Укр
Рус

Харчо

Пісний суп харчо - покроковий рецепт, фото 1 Пісний суп харчо 60 6 2 з 5 - детальніше -
Суп харчо без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Суп харчо без м’яса 50 5 2 з 5 - детальніше -
Суп харчо вегетаріанський - покроковий рецепт, фото 1 Суп харчо вегетаріанський 60 6 3 з 5 - детальніше -
Суп харчо з яловичини з рисом - покроковий рецепт, фото 1 Суп харчо з яловичини з рисом 65 6 3 з 5 - детальніше -
Суп харчо зі свинини з рисом - покроковий рецепт, фото 1 Суп харчо зі свинини з рисом 120 4 3 з 5 - детальніше -
Суп харчо з реберцями - покроковий рецепт, фото 1 Суп харчо з реберцями 60 6 4 з 5 - детальніше -
Суп харчо з рисом - покроковий рецепт, фото 1 Суп харчо з рисом 180 4 3 з 5 - детальніше -
Суп харчо з томатною пастою - покроковий рецепт, фото 1 Суп харчо з томатною пастою 65 6 4 з 5 - детальніше -
Харчо - покроковий рецепт, фото 1 Харчо 60 5 3 з 5 - детальніше -
Харчо по домашньому - покроковий рецепт, фото 1 Харчо по домашньому 180 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Харчо
Вид
Категорія страви
Регіон кухні
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування

Суп харчо - гордість грузинської кухні

Ситний і апетитний харчо - щось середнє між наваристою м'ясною першою стравою і густим рагу з рисом. Будучи однією з візитних карток Грузії, це гостро-пряне кулінарне творіння прекрасно прижилося і в слов'янських сім'ях. Щоб покуштувати його, не обов'язково вирушати в ресторан, зварити суп можна і на домашній кухні. У чому особливості цього частування і як приготувати справжній харчо, ми вам зараз розповімо.

Визначення

Згідно з класичним рецептом харчо - це густий суп з яловичиною, рисом, волоськими горіхами, тклапі і приправою хмелі-сунелі. Ідеальною для наваристого міцного бульйону буде м'ясиста грудинка на кістці. Деякі сучасні варіації допускають використання баранини, свинини і курятини, однак такий суп можна назвати традиційним харчо.

Наступний основний інгредієнт, без якого суп харчо не обходиться - паста тклапі з аличі сорту ткемалі. Недосвідчені кулінари стверджують, що замість цього продукту можна використовувати томатну пасту, однак грузинські кухарі запевняють в зворотному. Ніяких томатів в страві бути не повинно. Замінити пасту з аличі можна лише соусом ткемалі або гранатовим соком. Рисова крупа для супу використовується круглозерниста, також за рецептом в страву обов'язково кладуть товчені волоські горіхи і оригінальну грузинську приправу хмелі-сунелі, пахуча безліччю різних трав і спецій.

Як приготувати харчо правильно

Починають підготовку з бульйону. Відварюють яловичину, відокремлюють м'ясо від кістки і відправляють назад в каструлю. До юшки додають промитий рис і варять не більше чверті години. На завершальному етапі кладуть соус ткемалі або пасту тклапі, обсмажені горіхи, товчений часник і рубану зелень (петрушку, розмарин, кінзу) і солять за смаком. Приправляють суп прянощами і спеціями. Тепер каструлю можна зняти з плити, дати супу настоятися 15-20 хвилин і подавати до столу.

На відміну від класичного рецепту, в якому відсутні ріпчаста цибуля, морква і помідори, є й інші способи приготування цього кулінарного витвору . Наприклад, якщо серед їдців є маленькі діти, з харчо виключаються гострі приправи. В італійській версії в супі присутні базилік і оливки, а французький варіант відрізняється додаванням тертого сиру і заміною волоських горіхів кешью.

Поради досвідчених кулінарів

Щоб частування вдалося на славу, необхідно не тільки дотримуватися рецепта приготування харчо, але і знати деякі секрети. Нехитрими підказками діляться професійні кухарі:

1. Для бульйону використовуйте ніжне молоде м'ясо. Якщо попалася стара яловичина, перед варінням замочіть її на 30 хвилин у воді з оцтом. 

2. Щоб юшка була більш наваристою і ароматною, вибирайте не пісний м'ясний шматок, а середньої жирності і обов'язково з кісточкою.

3. Щоб прибрати запах баранини, за кілька хвилин до готовності додайте в каструлю трохи лимонного соку. 

4. Дрібно нарізаний часник додають в самому кінці варіння або безпосередньо в тарілку, інакше він втрачає свій характерний аромат.

Тепер ви знаєте, як створити цю дивно смачну страву. Вибирайте рецепт з покроковими фото і детальним описом процесу приготування і запрошуйте гостей на дегустацію справжнього грузинського харчо. Приємного вам апетиту!