Укр
Рус

Гороховий суп

Гороховий суп - древній гість на нашому столі

Ситну і поживну першу страву з бобових готують у багатьох країнах, тому віднести її до традиційної кухні певного народу не вийде. Різноманіття рецептів і варіацій дозволяє господаркам експериментувати зі смаками і кожен раз пригощати домашніх різними апетитними і наваристими гороховими супами. Звідки пішла страва, в чому її особливості та як приготувати правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Смачний гороховий суп - покроковий рецепт, фото 1 Смачний гороховий суп 120 8 4 з 5 - детальніше -
Гороховий суп - покроковий рецепт, фото 1 Гороховий суп 50 4 3 з 5 - детальніше -
Гороховий суп з яловичиною - покроковий рецепт, фото 1 Гороховий суп з яловичиною 130 5 3 з 5 - детальніше -
Гороховий суп з ковбасою - покроковий рецепт, фото 1 Гороховий суп з ковбасою 30 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Гороховий суп
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Кухонна техніка
Рівень складності
Смакові якості
Сезон

Історія і визначення

Наваристу юшку з гороху варили наші предки ще в глибоку давнину, так як про вирощування бобових відомо з 500 року до Різдва Христового . Є відомості, що ще в I столітті до н. е. на вулицях Афін торгували гарячим гороховим супом, який у древніх греків користувався неймовірною популярністю.

За часів правління Римської імперії рецепт розійшовся по Європі. У Британії навариста густа юшка з горохової крупи була широко поширена і вважалася основною їжею роботяг і моряків. Ситну і просту їжу варили з жовтих і зелених сортів бобових, солонини, бекону або шинки.

Німці вважають гороховий суп своєю традиційною стравою. Готують її з копченими ковбасками або свининою і часто подають в «тарілки» з хліба (у великій булці вирізують м'якоть, а потім підсушують її в духовці).

Не відстають від німців і голландці. У Нідерландах юшку на свинячому бульйоні з зеленого колотого гороху вважають символом національної кухні і повсюдно варять в холодну пору року. Юшку рясно присмачують селерою, цибулею, додають моркву і картоплю, щоб маса вийшла якомога густіше. Перед подачею в тарілку кришать традиційні копченості, їдять з житнім хлібом, сиром і беконом.

У Швеції гороховий суп набув популярності в середньовіччі. Починаючи з XIII століття, він вважається візитною карткою країни і готується регулярно по четвергах. Пов'язують традицію з релігією. У християн п'ятниця традиційно була пісним днем, тому напередодні належало ситно і пообідати висококалорійним частуванням. Суп з жовтого гороху з шматочками свинини вважався простою і доступною їжею, тому ідеально підходив для трапези.

Рецепт приготування горохового супу в східноєвропейській кухні (Польща, Україна, Росія) - інший. На відміну від класичного густого західного варіанту слов'янська юшка більш рідка і обов'язково включає картоплю. Варять її традиційно з копчених свинячих ребер, однак допускається використання і інших бульйонів, наприклад, курячого або яловичого. На Західній Україні в кінці готування в каструлю додають рубаний часник і подають до столу з хлібними грінками.

Отже, гороховий суп - гаряча перша страва, основним інгредієнтом якої є сушений, заморожений, свіжий або консервований горошок. Залежно від сорту бобових юшка буде відрізнятися за кольором (блідо-зелена або жовта). Приготувати можна скоромний варіант (на м'ясному бульйоні з додаванням копченостей) або пісну овочеву страву для вегетаріанського столу. Горохова крупа - джерело рослинного білка, незамінних амінокислот, фолієвої кислоти, вітамінів (В, А, РР, С і Е) і мікроелементів (калію, магнію, фосфору, заліза і т. Д.), Тому готувати і вживати її дієтологи рекомендують регулярно , особливо, якщо в сім'ї є діти.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Смачний гороховий суп3.58 2.76 4.99 64.67
Гороховий суп з ковбасою6.01 6.53 9.98 118.21
Гороховий суп 2.41 23.89 6.42 254.03
Гороховий суп пюре з копченостями6.08 7.28 8.17 120.39
Гороховий суп з яловичиною2.94 2.64 0.96 40.79

Як приготувати гороховий суп

Щоб порадувати домочадців апетитним і смачним кулінарним витвором, необхідно дотримуватися правильної технології приготування.

● Починайте з попереднього замочування крупи (з розрахунку 1: 4). Деякі господині радять заливати сухий продукт окропом і залишати в такому вигляді до охолодження. Потім рідину зливають, вміст промивають і заливають холодною водою. У такому вигляді залишають на 2-4 години. Такі дії покращують смакові якості бобових (пішов специфічний запах і з'являється приємний горіховий присмак), а також прискорюють підготовку.

● Поки крупа набухає, підготуйте бульйон. Коли вода з м'ясом закипить, зніміть піну і відправте в каструлю горохову масу.

● Заключним етапом приготування буде додавання картоплі, спецій (чебрецю, лаврового листа, чорного меленого перцю) і піджарки з цибулі і моркви. Як тільки картопля буде готова, вимкніть плиту і дайте супу настоятися.

Секрети і рекомендації

Щоб кулінарне вишукування вдалося на славу, скористайтеся підказками професійних кухарів.

1. Правильно вибирайте сухий горох. Для супу краще використовувати колотий (половинками), цілісний гірше насичується вологою і вариться дуже довго, а січка швидко осідає на дно і може пригоріти.

2. Щоб суп «не втік» і не залив плиту, стежте за процесом: Не закривайте каструлю кришкою, а після закипання і зняття піни доварюйте на маленькому вогні, періодично помішуючи.

3. Якщо основний інгредієнт залишається твердим, додайте в бульйон 1 ч. ложку соди.

4. Найсмачніший рецепт горохового супу - на копченині. Замінити свинячі ребра можна беконом, копченою куркою, мисливськими ковбасками та іншим продуктом на ваш розсуд.

5. Пісний варіант готується на основі овочевого бульйону з цибулі, моркви, селери і пряних трав. Для смаку можна додати різані печериці.

6. За кілька хвилин до готовності киньте в каструлю рубану петрушку і кріп, накрийте кришкою і дайте настоятися кілька хвилин.

Наші рецепти з фото і покроковим описом допоможуть навіть новачкам створити справжній кулінарний шедевр. Вибирайте і експериментуйте. Приємного апетиту!

;