Укр
Рус

Капусняк

Капусняк - перша страва кількох національних кухонь

Сучасна кулінарія придумала безліч нових вишуканих рецептів перших страв. Однак нове - зовсім не привід забувати старе. Якраз такою старовинною, традиційною стравою і є капусняк, або капусниця. Якій конкретно країні належить суп, сказати неможливо - різні рецепти капусняку є в українській, польській, білоруській, російській, словацької кухнях. Простий в приготуванні, наваристий і ситний суп з відчутною кислинкою зігріє в холоди, наситить організм корисними речовинами і стане повноцінним обідом для всієї родини або компанії друзів.

Читати все...

Капусняк - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк 80 4 3 з 5 - детальніше -
 Капусняк по-польськи - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк по-польськи 75 6 3 з 5 - детальніше -
Капусняк з квашеної капусти - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк з квашеної капусти 90 5 3 з 5 - детальніше -
Капусняк з пекінської капусти - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк з пекінської капусти 65 6 3 з 5 - детальніше -
Капусняк з качки - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк з качки 100 6 3 з 5 - детальніше -
Капусняк пісний - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк пісний 60 6 2 з 5 - детальніше -
Капусняк з рисом - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк з рисом 60 6 3 з 5 - детальніше -
Капусняк свіжа капуста - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк свіжа капуста 75 6 4 з 5 - детальніше -
Капусняк український - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк український 90 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Капусняк
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей
Смакові якості

Капусняк і його види

Справжній капусняк готується на м'ясному бульйоні з кислою квашеною капустою, картоплею, пшоном, зажаркою з моркви, цибулі і томатної пасти. Однак інгредієнти можуть відрізнятися і варіюватися, бо у кожної господині є свій неповторний рецепт приготування капусняку.

Залежно від інгредієнтів в складі виділяють різні види цієї першої страви:

● на різних видах м'ясних бульйонів: яловичому, свинячому, з м'яса птиці (курки або качки);

● з квашеної, свіжої або з поєднання цих двох видів капусти;

● з різними круп'яними засипками: з пшоном, рисом, перловкою;

● пісний грибний.

На нашому сайті ви знайдете рецепти всіх видів цього супу, описані покроково і з фото.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Капусняк український17.63 45.39 11.31 528.33
Капусняк зі свіжої капусти з пшоном15.34 8.71 20.95 228.34
Капусняк з квашеної капусти6.46 8.73 36.63 254.05
Капусняк з рисом2.51 1.40 4.07 40.48
Капусняк по-польськи4.46 5.77 0.84 77.53

Інгредієнти

Як ми вже сказали, цей ситний суп з приємною кислинкою не має суворої технології приготування, але зате готується з простих і загальнодоступних продуктів. Всі інгредієнти в рецептах капусняка можна умовно об'єднати в чотири групи.

1. Основа для бульйону - в більшості рецептів використовують м'ясо на кістці: яловичину або свинину. Але якщо ви хотіли б отримати менш наваристий суп, використовуйте тільки м'якоть. Також м'ясо можна замінити свинячими шкварками. А пісний капусняк вариться на воді.

2. Капуста - для приготування традиційного капусняка з помітно вираженою кислинкою використовуйте квашену капусту з розсолом. У разі відсутності квашеної капусти можете приготувати страву зі свіжої, проте розраховувати на класичний смак в такому варіанті не доведеться.

3. Додаткові інгредієнти - щоб суп вийшов густим і смачним, в нього додають овочі: картоплю (шматочками або розім'яту вилкою), моркву і цибулю у вигляді зажарки, а також крупа (в основному пшоно). У деяких рецептах капустяного супу додають гриби, найчастіше в пісні види.

4. Приправи та зелень - додаючи сіль в суп, будьте обережні, бо квашена капуста вже містить досить солі. Крім солі, приправляють страву чорним перцем, кмином, лавровим листом, кропом.

Як приготувати капусняк

Приготувати смачний капусняк зовсім нескладно.

Для початку потрібно зварити бульйон з жирного м'яса, тоді він вийде наваристим і ситним. Опустіть м'ясо в холодну воду і варіть до готовності, не забуваючи знімати піну. Потім дістаньте м'ясо, поріжте на шматочки і поверніть в бульйон.

Наступний етап - додавання картоплі і крупи. Після очищення картоплю можна зварити цілою, а потім розтовкти в пюре, або порізати на шматочки. Через кілька хвилин можна засипати в суп ретельно промите пшоно або іншу крупу за смаком.

Коли картопля і крупа практично готові, закладають головний інгредієнт - капусту. Якщо вона квашена, то її потрібно додавати в самому кінці. У випадку ж із свіжої - краще покласти раніше, щоб встигла зваритися. Залишилося тільки приправити страву - і ситний, смачний, наваристий домашній капусняк готовий.

Корисні поради

1. Якщо для приготування супу ви взяли досить кислу квашену капусту, радимо вам її промити або добре віджати.

2. Квашеної капусти в вашому домі чи найближчому будинку не знайшлося, а капусняк все ж хочеться? Можна приготувати експрес-варіант за допомогою швидкого маринаду: для цього наріжте свіжу капусту і залийте її маринадом з кип'яченої води з оцтом, сіллю і цукром. Приблизно через 3 години швидка квашена капуста буде готова відправитися в суп.

3. Пшоно перед закладкою в суп необхідно не тільки ретельно промити, а й замочити приблизно на 10 хвилин, щоб прибрати зайву гіркоту, властиву цій крупі.

4. Спеції, безсумнівно, доповнять смак будь-якої страви, проте в цьому супі вони повинні бути ледь відчутні, щоб не приглушити кислинку.

5. Якщо ви пересолили страву, забувши про те, що капуста вже солона, не варто впадати у відчай: додайте в нього трохи цукру.

Подавати готовий капусняк радимо зі свіжою зеленню, хлібом і сметаною. Приємного апетиту!

;