Укр
Рус

Галушки

Кльоцки - покроковий рецепт, фото 1 Кльоцки 80 4 3 з 5 - детальніше -
Галушки в супі - покроковий рецепт, фото 1 Галушки в супі 60 6 3 з 5 - детальніше -
Суп з кльоцками - покроковий рецепт, фото 1 Суп з кльоцками 140 5 4 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Галушки
Вид
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості

Кльоцки: ситний обід на швидку руку

Ніжні шматочки з тіста - відмінна альтернатива макаронних виробів і прекрасне доповнення до м'ясних і овочевих супів. Складно сказати, якому народу належить рецепт галушок, адже в тих чи інших варіаціях люблять їх в Білорусії, Австрії, Німеччини, Польщі, Естонії та інших країнах Європи. Що з себе являє ця страва, як її приготувати правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Що це таке?

У кулінарії кльоцки вважають близькими «родичами» традиційних українських галушок. У перекладі з німецького назва означає «грудочку». Згідно з класичним рецептом, для обох страв використовують три основних інгредієнта - борошно, воду і яйце. Єдина різниця - в способі приготування і розмірі грудочок. Спочатку готувалися ці частування однаково: замішували тісто щільної консистенції, розгортали в ковбаску, відрізали від неї шматочки, катали в кульки і кидали в киплячий бульйон або воду. Відмінність була лише в розмірі (катані кльоцки робили більш дрібними, ніж галушки).

З часом рецепт змінився. У сучасному варіанті тісто не розгортають і не нарізають. Страву готують з напіврідкої борошняної основи (як для оладок), яку відразу опускають в киплячу юшку. У процесі варіння грудочки насичуються бульйоном, збільшуються в обсязі, стають ніжними і смачними. У деяких рецептах приготування кльоцок пшеничне борошно замінюють картопляним або використовують манну крупу.

Варіації

У залежності від способу приготування кулінари розрізняють 2 варіанти кльоцок:

● ложкові готують з рідкого тіста, набирають його невеликою ложечкою і занурюють в окріп;

● еластичні виходять з більш крутого, яке відривають вручну і тут же кидають в киплячий бульйон. 

Як готувати

Навіть якщо ви ніколи не робили галушки - не впадайте у відчай. Цей процес нескладний і досить швидкий. Щоб кулінарний винахід вийшов смачним і ніжним, головне - правильно замісити тісто-основу. З'єднують інгредієнти в такій послідовності:

1. У мисці розтирають до білого яєчні жовтки з молоком або маслом.

2. Безперервно помішуючи, потроху додають просіяне борошно.

3. Вводять збиті до піни білки і підсолюють масу.

Тісто готове. Можна переходити до варіння.

Поради та рекомендації

Хочете здивувати домочадців справжнім кулінарним шедевром, тоді скористайтеся підказками професійних кухарів для початківців і досвідчених господинь: 

1. Щоб галушки були повітряними, борошно для тіста просійте кілька разів.

2. Якщо в рецепті замінити воду молоком, сметаною або топленим вершковим маслом, готова страва вийде ніжною і тане в роті.

3. Не забувайте, що в процесі варіння грудочки значно збільшуються в розмірі. Використовуйте для приготування чайну або кавову ложечку.

4. Не переваріть кльоцки, інакше вони «попливуть» і втратять форму. До готовності вистачить 2-3 хвилин в киплячому бульйоні. Якщо додаєте їх в суп, відправляйте в каструлю в кінці варіння.

5. Готовий продукт можна зберігати в морозилці як напівфабрикат. Розкладіть грудочки на обробну дошку, покриту пергаментом, і відправте заморожувати. Після затвердіння перекладіть в герметичний пакет для зберігання.

6. Дуже смачно вийде, якщо шматочки тіста не відварювати, а протушкувати в томатному соусі або м'ясний підливі.

Тепер ви знаєте, як приготувати галушки. Вибирайте рецепт з покроковим описом процесу та детальними фото і пригощайте домашніх відмінним обідом. Приємного вам апетиту!