Укр
Рус

Гуляш

Грибний гуляш - покроковий рецепт, фото 1 Грибний гуляш 45 6 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з баранини 65 3 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з яловичини 80 6 4 з 5 - детальніше -
Гуляш з яловичини з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з яловичини з картоплею 90 3 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з яловичини зі сметаною - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з яловичини зі сметаною 4 6 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з яловичої печінки - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з яловичої печінки 45 4 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з курячої грудки - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з курячої грудки 50 4 4 з 5 - детальніше -
Гуляш з курячих шлунків - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з курячих шлунків 65 6 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з лося - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з лося 80 5 3 з 5 - детальніше -
Гуляш зі свинини з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш зі свинини з грибами 75 6 4 з 5 - детальніше -
Гуляш зі свинини із сметаною - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш зі свинини із сметаною 60 5 3 з 5 - детальніше -
Гуляш по чеськи - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш по чеськи 90 6 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з картоплею 45 4 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з куркою в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з куркою в мультиварці 35 3 2 з 5 - детальніше -
Гуляш з томатною пастою - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з томатною пастою 110 5 3 з 5 - детальніше -
Гуляш з чорносливом - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш з чорносливом 80 6 4 з 5 - детальніше -
Гуляш із сметаною - покроковий рецепт, фото 1 Гуляш із сметаною 50 3 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Гуляш
Вид
Категорія страви
Спосіб приготування
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей

Все про гуляш: походження, види і особливості приготування страви

Гуляш - ситна м'ясна страва, яку в наших краях рідко готують як суп, частіше як м'ясо в поєднанні з гарнірами. Водночас цю густу страву угорської кухні традиційно подають на перше, а її назва в перекладі означає «пастух». М'ясні шматочки, тушковані у власному соку з овочами, ідеально вгамовують голод і зігрівають, тому гуляш особливо популярний в холодний осінньо-зимовий період.

Історія

Густий суп gulyás має простонародне походження - він був придуманий пастухами, які готували його на багатті в казанку. Саме тому в Угорщині страву називають bográcsgulyás - бограч-гуляш, перше слово в якому перекладається як «казанок». А ось в меню сучасних ресторанів його творцям віддають особливу честь, називаючи gulyásleves - пастушим супом. Угорці настільки люблять цю страву, що навіть регулярно влаштовують конкурси, на яких готують її на відкритому вогні в казанках без кришок.

Крім Угорщини, різні рецепти гуляшу і під різними назвами є і в кухнях інших країн: жителі Закарпаття готують бограч; татари - азу; киргизи, казахи, узбеки і туркмени - куирдак; німці - айнтопф; іспанці - косидо. Ну а в радянській кухні були популярні різні варіації м'ясного рагу, яке теж можна зарахувати до одного з видів густого і ситного супу.

Як приготувати гуляш

Класичний рецепт приготування гуляшу загубився в часі. Однак відомий традиційний варіант - його покроково ми і опишемо.

1. У казанку розтопіть нарізаний на шматочки свинячий шпик.

2. В отриманий жир поетапно додавайте нарізані цибулю, моркву, м'ясо (в основному невеликі кубики яловичини або телятини).

3. Вміст казанка щедро посипте паприкою для аромату і густоти, а також дрібкою кмину, тушкуйте до напівготовності м'яса.

4. Налийте гарячу воду і додайте порізані на невеликі шматочки овочі: картоплю і солодкий перець.

5. Приблизно за 15 хвилин до закінчення готування киньте в казанок нарізані на кубики помідори.

6. В самому кінці настає черга дрібних галушок csipetke (чипетке) з попередньо приготованого тіста, до складу якого входить яйце, трохи води і борошно, також за бажанням - часник і зелень. Від шматка тіста відщипувати маленькі шматочки і кидайте їх в киплячу рідину. 7. Коли чипетке спливуть, суп готовий.

Інші рецепти гуляшу з фото ви можете знайти на цій сторінці нашого сайту.

Види

В Угорщині ця страва має свої регіональні особливості. Так, в східній частині країни картоплю часто замінюють квашеною капустою, а шматочки тіста - рисом. У алфёльдскій варіант чипетке і зовсім не кладуть, а в деяких рецептах приготування гуляшу пропонують додавати квасолю, свіжу капусту і копчене м'ясо замість свіжого.

Яким вийде ваш варіант густого угорського супу, багато в чому залежить від обраного м'яса. Справжній гуляш можна приготувати з будь-якого м'яса: яловичини, свинини, баранини, телятини, курки, індички, а можна поєднувати в одному рецепті кілька видів. Пастухи, які придумали суп, в дні вдалого полювання варили його навіть з дичини. Не так важливо, якому саме м'ясу ви віддасте перевагу, важливіше правильно вибрати його частину. Як це зробити, читайте в наших порадах нижче.

Як вибрати м'ясо для гуляшу

● Якщо ви віддали перевагу яловичині, але боїтеся, що в готовій страві вона буде сухою, купуйте вирізку, грудинку, лопатку з невеликим шаром жиру або м'якоть задньої ноги молодої тварини.

● Для гуляшу зі свинини підійде вирізка, спинка і шия, зайвий жир видаляти необов'язково, а ось від хрящів і плівок краще позбутися.

● Якщо хочете приготувати менш жирну першу страву, віддайте перевагу птиці - грудка або філе ідеально для цього підійдуть.

● У баранині краще вибрати ошийок або лопатку - в рецептах гуляшу з такого м'яса радять наливати в страву трохи червоного вина, щоб усунути специфічний запах.

Кілька корисних порад

Крім порад щодо вибору м'яса, для приготування смачного супу важливо знати ще кілька хитрощів.

По-перше, щоб м'ясо добре приготувалося і залишилося при цьому соковитим, воно повинно бути нарізано невеликими шматочками розміром 1,5-2 см. По-друге, щоб бульйон вийшов більш густим і ароматним, кладіть в нього більше паприки, а не муки, як радять в деяких рецептах. По-третє, контролюйте жирність бограча: якщо ви вибрали досить жирне м'ясо, обсмажуйте його не на шпику, а на невеликій кількості рослинного масла.

Подавати на стіл гуляш найкраще в супроводі чарочки алкоголю, який послужить аперитивом і допоможе організму впоратися з жирністю страви. Добре доповнить смак страви червоне вино з сорту винограду кадарка, горілка, а також домашня ягідна або фруктова наливка. В Угорщині, наприклад, дуже часто подають з цим супом національний напій палінку - 40-градусний бренді, який готується з різних фруктів і ягід. Однак, якщо ви не знайдете палінку, можете приготувати домашній алкогольний напій самі за рецептами нашого сайту.