У вірменській, грузинській, азербайджанській, осетинській кухнях це перша страва займає особливе місце. Прозора, як сльоза, красива, ароматна і навариста. А вже наскільки смачна і корисна, що її просто не прийнято їсти в поодинці. Тому хаш збирає рано вранці за столом всю сім'ю, сусідів і друзів, а приготувавший демонструє традиційну східне гостинність - подає чарочки з холодною горілкою або чачою, підсушений лаваш, рубаний часник, гору зелені і свіжих овочів. При цьому бульйон вважається чоловічим - варять і в основному їдять його саме чоловіки.
Хоча варять цей суп в декількох східних країнах, батьківщиною хаша є Вірменія. Перші згадки про одну з найдавніших вірменських страв під назвою «хашой» зустрічаються ще в літературі XI століття. А сучасне найменування закріпилося за ним приблизно в XVII столітті, і сталося це від слова «варити» - арм. խաշել («хашел»). Своїм походженням суп зобов'язаний традиції жертвопринесення, через що до сих пір вважається ритуальним: їдять його тільки гарячим, свіжозвареним, рано вранці і у великій компанії. Подають його також на третій день весілля, в перший день Нового року, адже це прекрасний антипохмільний засіб. А завдяки високому вмісту мікроелементів і хондроїтину лікарі рекомендують його при проблемах з суглобами і переломах. Чоловічим хаш вважається тому, що, по-перше, відмінно рятує від похмільного синдрому, а по-друге, через часнику, з яким він подається, та ще й вранці. Так що витончені жінки рідко можуть собі дозволити таке задоволення, хіба що у вихідні.
Історія походження хаша наступна. У давні часи багатії приносили в жертву богам оброблені туші биків. При цьому самі непридатні їх частини - ноги з копитами і найбільший відділ шлунка рубець, в якому перетравлюється їжа, - викидали або віддавали біднякам. Ті, в свою чергу, і придумали варити з них бульйон. Він, на загальний подив, вийшов неймовірно смачним. Поснідавши таким супчиком з ранку, можна було старанно працювати весь день. Так, він поступово став невід'ємною частиною раціону всіх жителів цієї східної країни. Згодом рецепт хаша дійшов до сусідів (Грузії, Азербайджану), де, зазнавши кілька видозмін, теж став одним з улюблених.
Класичний варіант страви готують з двох основних інгредієнтів: яловичих ніг і рубця. Секрет запашного домашнього хаша по-вірменськи - в правильному виборі та підготовці цих продуктів. Віддавайте перевагу переднім ногам і добре очищеного рубцю молодої корови. Вони володіють менш неприємним запахом.
Рецепти приготування хаша і входячі до його складу продукти різняться в залежності від того, до якої національної кухні вони належать. Так, в Азербайджані готують аналогічний суп Келле-пача з баранини: ніг, рубця і голови. В Осетії не використовують ноги - тільки кишки і рубець, а в Грузії до класичного набору приєднуються ще одна частина шлунка (сичуг) і нирковий жир, а в кінці готування додають білий хліб, розмочений у молоці. Також ви можете замінити рубець яловичим хвостом.
Решта інгредієнти в рецептах хаша грають не менш важливу роль, але потрібні вони тільки при подачі. Це часник, свіжа зелень на вибір, терта редька, лаваш. До супу зазвичай також пропонують порцію холодного алкоголю, причому ідеальним напоєм вважається охолоджена горілка.
Зварити цей суп швидко і легко не вийде. Крім довгого замочування в декількох водах, а також ретельного очищення ніжок і рубця, їх потрібно довго варити. В ідеалі - залишати на повільному вогні на всю ніч. Бульйон повинен кипіти не менше 7-8 годин.
Якщо у вас є скороварка або мультиварка, можете скористатися ними. Однак для справжнього хаша з насиченим смаком і ароматом краще використовувати стару-добру 5-літрову каструлю. Наповніть її розрубаними на великі шматки яловичими ніжками і попередньо відвареним рубцем. Після закипання зніміть піну і за бажанням, якщо ви не впевнені, що добре вимили і почистили інгредієнти, першу воду злийте. Рідина повинна покривати м'ясні продукти на 15-20 см.
Вранці ваш традиційний східний бульйон буде готовий. Залишиться тільки дістати з нього ніжки, відокремити м'ясо від кісток (це повинно відбуватися легко) - його можна покласти назад в бульйон або подати в окремій тарілочці. Солити хаш досвідчені кулінари радять або в кінці, або поставити сіль на стіл при подачі.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Хаш з баранини | 14.02 | 13.98 | 5.63 | 209.61 |
Хаш з яловичини | 19.03 | 7.09 | 9.45 | 179.73 |
Хаш зі свинини | 10.54 | 13.36 | 1.33 | 172.77 |
Kласичний хаш | 25.00 | 6.00 | 0.00 | 159.00 |
Вірменський хаш | 20.46 | 5.35 | 0.27 | 136.07 |
1. Їжте вірменський суп свіжим і гарячим - особливо корисний він в холодну пору року або вранці після активних застіль.
2. Подавайте з посіченим часником (можна залити його в соуснику невеликою кількістю бульйону), нарізаною зеленню, тертою редькою, підсушеним в духовці або печі лавашем (його можна наламати невеликими шматочками і насипати гіркою в тарілку з Хашем).
3. За бажанням поставте на стіл чарочки з горілкою - цей міцний напій ідеально поєднується з міцним м'ясним бульйоном.
4. Кличте рідних, друзів, пригощайте їх своїм кулінарним витвором, робіть колективне фото і діліться з ними рецептом хаша.
Смачного!