Борщ - ситна і навариста рідка страва, яка стала у нас синонімом української домашньої кухні і символом кулінарної майстерності. Щоб навчитися варити смачний борщ, досить знайти хороший рецепт. Покрокові рецепти з фото, зібрані в цьому розділі нашого сайту, зможуть осилити навіть початківці кулінари (незалежно від статі і віку).
Вважається, що назву борщ отримав від трав'янистої рослини борщівника, з якої наші предки слов'яни готували юшку. Буряк став використовуватися в якості основного інгредієнта цієї першої страви пізніше - спочатку його готували в печі на буряковому квасі, в який додавали овочі. У звичному нам вигляді страва з'явилася кілька століть назад. Та й що вважати звичним, якщо рецептів борщу існує величезна безліч. Крім того що в різних країнах (Україні, Білорусі, Росії, Литві) і регіонах його готують по-різному, так ця страва ще має кілька різновидів.
По кольору і інгредієнтів, що входять до складу, борщі можна розділити на два основних види:
● Червоний - пісний або на м'ясному бульйоні гарячий буряковий суп з картоплею, капустою, томатною заправкою з цибулі, моркви, часнику, болгарського перцю і з іншими інгредієнтами в залежності від рецепту.
● Зелений - гарячий суп з листя щавлю з картоплею, цибулею, морквою і вареними яйцями, який подається зі сметаною.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Зелений борщ з реберцями | 11.74 | 34.36 | 0.31 | 359.03 |
Борщ домашній | 5.84 | 12.30 | 4.38 | 157.46 |
Борщ простий | 5.43 | 10.98 | 4.43 | 142.93 |
Борщ з томатною пастою | 9.80 | 8.18 | 5.46 | 140.69 |
Борщ з капустою | 11.79 | 7.59 | 1.65 | 128.93 |
Борщ - технологічно складний багатокомпонентний заправний овочевий суп. Традиційно його рекомендують варити на м'ясному бульйоні (яловичому, свинячому або курячому), хоча в давні часи це була їжа селян, тому про м'ясо мови не йшло. Варто відзначити, що пісний варіант нічим не гірше м'ясного.
З овочів обов'язковими і найважливішими є буряк, картопля, капуста, морква, цибуля. Інші овочі додаються до смаку - це можуть бути солодкий і гіркий перець, часник, квасоля, а іноді навіть кабачки і ріпа. Як приправи традиційно використовують зелень кропу, петрушки, селери, зелену цибулю, чорний і запашний перець, лавровий лист і інші спеції за бажанням повара.
Якщо говорити про зелений борщ, то він готується без буряка, в ньому основним інгредієнтом виступає щавель, який завдяки своїй кислоті замінює томат.
Чи існує офіційний класичний рецепт справжнього українського борщу - питання риторичне. За свою історію технологія приготування страви багато разів змінювалася. Рецепти борщу відрізняються між собою в основному способами попередньої обробки основного інгредієнта - буряка. Перед тим як помістити його в каструлю з киплячим бульйоном або водою, цей овоч готують кількома різними способами:
● подрібнення і тушкування в сковороді з додаванням невеликої кількості оцту або лимонного соку для збереження насиченості кольору;
● варіння в шкірці;
● запікання в шкірці в духовці.
Подальша технологія приготування в різних рецептах борщу також відрізняється. Одні пропонують варити нарізаний буряк близько 40 хвилин, щоб картопля не забарвилася в червоний колір, інші вважають, що правильно додавати його до цибулі і моркви в томатну заправку.
Ми радимо вам спробувати кілька різних рецептів приготування борщу і вибрати той, який вам сподобається більше.
Подавати борщ рекомендують з салом, сметаною, чорним хлібом або часниковими пампушками.