Укр
Рус

Бозбаші

Бозбаш - інтернаціональна кавказька страва

Культ їжі - головна особливість Кавказу. Але якщо їжа настільки смачна, то чому б і не зробити з неї культ? Самобутність і своєрідність, що досягаються за допомогою смаку, гостроти, спецій і зелені, - головні риси цієї кухні, які увібрав в себе бозбаш, в основі якого бульйон з баранини, заправлений овочами або фруктами. Оригінальне поєднання традиційних для Кавказу інгредієнтів і насичений смак - основна причина популярності цього супу.

Читати все...

Бозбаш азербайджанський - покроковий рецепт, фото 1 Бозбаш азербайджанський 85 6 3 з 5 - детальніше -
Бозбаш з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Бозбаш з баранини 60 5 4 з 5 - детальніше -
Кюфта бозбаш - покроковий рецепт, фото 1 Кюфта бозбаш 85 6 3 з 5 - детальніше -
Кюфта бозбаш з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Кюфта бозбаш з яловичини 85 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Бозбаш
Вид
Консистенція
Категорія страви
Швидкість приготування

Походження

Рецепт бозбашу може відрізнятися в залежності від країни і сезону, але незмінними інгредієнтами є баранина, нут і каштани. Замість каштанів українські господині часто використовують звичайну картоплю.

З азербайджанської мови назва супу перекладається як «сіра голова». Спочатку він готувався з баранячої голови, але з часом дотримання цього правила стало необов'язковим. Неважливо, з якої частини робити бозбаш, головне, щоб баранина була жирною. Найкращий варіант - грудинка.

Дуже люблять цей м'ясний суп східні чоловіки, а в давні часи їм любили ласувати кавказькі хани. Історики зробили висновок, що батьківщиною страви була Вірменія, проте деякі види є чисто азербайджанськими. Тому можна з упевненістю сказати, що в рівній мірі страва належить всьому Кавказу - Вірменії, Грузії, Азербайджану і частини Росії. Але люблять його і за межами цих країн.

Різновиди і сезонні особливості

Приготування м'ясного супу не викличе труднощів. Щоб переконатися в цьому, прочитайте нашу статтю і скористайтеся рецептами бозбашу з фото на нашому сайті. Страва з баранини, нуту, каштанів і овочів має дві основні класифікації: сезонна і регіональна.

Сезонна класифікація

● Зимовий варіант - крім трьох основних складових, використовуються такі овочі, як цибуля, морква, ріпа, солодкий перець, квасоля;

● Літній рецепт - може включати як овочі, так і фрукти: яблука, кабачки, баклажани, стручкову квасолю, томати, сливи або аличу, сухофрукти.

Велика розмаїтість варіантів овочевої або фруктової заправки дає простір для кулінарних фантазій. Ніяких строгих обмежень і інструкцій, як приготувати бозбаш правильно. Головне - щоб вам подобалося вибране поєднання.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Бозбаш з баранини4.05 4.96 1.46 67.82
Бозбаш азербайджанський12.78 15.78 24.45 294.23
Кюфта бозбаш 15.10 13.24 22.00 271.29
Кюфта бозбаш з яловичини15.02 15.36 13.53 256.89

Класифікація по регіонах

Залежно від регіону виділяють єреванський, сісіанскій, шушінский старий і новий, ечміадзінський і інші рецепти.

Існують і місцеві різновиди. Наприклад, в Азербайджані це кюфта, парча, суп з фрикадельками з баранячого фаршу. В країні існує навіть рибний варіант, рецепт якого схожий з класичним, - балик-бозбаш.

Особливості готування

Пропонуємо вам дізнатися, як крок за кроком приготувати найсмачніший бульйон з баранини в домашніх умовах. Незалежно від того, який рецепт ви виберете, технологія приготування приблизно однакова. Різниця може бути тільки у вхідних складу овочах, фруктах і спеціях.

Базовий рецепт бозбаша:

1. Додати в киплячу воду сіль і чорний перець горошком.

2. Зварити промиту заздалегідь баранину (м'ясо може бути попередньо обсмажене і нарізано на великі шматки).

3. В отриманий густий бульйон додати обсмажені на олії рослинні інгредієнти, до них - набір спецій (наприклад, базилік, м'яту, шавлію).

Корисні кулінарні поради

Хочете, щоб ваш суп вийшов надзвичайно смачним? Тоді скористайтеся порадами досвідчених кулінарів, які допоможуть вам правильно його зварити.

● Для додання пікантного смаку додайте чорнослив, яблука і томат. Поєднання цих інгредієнтів з бараниною і нутом додасть бозбашу характерний кислий смак. Також любителі кисленького можуть додати трохи лимонного, гранатового соку або винного оцту. Додатковий підкислювач завжди додається в кінці.

● Якщо ви використовуєте баклажани, не забудьте для запобігання гіркоти перед обсмажуванням очистити їх від шкірки.

● Турецький горох потрібно попередньо замочити на ніч, щоб він придбав м'якість.

● Чим жирніше м'ясо використовується, тим краще і насиченіший смак.

● Якщо ви любите незвичайну їжу, спробуйте зварити азербайджанський літній варіант бозбашу під назвою парча. У нього додаються алича, айва, горошок, цибуля, картопля, морква, ароматні й пряні приправи (імбир, м'ята, шафран). Гострота і разом з тим освіжаюча пікантність - господині і кухарі з Азербайджану радять.

Сподіваємося, ви надихнулися нашою статтею і вже збираєтеся йти за необхідними продуктами. Цей суп подарує вам справжню насолоду і підійде як для простого обіду, так і для святкового столу. Приємного апетиту!

;