Укр
Рус

Гаспачо

Гаспачо з огірків - покроковий рецепт, фото 1 Гаспачо з огірків 45 4 3 з 5 - детальніше -
Гаспачо без огірків - покроковий рецепт, фото 1 Гаспачо без огірків 40 5 3 з 5 - детальніше -
Гаспачо в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Гаспачо в мультиварці 80 6 2 з 5 - детальніше -
Гаспачо класичний - покроковий рецепт, фото 1 Гаспачо класичний 40 4 2 з 5 - детальніше -
Гаспачо з полуницею - покроковий рецепт, фото 1 Гаспачо з полуницею 40 3 2 з 5 - детальніше -
Гаспачо з креветками - покроковий рецепт, фото 1 Гаспачо з креветками 50 4 3 з 5 - детальніше -
Гаспачо з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Гаспачо з м’ясом 55 6 3 з 5 - детальніше -
Гаспачо з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Гаспачо з сиром 50 4 3 з 5 - детальніше -
Суп гаспачо гарячий - покроковий рецепт, фото 1 Суп гаспачо гарячий 50 5 3 з 5 - детальніше -
Холодний томатний суп гаспачо - покроковий рецепт, фото 1 Холодний томатний суп гаспачо 35 2 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Гаспачо
Вид
Заправка
Категорія страви
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі

Простий, легкий і охолоджуючий - іспанський гаспачо

У жарку пору року так хочеться, щоб вся їжа була освіжаючою. Цей холодний овочевий суп родом з гарячої і сонячної Іспанії ідеальний для літа. Рецепт приготування гаспачо не припускав стояння у гарячої плити і тривалої підготовки. Страва наситить організм потрібними калоріями, принесе користь, охолодить, вгамує спрагу та ще й про фігуру подбає. Введіть цей середземноморський шедевр до свого меню - і він назавжди оселиться на вашому літньому столі.

Історія

Зараз гаспачо відомий кулінарії як холодна перша страва з протертих томатів з додаванням інших сирих овочів. Однак вона з'явилося ще до того, як Колумб відкрив Америку, і помідори тоді ще не потрапили в Європу.

За офіційною версією, батьківщиною холодного супу є південь Іспанії, а саме Андалусія. Квартирували там ще за часів Римської імперії легіонери готували його з продуктів свого щоденного пайка: хліба, оливкової олії, часнику і оцту. Такий рецепт гаспачо можна вважати класичним, його називають ще білим (ajo blanco).

Види

Найтрадиційнішим можна вважати червоний томатно-овочевий варіант цього супу. Він з'явився вже в сучасній Іспанії і став справжньою кулінарною знахідкою в умовах жаркого клімату і середземноморського достатку овочів і фруктів: крім помідорів, оливкового масла, оцту і часнику, в нього стали додавати перець, огірки, цибулю, подрібнений мигдаль, виноград, сік лимона, яблука та інші рослинні інгредієнти за бажанням. В результаті, крім класичних червоного і білого, з'явилися інші види і рецепти гаспачо.

● Зелений - в нього входять 4 основні продукти з класичного варіанту (хліб, оцет, сіль і часник), а також зелені овочі (огірок, перець, цибуля) і трави (кинза, петрушка).

● Жовтий (золотий) - це вид виходить не тільки чудово смачним, але також красивим і, як і всі інші гаспачо, неймовірно корисним - його можна приготувати з сирого гарбуза, жовтих томатів, перців.

● Коктейль - вітамінний овочевий напій, який подають в стаканах, іноді додаючи в нього алкоголь.

● Салат - готується без додавання рідких інгредієнтів з тих же продуктів, що і однойменний суп, але овочі для нього перетираються блендером - їх потрібно нашаткувати. А заправка з оцту, часнику і оливкового масла ідеально доповнює його смак.

● Запечений - звичайний гаспачо, який після приготування запікається в глиняних горщиках з обсмаженими тостами і тертим сиром (по аналогії з цибульним супом).

● Десерт - незвичайний солодкий різновид, у якого від оригінальної іспанської страви залишилася тільки назва, готується з різних фруктів, ягід (полуниці, вишні, черешні, малини, ананаса, груші, кавуна, дині).

Як приготувати гаспачо

Цей холодний іспанський суп-пюре зараховують до страв високої кухні. Незважаючи на це, приготувати його може кожен, навіть початківець, кулінар. Технологія дуже проста. Розглянемо її покроково.

Овочі та фрукти очищають від шкірки, нарізають, подрібнюють в блендері до пюреобразного стану. Частину інгредієнтів годі й перетирати, а просто нашаткувати невеликими кубиками. До отриманої вітамінної суміші додають оливкове масло, томатний сік, воду (в залежності від рецепту гаспачо). Тепер в хід йде зелень, цибуля, часник, сік лимона, спеції, оцет. Готовий суп ставлять в холодильник не менше ніж на три години.

Поради від кухарів

1. Для того, щоб легко зняти шкірку з помідорів, зробіть на них два невеликих надрізи хрест-навхрест і опустіть в окріп приблизно на хвилину - тепер її легко можна прибрати руками.

2. З огірків та інших овочів, крім перцю, необхідно також зрізати шкірку.

3. Спеції та приправи правильно додавати до того, як ви остудите гаспачо, інгредієнти повинні увібрати всі аромати.

4. Подавати шедевр іспанської кухні варто з крутонами (сухариками), сметаною, зеленню і льодом.

5. Для додання ще більш пікантного смаку при подачі посипте готовий суп підсмаженими горіхами, насінням, додайте ароматне масло або вершки.

Не бійтеся експериментувати, розширюйте ваше домашнє меню за допомогою наших рецептів з фото і насолоджуйтеся новими смаками кожен день!