Укр
Рус

Борщ

Борщ - традиційна перша страва східних слов'ян

Борщ - ситна і навариста рідка страва, яка стала у нас синонімом української домашньої кухні і символом кулінарної майстерності. Щоб навчитися варити смачний борщ, досить знайти хороший рецепт. Покрокові рецепти з фото, зібрані в цьому розділі нашого сайту, зможуть осилити навіть початківці кулінари (незалежно від статі і віку).

Читати все...

Борщ "Традиційний" - покроковий рецепт, фото 1 Борщ "Традиційний" 50 5 2 з 5 - детальніше -
Борщ без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Борщ без м’яса 70 4 3 з 5 - детальніше -
Борщ без буряка - покроковий рецепт, фото 1 Борщ без буряка 55 5 4 з 5 - детальніше -
Борщ домашній - покроковий рецепт, фото 1 Борщ домашній 200 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з баранини 90 6 3 з 5 - детальніше -
Борщ класичний - покроковий рецепт, фото 1 Борщ класичний 65 4 3 з 5 - детальніше -
Борщ простий - покроковий рецепт, фото 1 Борщ простий 60 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з яловичиною - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з яловичиною 70 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з капустою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з капустою 80 6 4 з 5 - детальніше -
Борщ з кропивою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з кропивою 40 5 2 з 5 - детальніше -
Борщ з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з м’ясом 80 3 3 з 5 - детальніше -
Борщ з томатною пастою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з томатною пастою 70 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з квасолею - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з квасолею 80 3 3 з 5 - детальніше -
Борщ з фрикадельками - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з фрикадельками 100 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з щавелем та яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з щавелем та яйцем 75 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з буряком і капустою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з буряком і капустою 140 6 2 з 5 - детальніше -
Борщ український - покроковий рецепт, фото 1 Борщ український 65 3 3 з 5 - детальніше -
Борщ український червоний - покроковий рецепт, фото 1 Борщ український червоний 100 7 3 з 5 - детальніше -
Смачний борщ - покроковий рецепт, фото 1 Смачний борщ 50 4 3 з 5 - детальніше -
Смачний борщ з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Смачний борщ з куркою 65 4 3 з 5 - детальніше -
Зелений борщ з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Зелений борщ з куркою 60 4 3 з 5 - детальніше -
Зелений борщ з реберцями - покроковий рецепт, фото 1 Зелений борщ з реберцями 105 5 3 з 5 - детальніше -
Зелений борщ з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Зелений борщ з яйцем 40 6 3 з 5 - детальніше -
Зелений борщ зі щавлем і яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Зелений борщ зі щавлем і яйцем 20 2 2 з 5 - детальніше -
Класичний борщ з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Класичний борщ з м’ясом 85 6 4 з 5 - детальніше -
Червоний борщ без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Червоний борщ без м’яса 50 5 3 з 5 - детальніше -
Справжній борщ - покроковий рецепт, фото 1 Справжній борщ 120 6 3 з 5 - детальніше -
Справжній український борщ - покроковий рецепт, фото 1 Справжній український борщ 80 6 5 з 5 - детальніше -
Пісний борщ з квасолею - покроковий рецепт, фото 1 Пісний борщ з квасолею 35 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Борщ
Вид
Консистенція
Категорія страви
Спосіб приготування
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта
Для матусь та дітей
Температура подачі

Походження та види

Вважається, що назву борщ отримав від трав'янистої рослини борщівника, з якої наші предки слов'яни готували юшку. Буряк став використовуватися в якості основного інгредієнта цієї першої страви пізніше - спочатку його готували в печі на буряковому квасі, в який додавали овочі. У звичному нам вигляді страва з'явилася кілька століть назад. Та й що вважати звичним, якщо рецептів борщу існує величезна безліч. Крім того що в різних країнах (Україні, Білорусі, Росії, Литві) і регіонах його готують по-різному, так ця страва ще має кілька різновидів.

По кольору і інгредієнтів, що входять до складу, борщі можна розділити на два основних види:

● Червоний - пісний або на м'ясному бульйоні гарячий буряковий суп з картоплею, капустою, томатною заправкою з цибулі, моркви, часнику, болгарського перцю і з іншими інгредієнтами в залежності від рецепту.

● Зелений - гарячий суп з листя щавлю з картоплею, цибулею, морквою і вареними яйцями, який подається зі сметаною.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Зелений борщ з реберцями11.74 34.36 0.31 359.03
Борщ домашній5.84 12.30 4.38 157.46
Борщ простий5.43 10.98 4.43 142.93
Борщ з томатною пастою9.80 8.18 5.46 140.69
Борщ з капустою11.79 7.59 1.65 128.93

Як приготувати борщ: інгредієнти

Борщ - технологічно складний багатокомпонентний заправний овочевий суп. Традиційно його рекомендують варити на м'ясному бульйоні (яловичому, свинячому або курячому), хоча в давні часи це була їжа селян, тому про м'ясо мови не йшло. Варто відзначити, що пісний варіант нічим не гірше м'ясного.

З овочів обов'язковими і найважливішими є буряк, картопля, капуста, морква, цибуля. Інші овочі додаються до смаку - це можуть бути солодкий і гіркий перець, часник, квасоля, а іноді навіть кабачки і ріпа. Як приправи традиційно використовують зелень кропу, петрушки, селери, зелену цибулю, чорний і запашний перець, лавровий лист і інші спеції за бажанням повара.

Якщо говорити про зелений борщ, то він готується без буряка, в ньому основним інгредієнтом виступає щавель, який завдяки своїй кислоті замінює томат.

Технологія приготування

Чи існує офіційний класичний рецепт справжнього українського борщу - питання риторичне. За свою історію технологія приготування страви багато разів змінювалася. Рецепти борщу відрізняються між собою в основному способами попередньої обробки основного інгредієнта - буряка. Перед тим як помістити його в каструлю з киплячим бульйоном або водою, цей овоч готують кількома різними способами:

● подрібнення і тушкування в сковороді з додаванням невеликої кількості оцту або лимонного соку для збереження насиченості кольору;

● варіння в шкірці;

● запікання в шкірці в духовці.

Подальша технологія приготування в різних рецептах борщу також відрізняється. Одні пропонують варити нарізаний буряк близько 40 хвилин, щоб картопля не забарвилася в червоний колір, інші вважають, що правильно додавати його до цибулі і моркви в томатну заправку.

Ми радимо вам спробувати кілька різних рецептів приготування борщу і вибрати той, який вам сподобається більше.

Подавати борщ рекомендують з салом, сметаною, чорним хлібом або часниковими пампушками.