусту з розсолом. У разі відсутності квашеної капусти можете приготувати страву зі свіжої, проте розраховувати на класичний смак в такому варіанті не доведеться.
3. Додаткові інгредієнти - щоб суп вийшов густим і смачним, в нього додають овочі: картоплю (шматочками або розім'яту вилкою), моркву і цибулю у вигляді зажарки, а також крупа (в основному пшоно). У деяких рецептах капустяного супу додають гриби, найчастіше в пісні види.
4. Приправи та зелень - додаючи сіль в суп, будьте обережні, бо квашена капуста вже містить досить солі. Крім солі, приправляють страву чорним перцем, кмином, лавровим листом, кропом.
Приготувати смачний капусняк зовсім нескладно.
Для початку потрібно зварити бульйон з жирного м'яса, тоді він вийде наваристим і ситним. Опустіть м'ясо в холодну воду і варіть до готовності, не забуваючи знімати піну. Потім дістаньте м'ясо, поріжте на шматочки і поверніть в бульйон.
Наступний етап - додавання картоплі і крупи. Після очищення картоплю можна зварити цілою, а потім розтовкти в пюре, або порізати на шматочки. Через кілька хвилин можна засипати в суп ретельно промите пшоно або іншу крупу за смаком.
Коли картопля і крупа практично готові, закладають головний інгредієнт - капусту. Якщо вона квашена, то її потрібно додавати в самому кінці. У випадку ж із свіжої - краще покласти раніше, щоб встигла зваритися. Залишилося тільки приправити страву - і ситний, смачний, наваристий домашній капусняк готовий.
1. Якщо для приготування супу ви взяли досить кислу квашену капусту, радимо вам її промити або добре віджати.
2. Квашеної капусти в вашому домі чи найближчому будинку не знайшлося, а капусняк все ж хочеться? Можна приготувати експрес-варіант за допомогою швидкого маринаду: для цього наріжте свіжу капусту і залийте її маринадом з кип'яченої води з оцтом, сіллю і цукром. Приблизно через 3 години швидка квашена капуста буде готова відправитися в суп.
3. Пшоно перед закладкою в суп необхідно не тільки ретельно промити, а й замочити приблизно на 10 хвилин, щоб прибрати зайву гіркоту, властиву цій крупі.
4. Спеції, безсумнівно, доповнять смак будь-якої страви, проте в цьому супі вони повинні бути ледь відчутні, щоб не приглушити кислинку.
5. Якщо ви пересолили страву, забувши про те, що капуста вже солона, не варто впадати у відчай: додайте в нього трохи цукру.
Подавати готовий капусняк радимо зі свіжою зеленню, хлібом і сметаною. Приємного апетиту!