Укр
Рус

Борщ

Борщ - традиційна перша страва східних слов'ян

Борщ - ситна і навариста рідка страва, яка стала у нас синонімом української домашньої кухні і символом кулінарної майстерності. Щоб навчитися варити смачний борщ, досить знайти хороший рецепт. Покрокові рецепти з фото, зібрані в цьому розділі нашого сайту, зможуть осилити навіть початківці кулінари (незалежно від статі і віку).

Читати все...

Борщ без буряка - покроковий рецепт, фото 1 Борщ без буряка 55 5 4 з 5 - детальніше -
Борщ домашній - покроковий рецепт, фото 1 Борщ домашній 200 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з баранини 90 6 3 з 5 - детальніше -
Борщ простий - покроковий рецепт, фото 1 Борщ простий 60 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з капустою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з капустою 80 6 4 з 5 - детальніше -
Борщ з кропивою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з кропивою 40 5 2 з 5 - детальніше -
Борщ з червоною капустою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з червоною капустою 85 6 4 з 5 - детальніше -
Борщ з куркою в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з куркою в мультиварці 65 5 2 з 5 - детальніше -
Борщ з томатною пастою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з томатною пастою 70 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з тушонкою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з тушонкою 50 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з фрикадельками - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з фрикадельками 100 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з щавелем та яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з щавелем та яйцем 75 5 3 з 5 - детальніше -
Борщ з буряком і капустою - покроковий рецепт, фото 1 Борщ з буряком і капустою 140 6 2 з 5 - детальніше -
Борщ український червоний - покроковий рецепт, фото 1 Борщ український червоний 100 7 3 з 5 - детальніше -
Зелений борщ з реберцями - покроковий рецепт, фото 1 Зелений борщ з реберцями 105 5 3 з 5 - детальніше -
Зелений борщ з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Зелений борщ з яйцем 40 6 3 з 5 - детальніше -
Справжній борщ - покроковий рецепт, фото 1 Справжній борщ 120 6 3 з 5 - детальніше -
Справжній український борщ - покроковий рецепт, фото 1 Справжній український борщ 80 6 5 з 5 - детальніше -
Пісний борщ з квасолею - покроковий рецепт, фото 1 Пісний борщ з квасолею 35 5 3 з 5 - детальніше -
Російський борщ - покроковий рецепт, фото 1 Російський борщ 60 5 3 з 5 - детальніше -
Буряковий борщ - покроковий рецепт, фото 1 Буряковий борщ 60 5 3 з 5 - детальніше -
Український борщ в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Український борщ в мультиварці 110 6 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Борщ
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Оформлення рецепта
Температура подачі

Походження та види

Вважається, що назву борщ отримав від трав'янистої рослини борщівника, з якої наші предки слов'яни готували юшку. Буряк став використовуватися в якості основного інгредієнта цієї першої страви пізніше - спочатку його готували в печі на буряковому квасі, в який додавали овочі. У звичному нам вигляді страва з'явилася кілька століть назад. Та й що вважати звичним, якщо рецептів борщу існує величезна безліч. Крім того що в різних країнах (Україні, Білорусі, Росії, Литві) і регіонах його готують по-різному, так ця страва ще має кілька різновидів.

По кольору і інгредієнтів, що входять до складу, борщі можна розділити на два основних види:

● Червоний - пісний або на м'ясному бульйоні гарячий буряковий суп з картоплею, капустою, томатною заправкою з цибулі, моркви, часнику, болгарського перцю і з іншими інгредієнтами в залежності від рецепту.

● Зелений - гарячий суп з листя щавлю з картоплею, цибулею, морквою і вареними яйцями, який подається зі сметаною.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Зелений борщ з реберцями11.74 34.36 0.31 359.03
Борщ з щавелем та яйцем11.95 22.52 1.22 261.73
Холодний борщ з маринованого буряка9.48 10.10 11.73 166.71
Борщ без буряка9.27 11.38 2.83 157.89
Борщ домашній5.84 12.30 4.38 157.46

Як приготувати борщ: інгредієнти

Борщ - технологічно складний багатокомпонентний заправний овочевий суп. Традиційно його рекомендують варити на м'ясному бульйоні (яловичому, свинячому або курячому), хоча в давні часи це була їжа селян, тому про м'ясо мови не йшло. Варто відзначити, що пісний варіант нічим не гірше м'ясного.

З овочів обов'язковими і найважливішими є буряк, картопля, капуста, морква, цибуля. Інші овочі додаються до смаку - це можуть бути солодкий і гіркий перець, часник, квасоля, а іноді навіть кабачки і ріпа. Як приправи традиційно використовують зелень кропу, петрушки, селери, зелену цибулю, чорний і запашний перець, лавровий лист і інші спеції за бажанням повара.

Якщо говорити про зелений борщ, то він готується без буряка, в ньому основним інгредієнтом виступає щавель, який завдяки своїй кислоті замінює томат.

Технологія приготування

Чи існує офіційний класичний рецепт справжнього українського борщу - питання риторичне. За свою історію технологія приготування страви багато разів змінювалася. Рецепти борщу відрізняються між собою в основному способами попередньої обробки основного інгредієнта - буряка. Перед тим як помістити його в каструлю з киплячим бульйоном або водою, цей овоч готують кількома різними способами:

● подрібнення і тушкування в сковороді з додаванням невеликої кількості оцту або лимонного соку для збереження насиченості кольору;

● варіння в шкірці;

● запікання в шкірці в духовці.

Подальша технологія приготування в різних рецептах борщу також відрізняється. Одні пропонують варити нарізаний буряк близько 40 хвилин, щоб картопля не забарвилася в червоний колір, інші вважають, що правильно додавати його до цибулі і моркви в томатну заправку.

Ми радимо вам спробувати кілька різних рецептів приготування борщу і вибрати той, який вам сподобається більше.

Подавати борщ рекомендують з салом, сметаною, чорним хлібом або часниковими пампушками.

;